Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας σχεδίαζε να σκοτώσει ανθρώπους που περνούσαν τη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, σημείωσε ο υπουργός Ενημέρωσης και Πληροφόρησης της χώρας, Χόρχε Ροντρίγκεζ, στον απόηχο των επεισοδίων που ξέσπασαν το Σάββατο στα σύνορα με την Κολομβία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη φάση του σχεδίου προέβλεπε την κλοπή ενός άρματος μάχης. Το κλεμμένο στρατιωτικό όχημα, όπως είπε, σχεδιαζόταν να χρησιμοποιηθεί για να περάσει τη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, χτυπώντας όλους τους πεζούς στα διάβα του και σκοτώνοντάς του. Στη συνέχεια, θα επέρριπτε ευθύνες στην εθνοφρουρά και στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, σημείωσε.
Ο υπουργός επεσήμανε, πάντως, ότι η κυβέρνηση γνώριζε για αυτά τα σχέδια της αντιπολίτευσης, για αυτό και την προηγούμενη ημέρα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είχε δώσει εντολή για το κλείσιμο των γεφυρών στα σύνορα με την Κολομβία.
«Ευτυχώς, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αποφάσισε να κλείσει τις γέφυρες. Ίσως οι άνθρωποι είναι ακόμη ζωντανοί, επειδή ο πρόεδρος Μαδούρο έκλεισε τη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ», ανέφερε.
Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα φορτηγά κάηκαν από τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, καθώς σύμφωνα με τα όσα πιστεύει η κυβέρνηση, δεν περιείχαν ανθρωπιστική βοήθεια.
«Υπάρχουν σημάδια ότι δεν υπήρχε τίποτα σε αυτά τα φορτηγά και ότι ο βασικός στόχος ήταν να τα κάψουν», είπε.
«Όλα είναι ξεκάθαρα σε σχέση με τις πολιτικές του Χουάν Γκουάιδο, όλη αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια είναι απλά μια πράξη επιθετικότητας σε βάρος της Βενεζουέλας», σημείωσε.
Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας υποστήριζε ότι τρόφιμα και φάρμακα που έχουν δωριστεί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες θα έφτανα στη Βενεζουέλα, με τον Μαδούρο εντούτοις να σημειώνει ότι επιχειρείται να δικαιολογηθεί η «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας».
Η πολιτική κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ξέσπασε τις 23 Ιανουαρίου, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, εξασφαλίζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών. Η Ρωσία, η Κίνα και το Μεξικό είναι μεταξύ των χωρών που εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος με τη σειρά του κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για ενορχήστρωση του επιχειρούμενου πραξικόπηματος στη Βενεζουέλα με τη βοήθεια του Γκουάιδο.