Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Το «άγνωστο» ενεργό ηφαίστειο που βρίσκεται μόλις 50 χλμ από την Αθήνα

CC BY-SA 3.0 / AlMare / Τα Μέθανα
Τα Μέθανα - Sputnik Ελλάδα
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει ήδη εγκαταστήσει τους πρώτους σεισμολογικούς σταθμούς, ενώ το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν ακόμη τρεις.

Τη συστηματική παρακολούθηση του ενεργού ηφαιστείου των Μεθάνων, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων από την Αθήνα, ξεκινάει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη εγκατασταθεί οι πρώτοι σεισμολογικοί σταθμοί, οι οποίοι τέθηκαν σε λειτουργία την τελευταία εβδομάδα. Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, θα τοποθετηθούν ακόμη τρεις σταθμοί.

Όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, η πιο πρόσφατη δραστηριότητα του ηφαιστείου συναντάται τον 3ο αιώνα π.Χ., ενώ στην ευρύτερη περιοχή των Μεθάνων, η πλέον πρόσφατη έκρηξη τοποθετείται χρονικά πριν από περίπου 300 χρόνια, στον υποθαλάσσιο χώρο της χερσονήσου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρότι το ηφαίστειο δεν έχει παρουσιάσει ενδείξεις «επαναδραστηριοποίησης», η κοντινή του απόσταση από την Αθήνα δεν παύει να αποτελεί μόνιμη πηγή ανησυχίας.

«Το ηφαίστειο των Μεθάνων μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνο όσο της Σαντορίνης ή της Νισύρου, δεν παύει όμως να είναι ενεργό και να βρίσκεται απέναντι από την Αθήνα. Έως τώρα κανείς δεν το παρακολουθούσε» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Χρήστος Ευαγγελίδης, εντεταλμένος ερευνητής του Ινστιτούτου για τα Μέθανα.

Κατά τον ίδιο, η έγκαιρη εκτίμηση της όποιας επερχόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας και των επιπτώσεων της, είναι κρίσιμοι παράγοντες τόσο για την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού, όσο και για την προστασία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού και της πρωτεύουσας».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала