Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το Ιράν προσπάθησε να χακάρει το σύστημα προειδοποίησης πυραύλων

© AP Photo / Tsafrir AbayovΤο ισραηλινό σύστημα Iron Dome
Το ισραηλινό σύστημα Iron Dome - Sputnik Ελλάδα
Το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι το Ιράν επιτίθεται στο Ισραήλ «σε καθημερινή βάση», αλλά Aμερικανοί εμπειρογνώμονες στον τομέα του κυβερνοχώρου υποστηρίζουν ότι οι Ισραηλινοί πιθανότατα υπερβάλουν ως προς την σοβαρότητα της ιρανικής απειλής.

Ισραηλινοί ανώτεροι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν σε συνέντευξή τους στο Bloomberg ότι το Ιράν επιχείρησε να χακάρει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων της χώρας το 2017.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Νόαμ Σάαρ, τον απερχόμενο επικεφαλής του διαδικτυακού τμήματος άμυνας της Διεύθυνσης Άμυνας στον Κυβερνοχώρο, ο ισραηλινός Στρατός ανίχνευσε μια επίθεση και την παρακολούθησε μέχρι να καταστεί προφανές ότι αυτή αφορούσε το αυτοματοποιημένο σύστημα προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων.

«Αναλάβαμε δράση σχετικά με αυτούς και δημιουργήσαμε άλλο ένα εμπόδιο και άλλο ένα σύστημα παρακολούθησης για να βεβαιωθούμε ότι θα μπορούσαμε να τους σταματήσουμε αν προσπαθούσαν και πάλι», ανέφερε στο Bloomberg.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εταιρεία FireEye Inc., η οποία παρακολούθησε τους εισβολείς για αρκετούς μήνες, κατηγόρησε τον Ιανουάριο το Ιράν, προτείνοντας πως η Τεχεράνη θα μπορούσε επίσης να βρίσκεται πίσω από άλλες επιθέσεις στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Το Υπουργείο Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών του Ιράν και το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών δεν έχουν σχολιάσει ακόμη τις κατηγορίες.

Ωστόσο, η ίδια η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, γράφει το Bloomberg. Ο πιο πρόσφατος ισχυρισμός ήρθε τον Νοέμβριο, όταν το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για επίθεση στην τηλεπικοινωνιακή του υποδομή.

Πριν από μερικά χρόνια, το Ιράν δέχθηκε επίθεση από τον διαβόητο ιό Stuxnet, ο οποίος στόχευε στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο ιός είναι ευρέως, αν και όχι επίσημα, αναγνωρισμένος ως αμερικανικό και ισραηλινό δημιούργημα.

Ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν το Ιράν «παγκόσμιο ηγέτη στις ικανότητες του κυβερνητικού πολέμου», οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες εμφανίζονται πολύ πιο επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους.

Ο Ρέα Σίερς, πρώην ανώτερος υπάλληλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πιο εξειδικευμένη από το Ιράν σε επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο και πως η Κίνα έχει αναδειχθεί επίσης σε ένα σημαντικό παράγοντα στον τομέα αυτό.

«Οι Ιρανοί ήταν πρόθυμοι να γίνουν γνωστοί στον τομέα του κυβερνοχώρου και σίγουρα το έκαναν», δήλωσε ο Σίερς στο Bloomberg. Αλλά «ενώ είναι σίγουρα αλήθεια ότι το Ισραήλ αποτελεί βασικό στόχο του Ιράν στον κυβερνοχώρο, το γεγονός αυτό είναι διαφορετικό από μία ευρύτερη αξιολόγηση της δύναμης του Ιράν σε ολόκληρο τον κυβερνοχώρο».

Τα σχόλια του Σίερς ακολούθησαν δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ καθημερινά αναχαιτίζει ιρανικές επιδρομές στον κυβερνοχώρο.

Οι κατηγορίες του Σάαρ έρχονται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο κρατών, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει σε αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με πυροβολικό του Ισραήλ σε υποτιθέμενες ιρανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Συρία.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала