Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Διευκρινίσεις του ΥΠΕΞ για τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων

© Φωτογραφία : SOOC/Nikos LibertasΗ πρόσοψη του κτιρίου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
Η πρόσοψη του κτιρίου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών - Sputnik Ελλάδα
Η ρηματική διακοίνωση της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία εστάλη στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, οδήγησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη δημοσιοποίηση μία σειρά διευκρινίσεων.

Μία σειρά διευκρινίσεων για το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης της Βόρειας Μακεδονίας έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω διπλωματικών πηγών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το ελληνικό υπουργείο, αφού έκανε λόγο για «εκτεταμένες διαστρεβλώσεις», αποσαφήνισε τα εξής:

Η ρηματική διακοίνωση αναφέρεται στην υπηκοότητα των πολιτών της γείτονος ως «Μακεδόνας/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». Ήτοι, είναι διατύπωση που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και συνεπώς ο όρος "Μακεδόνας/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας" είναι ενιαίος, δεν περιέχει δύο εναλλακτικές ούτε απομονώνεται κάποιο συστατικό του.

Σκόπια, ΠΓΔΜ - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Οι οδηγίες των Σκοπίων για τη χρήση του όρου «μακεδονικός» και τι σηματοδοτούν

Η ως άνω διατύπωση δεν αφορά την εθνότητα των πολιτών της γείτονος χώρας, όπως εσφαλμένα αναφέρουν ορισμένα ΜΜΕ. Αυτό άλλωστε προκύπτει σαφώς από την αναφορά σε «Nationality (Citizenship)» που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση, ενώ έχει εξηγηθεί επαρκώς και πολλάκις στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου η αναντιστοιχία μεταξύ «εθνότητας» και «ιθαγένειας» και έχει υπάρξει και σχετική τροποποίηση του Συντάγματος από τη γείτονα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι «ο επιθετικός προσδιορισμός για το Κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το επίσημο όνομα», ήτοι «της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ή «της Βόρειας Μακεδονίας». Σε ό,τι αφορά άλλους επιθετικούς προσδιορισμούς, καθώς και ιδιωτικές οντότητες και δρώντες που δεν έχουν σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες, δεν έχουν συσταθεί με νόμο και δεν απολαμβάνουν οικονομικής υποστήριξης από το Κράτος, η ρηματική διακοίνωση αναφέρει ότι «δύνανται να» αναφέρονται ως «μακεδονικός/ή». Αντίστοιχα, σε αυτές τις περιπτώσεις, δύνανται να χρησιμοποιούνται και άλλοι επιθετικοί προσδιορισμοί, πχ «βορειομακεδονική κοινωνία, γεωργία της Βόρειας Μακεδονίας)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζάεφ: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ φέρνει οικονομικά οφέλη

Αναφορικά με τις εμπορικές ονομασίες και τα σήματα προϊόντων και αντίθετα με τους ισχυρισμούς που προβάλλονται σε ορισμένα ΜΜΕ, η πλευρά των βορείων γειτόνων μας δεν ζήτησε την κατοχύρωση του προσδιορισμού «μακεδονικός/ή». Αντιθέτως, η ρηματική διακοίνωση αναφέρεται ρητώς στη σχετική διαδικασία που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, διαχωρίζοντας το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών και σημάτων από τις προηγούμενες αναφορές σε επιθετικούς προσδιορισμούς που αφορούν σε κρατικές και μη κρατικές οντότητες.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала