Την παραίτησή του από το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ζαβάντ Ζαρίφ, σε ανάρτησή του στο Instagram.
«Ζητάω ειλικρινώς συγγνώμη για την αδυναμία μου να συνεχίσω να υπηρετώ το αξίωμα, αλλά και για όλα τα "ελαττώματα" κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Εξωτερικών. Ευχαριστώ τον ιρανικό λαό και τους Ιρανούς αξιωματούχους» δήλωσε, μεταξύ άλλων.
«Πολλά ευχαριστώ για τη γενναιοδωρία του αγαπημένου και γενναίου λαού του Ιράν και των αρχών του, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 67 μηνών» έσπευσε να προσθέσει. «Να είστε χαρούμενοι» κατέληξε, χαρακτηριστικά.
Το 2015, ο Ζαρίφ υπέγραψε το κείμενο της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο συνάφθηκε με τις Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία.
Παρ' όλα αυτά, οι σχέσεις Ουάσιγκτον — Τεχεράνης επιδεινώθηκαν τον Μάιο του 2018, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία και να επιβάλλει εκ νέου τις οικονομικές κυρώσεις. Το πρώτο «πακέτο» περιοριστικών μέτρων επιβλήθηκε τον Αύγουστο, ενώ τον Νοέμβριο ακολούθησε και το δεύτερο.
Στον απόηχο των επίμαχων εξελίξεων, οι Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιράν, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ε.Ε. εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στη συμφωνία και ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για τη δημιουργία «εργαλείων» υπέρβασης των κυρώσεων.
Ο Ζαρίφ έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική στην αμερικανική πολιτική της Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζοντας βέβαια, ότι η εκ νέου επιβολή των κυρώσεων δεν θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην ιρανική οικονομία και τον ενεργειακό κλάδο της χώρας.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο «Tasnim», ορισμένες τοπικές πηγές έχουν ήδη επιβεβαιώσει την παραίτηση, παρότι παραμένει ασαφές το αν κατέστη αποδεκτή από τον πρόεδρο της ασιατικής χώρας, Χασάν Ρουχανί.
Την ίδια ώρα, ανώνυμη πηγή γνωστοποίησε ότι το ιρανικό Κοινοβούλιο θα συγκληθεί την Τρίτη, προκειμένου να εξετάσει την παραίτηση του Ζαρίφ.