Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ο δήμος Αθηναίων δίνει εξηγήσεις για τα δύο κτίρια που «κρύβουν» την Ακρόπολη

© Φωτογραφία : Avaaz Πολυκατοικίες στην Ακρόπολη
Πολυκατοικίες στην Ακρόπολη - Sputnik Ελλάδα
Εξηγήσεις και λεπτομέρειες για την ανέγερση δύο πολυώροφων κτιρίων που «κόβουν» τη θέα προς την Ακρόπολη δίνει ο δήμος Αθηναίων, ζητώντας παράλληλα αλλαγή του νομοθετικού και πολεοδομικού καθεστώτος.

Αλλαγή του νομοθετικού και πολεοδομικού καθεστώτος ζητά ο δήμος Αθηναίων ώστε να προστατευθούν μνημεία από την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων, στον απόηχο της κατασκευής δύο πολυώροφων κτιρίων στη «γειτονιά» της Ακρόπολης που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Ο δήμος Αθηναίων τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τον ισχύοντα νόμο, ο οποίος «λόγω προσφάτων τροποποιήσεων δεν προστατεύει επαρκώς τοπόσημα και περιοχές της Αθήνας με μεγάλη ιστορική και συμβολική αξία».

Πολυκατοικίες στην Ακρόπολη - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Υπάρχει δικαίωμα στη... θέα; - Η περίπτωση της Ακρόπολης και τα «παραθυράκια» του νόμου

Σχολιάζοντας την υπόθεση των δύο κτιρίων που «έκοβαν» τη θέα προς την Ακρόπολη, ο δήμος Αθηναίων αναφέρει ότι «προορίζονται για ξενοδοχεία» και πως η περίπτωση τους «αναδεικνύει την ανάγκη τροποποίησης του ισχύοντος νομικού καθεστώτος».

«Έως τότε, το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή του για την ανέγερση του κτιρίου μεταξύ των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου», επισημαίνεται.

Για το κτίριο που κατασκευάζεται στην οδό Φαλήρου 5, ο δήμος Αθηναίων επισημαίνει ότι βρίσκεται εκτός ιστορικού κέντρου και εκδόθηκε έγκριση δόμησης και άδεια δόμησης αφότου είχαν προηγηθεί πέντε θετικές αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού και δύο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Για το ύψος του ανεγερθέντος ξενοδοχείου, γνωμοδότησε μετά από ένσταση το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) και μετά από νέα προσφυγή εκδόθηκε θετική δικαστική απόφαση 2551/2018 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Κατόπιν, εκδόθηκαν η 379/2018 έγκριση δόμησης και η 24/2019 άδεια δόμησης με μικρές τροποποιήσεις εσωτερικού χώρου.

Κατά τη διαδικασία αυτή, ο δήμος Αθηναίων μέσω της Υπηρεσίας Δόμησης, έλεγξε το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγκρίσεων. Αυτά ήταν πλήρη, υποστηρίζει ο δήμος.

Για το δεύτερο κτίριο μεταξύ των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάση, ο δήμος Αθηναίων επισημαίνει ότι «το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη αποφανθεί θετικά για την ανέγερση εννιαώροφης οικοδομής με πέργκολα και ασκεπή πισίνα στο δώμα, απόφαση που πρέπει να ανακληθεί».

«Κατατέθηκε στις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4495/17, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η προέγκριση για έλεγχο των όρων δόμησης. Η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Αθηναίων προέβη σε έλεγχο μόνο του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης, σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης και περιορισμούς της περιοχής. Αναμένονται οι υπόλοιπες εγκρίσεις, λόγω Ιστορικού Κέντρου, προκειμένου να κατατεθεί η οικοδομική άδεια», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала