Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πρωθυπουργός Νορβηγίας: Οι μετανάστες θα μάθουν τη γλώσσα ή θα χάσουν τα επιδόματα

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOCΠρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάζονται σε λεωφορείο
Πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάζονται σε λεωφορείο - Sputnik Ελλάδα
Η Νορβηγία κάνει ακόμα πιο αυστηρά τα κριτήρια για τους μετανάστες που αιτούνται κοινωνικό βοήθημα, καθώς απαιτεί από αυτούς να μάθουν άμεσα τη νορβηγική γλώσσα.

Από το 2002 οι μετανάστες στην Νορβηγία θα πρέπει να μιλάνε επαρκώς τα νορβηγικά ώστε να λαμβάνουν κοινωνικό βοήθημα.

Μέχρι στιγμής οι μετανάστες καταλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας που λαμβάνει επιδόματα.

Την ανακοίνωση του νέου πιο αυστηρού πλαισίου έκανε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Nettavisen.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το ότι η χώρα έδωσε περίπου 680 εκατομμύρια ευρώ σε επιδόματα, με το μισό ποσό να πηγαίνει σε μετανάστες. Το 86% αυτών προέρχεται από χώρες της Αφρικής και της μέσης Ανατολής.

«Οι μετανάστες υπερεκπροσωπούνται στην κοινωνική βοήθεια. Συχνά, η γνώση της νορβηγικής γλώσσας που έχουν είναι πολύ φτωχή για να μπουν σε κάποιο χώρο εργασίας», δήλωσε η Σόλμπεργκ στο Nettavisen υποστηρίζοντας ότι η μη διδασκαλία της νορβηγικής γλώσσας είναι μια «παλιά αμαρτία».

Η ίδια τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε άτομα κάτω των 30 ετών ώστε να αναζητήσουν απασχόληση, κι αυτό απαιτεί το να μάθουν τη γλώσσα.

«Πρέπει να θυμάστε τον μηχανισμό που ενεργοποιείται όταν περνάτε πολύ χρόνο λαμβάνοντας κοινωνική βοήθεια. Χάνετε την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη ώστε να κάνετε κάτι για τη ζωή σας», τόνισε η πρωθυπουργός.

Ωστόσο, το μέτρο που ανακοίνωσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νορβηγίας αντιμετωπίστηκε με κριτική από την αντιπολίτευση. 

Η εκπρόσωπος μετανάστευσης του σοσιαλιστικού κόμματος, Καρίν Άντερσεν, χαρακτήρισε το μέτρο αυτό «ενοχλητικό» και έκανε λόγο για μια κυβέρνηση «που ζημιώνει τις νορβηγικές τάξεις» και «μειώνει την κοινωνική βοήθεια προς τις γυναίκες».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Σόλμπεργκ ότι τα βάζει με τις αδύναμες ομάδες, «κουνώντας τους το δάχτυλο» και απειλώντας τους αντί να τους προσφέρει ευκαιρίες.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала