Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Γκουάιδο υπέγραψε το πρώτο «προεδρικό» διάταγμα που επιτρέπει την ανθρωπιστική βοήθεια

© AFP 2023 / Federico Parra / Ο Χουάν Γκουάιδο
Ο Χουάν Γκουάιδο - Sputnik Ελλάδα
Με διάταγμα του το οποίο αναρτήθηκε στο Twitter, ο αυτοανακηρυχθέντας προσωρινός πρόεδρος Χουάν Γκουάιδο έδωσε τη συγκατάθεσή του στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας, εξέδωσε το «προεδρικό» διάταγμα 001, το οποίο ενέκρινε τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

«Ως αρχηγός των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας, επιβεβαιώνω την απόφαση που επιτρέπει στην ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στην επικράτεια της Βενεζουέλας, έτσι δίνω εντολή στις διάφορες μονάδες να ενεργήσουν σύμφωνα με αυτή την οδηγία», ανέφερε το διάταγμα που δημοσιεύθηκε στη σελίδα του Γκουάιδο στο Twitter την Πέμπτη.

Το ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, με επικεφαλής τον Γκουάιδο, ενέκρινε την Τρίτη επίσης τις διεθνείς παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Το φορτίο αναμένεται να φτάσει στη Βενεζουέλα το Σάββατο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο αντιτίθεται στις παραδόσεις, ισχυριζόμενη ότι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μία ξένη παρέμβαση στη Βενεζουέλα.

Την Πέμπτη, ο Μαδούρο ανακοίνωσε το πλήρες κλείσιμο των χερσαίων συνόρων με τη Βραζιλία, όπου βρίσκεται μια από τις τοποθεσίες όπου συλλέγεται ανθρωπιστική βοήθεια για τη Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος δεν απέκλεισε ότι τα σύνορα με την Κολομβία θα σφραγίζονταν επίσης. Υπενθυμίζεται πως η Κολομβία φιλοξενεί έναν από τους κόμβους που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά βοήθειας.

Επιπλέον, την Τετάρτη, η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκεζ ανακοίνωσε ότι η χώρα θα κλείσει τα σύνορά της με τα γειτονικά νησιά Αρούμπα, Μπονέρ και Κουρακάο, καθώς και θα αναστείλει τους αεροπορικούς δεσμούς και θα αναθεωρήσει τους διπλωματικούς δεσμούς μαζί τους. Το Κουρακάο είναι επίσης ένας από τους τόπους όπου συλλέγεται η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Βενεζουέλα.

Με το διάταγμα που ενέκρινε την Πέμπτη, ο Γκουάιδο ανακάλεσε το διάταγμα του Μαδούρο για το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων με την «αδελφική χώρα — την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας», διατήρησε σε ισχύ τις σχέσεις της Βενεζουέλας με την Αρούμπα, το Μπονέρ και το Κουρακάο και επιβεβαίωσε τις εγγυήσεις του προς τους στρατιώτες που θα αλλάξουν πλευρά και θα υποστηρίξουν την κυβέρνησή του.

Ο στρατός της Βενεζουέλας υποστηρίζει το Μαδούρο και ασχολείται με την αποτροπή της εισόδου ξένης βοήθειας στη χώρα.

Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή, ο Γκουάιδο κάλεσε το στρατιωτικό προσωπικό να αλλάξει πλευρά και έδωσε στους στρατιώτες μία διορία επτά ημερών για να το πράξουν, ενόψει των αφίξεων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала