Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Για «αόρατη Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα κάνει λόγο ρεπορτάζ του BBC

© AFP 2023 / Daniel LEAL-OLIVAS / BBC
BBC - Sputnik Ελλάδα
Φιλοξενεί δηλώσεις ανθρώπων που μιλούν για καχυποψία και διώξεις σε βάρος «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Επιστολή διαμαρτυρίας θα αποστείλει αύριο η Αθήνα. Έντονη αντίδραση της ΝΔ.

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του BBC που κάνει λόγο για μια «αόρατη» και «καταπιεσμένη» «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.

«Με την επικύρωση μιας συμφωνίας με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που άλλαξε πρόσφατα το όνομά της, η Ελλάδα έχει σιωπηρά αναγνωρίσει την ύπαρξη Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας. Και όμως έχει αρνηθεί την ύπαρξη της δικής της Μακεδονικής μειονότητας εδώ και δεκαετίες, λέει η Μαρία Μαργαρώνη. Θα αλλάξει κάτι τώρα;», γράφει το ρεπορτάζ του BBC.

Φιλοξενεί επίσης της δηλώσεις ενός συνταξιούχου δικηγόρου, του κ. Φωκά, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα περιγράφει «την επίπονη ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβόφωνης μειονότητας της Ελλάδας».

«Για σχεδόν έναν αιώνα, οι Μακεδόνες στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί με καχυποψία και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δεχθεί διώξεις, παρότι η παρουσία τους εκεί δεν γίνεται εκεί σχεδόν από κανέναν», συμπληρώνει ο κ. Φωκάς μιλώντας στο BBC.

Το αλφαβητάρι της μακεδονικής γλώσσας - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Ουράνιο Τόξο στο Sputnik: Πάνω από 500 χωριά στη Βόρεια Ελλάδα μιλούν τη μακεδονική γλώσσα

Διπλωματικές πηγές: Θα σταλεί επιστολή στο BBC για τους απαράδεκτους ισχυρισμούς

Έντονη αντίδραση της κυβέρνησης για το ρεπορτάζ του BBC. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα σταλεί αύριο επιστολή στο βρετανικό δίκτυο για το ρεπορτάζ.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας», τόνισαν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ — ΜΠΕ.

Το ρεπορτάζ του BBC, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, περιέχει ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την Ιστορία. Αύριο μάλιστα, όπως επισημαίνουν, θα σταλεί και σχετική επιστολή προς το BBC, απορρίπτοντας τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ.

ΝΔ: Να ξεκαθαρίσει άμεσα ο πρωθυπουργός ότι δεν υφίσταται «εθνική μακεδονική μειονότητα»

Ανακοίνωση για το ρεπορτάζ του BBC, εξέδωσε η ΝΔ, με την οποία καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να πράξει σήμερα κι όλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα "εθνικής μακεδονικής μειονότητας" δεν υφίσταται στην Ελλάδα».

Η ΝΔ τονίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι «ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της "Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας", να πανηγυρίζουν για τη συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε. Σήμερα το έκαναν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου».

«Η απάντηση τότε του κ. Τσίπρα ήταν ότι η ΝΔ υποθάλπει τον εθνικισμό» τονίζει η ΝΔ επισημαίνοντας μάλιστα πως το σημερινό δημοσίευμα του BBC επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή. «Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала