Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο «Mr Bitcoin» αδυνατεί να σταματήσει την απεργία πείνας

© SputnikΟ Αλεξάντερ Βίνικ
Ο Αλεξάντερ Βίνικ - Sputnik Ελλάδα
Ο Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος συνελήφθη στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017, ξεκίνησε απεργία πείνας στις 26 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενος για την παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Για έλλειψη επαρκούς ιατρικής βοήθειας, γεγονός το οποίο εμποδίζει τον σωστό τερματισμό της απεργίας πείνας, κάνει λόγο ο δικηγόρος του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin», ο οποίος κρατείται στην Ελλάδα έπειτα από αίτημα των αμερικανικών αρχών.

Ο Βίνικ ξεκίνησε απεργία πείνας στις 26 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενος για την παραβίαση των δικαιωμάτων του. Η Επίτροπος της Ρωσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τατιάνα Μοσκαλκόβα, επισκέφτηκε τον κρατούμενο την Πέμπτη, καλώντας τον να σταματήσει την απεργία πείνας.

«Στις 22 Φεβρουαρίου, τον επισκέφτηκαν οι γιατροί. Ο Βίνικ τους ζήτησε να ξεκινήσουν τη διαδικασία "εξόδου" από την απεργία πείνας, προκειμένου να ζήσει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, στις 20 Μαρτίου. Όταν ρώτησε τι πρόκειται να πράξουν, οι Έλληνες γιατροί απάντησαν ότι θα του χορηγήσουν φάρμακα για bodybuilders, καθώς δεν έχουν άλλα μέσα ή άλλη γνώση για το πώς να πράττουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Ανέφεραν δε, ότι θα υπάρξουν και παρενέργειες» κατήγγειλε ο δικηγόρος, Τιμοφέι Μουσάτοφ.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Αίτημα για έκδοση του «Mr Bitcoin» στη Ρωσία από τη ρωσίδα Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο ίδιος, μάλιστα, γνωστοποίησε ότι ο Βίνικ αρνήθηκε να λάβει αυτό το είδος της ιατρικής φροντίδας και ότι σκοπεύει να απευθυνθεί σε Ρώσους γιατρούς στη Μόσχα.

«Σκοπεύω να απευθυνθώ στις αρμόδιες αρχές, αιτούμενος την παροχή Ρώσων γιατρών, εφόσον οι Έλληνες δεν μπορούν να τον βοηθήσουν» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης, ότι το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται ο Βίνικ, δεν μπορεί να τον βοηθήσει και ότι θα πρέπει να διακομιστεί σε άλλη κλινική. Ωστόσο, το δικαστικό συμβούλιο δεν παρέχει άδεια για τη μεταφορά του.

Την ίδια ώρα, γνωστοποίησε ότι ο «Mr Bitcoin» παρέδωσε στη Μοσκαλκόβα μία επιστολή, στην οποία εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στο να συνεχίσει την απεργία πείνας και ζητάει την αποστολή Ρώσων γιατρών.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός ως Mr Bitcoin οδηγείται στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Σταματά την απεργία πείνας ο «Mr Bitcoin»

Ο Βίνικ επανέλαβε, μάλιστα, ότι είναι «πολιτικός κρατούμενος» και ότι η Ελλάδα τον κρατάει ως «όμηρο» για να επιλύσει τα προβλήματά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος βρίσκεται υπό κράτηση για διάστημα πάνω από 18 μήνες, κάτι το οποίο παραβιάζει την ελληνική νομοθεσία.

Ο Βίνικ συνελήφθη στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από 4 έως 9 δισ. δολάρια, μέσω κρυπτονομισμάτων.
Ρωσία και Γαλλία έχουν, επίσης, ζητήσει την έκδοσή του, υποβάλλοντας επίσημα αιτήματα προς τις ελληνικές αρχές.

Σχολιάζοντας την υπόθεση, η δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει δηλώσει τα εξής: «Η υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ είναι μια υπόθεση που εκθέτει την ελληνική δικαιοσύνη και το ελληνικό κράτος. Ο Αλεξάντερ, 39 ετών, με δύο παιδιά τεσσάρων ετών, με μια σύζυγο που πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο, κρατείται στη χώρα μας επί 17 μήνες, χωρίς δίκη, ποινή και κατηγορία με απανωτά αιτήματα έκδοσης από ΗΠΑ, Ρωσία και τώρα από Γαλλία».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала