Στα «χαρακώματα» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για το δημοσίευμα περί «αόρατης μακεδονικής μειονότητας»

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOCΠριν την υπογραφή στις Πρέσπες
Πριν την υπογραφή στις Πρέσπες - Sputnik Ελλάδα
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αντάλλαξαν πυρά, με αφορμή το δημοσίευμα του BBC για ύπαρξη «αόρατης μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΙΝΑΛ.

Σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει καταστεί το δημοσίευμα του BBC για την «αόρατη μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.

Το γαϊτανάκι των ανακοινώσεων ξεκίνησε από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει ότι δεν υφίσταται «εθνική μακεδονική μειονότητα».

Όπως υπενθύμισε, μάλιστα, «ο κ. Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι «ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της "Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας", να πανηγυρίζουν για τη συμφωνία, την οποία εσείς υπογράψατε».

«Σήμερα το έκαναν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου» έσπευσε να προσθέσει η «γαλάζια» παράταξη.

Μαξίμου: Εθνικά επικίνδυνος ο κ. Μητσοτάκης

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο κατήγγειλε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι».

BBC - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Για «αόρατη Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα κάνει λόγο ρεπορτάζ του BBC

«Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε στο Politico ότι βλέπει "αποσχιστικές τάσεις στη βόρεια Ελλάδα". Στη συνέχεια είπε στην Άγκελα Μέρκελ πως "δεν θα επιτρέψει την καταλανοποίηση της βόρειας Ελλάδας", συγκρίνοντας δηλαδή τη βόρεια Ελλάδα με την Καταλονία που έχει διαφορετική γλώσσα, διαχωριστό εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό από τους κατοίκους της και ιστορικά αποσχιστικές τάσεις από την Ισπανία. Και όσες φορές τον έχει καλέσει ο Πρωθυπουργός να διαψεύσει, ο κ. Μητσοτάκης δεν το έχει τολμήσει» συνέχισε, μεταξύ άλλων.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο, τονίστηκε επίσης ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα "μειονότητας"».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μειονότητας και οι γείτονές μας όχι μόνο το συνυπογράφουν αλλά και το αποδέχονται ρητά στις δηλώσεις τους. Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά».

«Και αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος» κατέληξε το Μαξίμου.

Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ

Θέση στο ζήτημα πήρε και το Κίνημα Αλλαγής, επισημαίνοντας ότι «λίγες ήμερες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού»

«Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν όπως και τη βούληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Οι ευθύνες τους με πρώτο τον κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες» σημείωσε, τέλος.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала