Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Συνάντηση Λαβρόφ - Χριστοδουλίδη στη Μόσχα: Τι είπαν για σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ και Κυπριακό

© Sputnik / Евгений Биятов / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςO Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. - Sputnik Ελλάδα
Η Μόσχα εκτιμά ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το Κυπριακό, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με την Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μόσχα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου έφτασε στη Μόσχα την Πέμπτη. Η τελευταία φορά που είχε επισκεφτεί τη Ρωσία ήταν τον Απρίλιο του 2018, ενώ επίσκεψη εργασίας έιχε πραγματοποιήσει και τον Οκτώβριο του 2017 για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

«Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ. Εκτιμούμε την εποικοδομητική στάση της Κύπρου υπέρ της ομαλοποίησης αυτών των σχέσεων», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. 

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Λαβρόφ μετέφερε τη θέση της Ρωσίας για τη σημασία να συνεχιστεί ο διάλογος στην Κύπρο. «Δώσαμε μεγάλη προσοχή στο θέμα επίλυσης των προβλημάτων στην Κύπρο. Η Ρωσία επανεπιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για μία συνολική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα», επεσήμανε ο ίδιος.

«Θεωρούμε ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες πρέπει να επαναληφθούν στη βάση των ισχύοντων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μόνο νέες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορούν να επικυρώσουν οποιαδήποτε αλλαγή στη διαπραγματευτική βάση», σημείωσε ακόμη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, όπως είπε, ο ίδιος δέχτηκε πρόσκληση από τον Κύπριο ομόλογό του να επισκεφτεί την Κύπρο. 

«Ο Κύπριος ομόλογός μου με προσκάλεσε για ακόμη μια φορά στην Κύπρο. Αποδέχομαι την πρόσκληση μετά χαράς», ανέφερε. 

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Είχαμε λεπτομερή συζήτηση με τον κ. Λαβρόφ για τις σχέσεις ΕΕ — Ρωσία. Παρά τις αναντίρρητες διαφορές και τα προβλήματα, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε συνεχή διάλογο και να ανταλλάξουμε απόψεις».

Πριν από τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Ελπίζω ότι στη διάρκεια του ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου θα συζητήσουμε μια σειρά από ζητήματα που βρίσκονται στο ενδιαφέρον και των δύο πλευρών. Αναμένεται να συζητήσουμε για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δούμε το μπορεί να γίνεις, όπως και να καταλήκουμε σε λύσεις για διάφορα προβλήματα και προκλήσεις, μέσω του διαλόγου… Και ασφαλώς, θα συζητήσουμε για το Κυπριακό, γιατί καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών θα επανεκκινήσουν από το σημείο όπου σταμάτησαν στη διάρκεια της τελευταίας μας προσπάθειας». 

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος είναι να βρεθεί μιας λύση στη βάση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала