Αχτσιόγλου: Ώθηση στην κατανάλωση από την αύξηση του κατώτατου μισθού

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOCΗ υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου - Sputnik Ελλάδα
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα οφέλη της αύξησης του κατώτατου μισθού και της ενίσχυσης του εισοδήματος. Τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας από την κυβέρνηση.

Τους στόχους της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης περιέγραψε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, από το βήμα εκδήλωσης της ΕΣΕΕ για την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου.

«Στόχοι της κυβέρνησης στη μετά τα μνημόνια εποχή, είναι να φέρουμε την εργασία στο επίκεντρο, να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και να εφαρμόσουμε μία στιβαρή κοινωνική πολιτική» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Επιδιώκουμε την αύξηση των μισθών που συμπιέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων, ώστε να υπάρξει γενικευμένη εμπέδωση των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η κα Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η αύξηση των μισθών επιτυγχάνεται, μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. 

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Αχτσιόγλου: Ποινικές κυρώσεις επισύρει η μη καταβολή της αύξησης του κατώτατου μισθού

«Από 1η Φεβρουαρίου αυξήσαμε τον κατώτατο και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11% και κατά 27% για τους νέους και έχει διαμορφωθεί στα 650 ευρώ, χωρίς ηλικιακή διάκριση. Περίπου 600.000 εργαζόμενοι έχουν άμεση αύξηση του εισοδήματός τους» υπενθύμισε.

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει, μάλιστα, ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού οδήγησε σε αύξηση και 24 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, τα οποία λαμβάνουν περίπου 280.000 άτομα».

Εκτίμησε δε, ότι «συνολικά περίπου ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν βελτίωση του εισοδήματός τους, η οποία θα έχει την αντανάκλασή της στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και της κατανάλωσης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα για τον τομέα του εμπορίου».

Όσον αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, υποστήριξε ότι «υλοποιούμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αξιοποιούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν με μία συνεκτική δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των βαρών στον ιδιωτικό τομέα, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς έως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας».

Και συμπλήρωσε: «Τον Μάρτιο θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, το οποίο θα ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και θα περιλαμβάνει και κούρεμα οφειλής, ενώ για τη στήριξη ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων που έπληξε η κρίση, υλοποιούμε και το πρόγραμμα "δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία" για 5.000 ανέργους, ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου την οικονομική δραστηριότητά τους».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала