Μήνυμα εναντίον του φασισμού και της ακροδεξιάς έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος περιέγραψε την Αριστερά ως τον μοναδικό δρόμο προς την αντίσταση και την πολιτική αλλαγή.
«Ο φασισμός δεν τσακίζεται στα λόγια. Τσακίζεται στην πράξη, στην καθημερινότητα, στην ευθύνη που νιώθει ο καθένας έναντι της κοινωνίας, του πολιτισμού, της δημοκρατίας, αλλά και της ιστορίας του τόπου του» τόνισε, χαρακτηριστικά, από το βήμα εκδήλωσης της εφημερίδας «Documento».
Και συνέχισε: «Ο φασισμός συντρίβεται τη στιγμή που ο κάθε άνθρωπος μετατρέπεται από ιδιώτη, σε πραγματικό πολίτη, φορέα της αλήθειας, της μνήμης και τελικά της συλλογικής προόδου απέναντι στην οπισθοδρόμηση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό».
Εξήγησε δε, ότι «η Αριστερά κρίνεται στην πράξη, στη δυνατότητα να δώσει διέξοδο, να μετατρέψει την απόγνωση και τον φόβο σε δύναμη αντίστασης και πολιτικής αλλαγής».
Ως προς τα αίτια ανάδυσης του φασισμού, επεσήμανε ότι «οι οικονομικές κρίσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις ανόδου αυτού του ρεύματος». «Συνέβη στο μεσοπόλεμο, συμβαίνει και στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα. Η κρίση δημιουργεί το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον για να δράσει ο φασισμός».
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική ευθύνη της Αριστεράς και στο παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Αριστερά κρίνεται στην πράξη, στη δυνατότητα να δώσει διέξοδο. Συνολική, απτή, άμεση. Ώστε να δημιουργήσει τους όρους υπέρβασης της απόγνωσης και του φόβου. Να μετατρέψει την απόγνωση και τον φόβο σε δύναμη αντίστασης και πολιτικής αλλαγής».
Ένα τέτοιο παράδειγμα, κατά τον ίδιο, συνιστά «η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα —δυστυχώς αναντίστοιχο με τις περισσότερες περιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στα χρόνια της κρίσης».
Και κατέληξε: «Ο προοδευτικός πολιτικός κόσμος, είτε ταυτισμένος με το νεοφιλελευθερισμό, είτε εγκλωβισμένος στην παραλυτική ασφάλεια του δογματισμού, άφησε ορθάνοιχτο το δρόμο της αμφισβήτησης του συστημικού μπλοκ, που προκάλεσε την κρίση, στους εθνικιστές, τους λαϊκιστές και τους φασίστες.
»Και αν για το νότο, η σύνδεση κρίσης και ανόδου του φασισμού μοιάζει πειστική, για τον βορρά θα πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στον στίχο του Λάδη. Και όχι μόνο να κατανοήσουμε τον φασισμό. Αλλά να τον κατανοήσουμε βαθιά. Ιδεολογικά κατασκευάσματα που βασίζονται στην παραχάραξη της ιστορίας».