Το πρόγραμμά της για την υγεία παρουσίασε η ΝΔ

© Φωτογραφία : Τwitter/ Kyriakos Mitsotakis ‏Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει το πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία στις 23 Φεβρουαρίου, 2019
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει το πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία στις 23 Φεβρουαρίου, 2019 - Sputnik Ελλάδα
Βασικοί στόχοι της ΝΔ, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, είναι μια καλύτερη δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες, ένα σύστημα δημόσιο, αποδοτικό και αποτελεσματικό.

Η ΝΔ παρουσίασε σήμερα, τους βασικούς άξονες του προγράμματός της για την υγεία. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η πρώτη κατεύθυνση είναι η πρόληψη για όλους.

«Η Ελλάδα ξοδεύει μόλις 1,3% των δαπανών υγείας για πρόληψη, το χαμηλότερο ποσοστό στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ ξέρουμε πως 30% των ασθενειών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Πρόληψη συνεπώς, σημαίνει υγεία για όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι η πρόταση του κόμματός του, είναι «κοστολογημένη και εμπεριστατωμένη», ενώ άφησε αιχμές για τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «δεν θα μιλήσω για έναν πρωθυπουργό με το ψέμα στο στόμα ούτε για έναν υπουργό με το τσιγάρο στο στόμα… Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πραγματική πολιτική για την υγεία, ανθρώπινη και βιώσιμη».

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για ένα νέο ανανεωμένο Εθνικό Σύστημα Υγειάς που θα αποκαλείται μεν ΕΣΥ αλλά θα το νιώθει ο καθένας σαν «εγώ» γιατί θα το πονάει.

​Βασικοί άξονες του προγράμματος της ΝΔ, σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας, Βασίλη Οικονόμου, είναι το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που επιχειρεί να φέρει μία επανάσταση στην Πρόληψη, ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους και φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο κ. Οικονόμου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι το «το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσίασε τραγική επιδείνωση τα τελευταία τέσσερα χρόνια» και πως η ΝΔ προτείνει «άμεσα εφαρμόσιμες κοστολογημένες προτάσεις υγείας».

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης από τον τομέα Υγείας, τόνισε ότι στόχος της ΝΔ είναι καλύτερη δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες, ένα σύστημα δημόσιο, αποδοτικό και αποτελεσματικό και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της πρόληψης λέγοντας ότι μόλις το 1,3% των δαπανών κατευθύνονται στην πρόληψη.

​Στο πρόγραμμα της ΝΔ που δόθηκε στη δημοσιότητα σύμφωνα με το ΑΠΕ — ΜΠΕ, αναφέρονται ως πέντε προτεραιότητες τα εξής:

Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.

Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.

Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.

Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας.

Άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Για την άμεση βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία το πρόγραμμά της ΝΔ προβλέπει:

Ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με προτεραιότητα στη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας. Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής, και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ώστε να μειωθεί ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ.

Τέλος στην εφημερία όπως την ξέρουμε σήμερα. Για την οριστική απαλλαγή από τα ράντζα και τις άσκοπες και επικίνδυνες για τους ασθενείς περιπλανήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις με την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με προσλήψεις προσωπικού, όπου κριθεί απαραίτητο (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές).

Ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων μέσω συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και ιδιωτικών δωρεών.

Για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε πολίτη, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με δεσμευτικούς στόχους, ενώ θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη χρηστή διαχείριση του συστήματος υγείας, θα επανεπενδύονται στο σύστημα υγείας.

Για τη στήριξη εκείνων που χρειάζονται περισσότερο τη φροντίδα της Πολιτείας:

Κατ' οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα. Όλα τα φάρμακα θα διατίθενται από όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς του.

Προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρούς σε 24 ώρες σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής.

Για να διαβάσετε αναλυτικά πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία πατήστε εδώ.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала