Κατρούγκαλος: Η ΝΔ συνεχίζει την επικίνδυνη τακτική με αφορμή ανακριβές ρεπορτάζ του BBC

© Φωτογραφία : Nick Paleologos / SOOCΟ αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος - Sputnik Ελλάδα
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι «με αφορμή ένα ανακριβές και διαστρεβλωτικό ρεπορτάζ του BBC» συνεχίζει «την επικίνδυνη και ανεύθυνη τακτική του προέδρου της» με τα περί «μακεδονικής μειονότητας».

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπολύει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι το άρθρο του BBC περί της «ανύπαρκτης "μακεδονικής μειονότητας"» είναι «ανακριβές και διαστρεβλωτικό». Αντίθετα, υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «ενταφιάζει απολύτως τον αλυτρωτισμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί τη ΝΔ για «ακρότητες» οι οποίες «θολώνουν την πάγια θέση της εξωτερικής μας πολιτικής περί μη ύπαρξης καμιάς άλλης μειονότητας εκτός από τη θρησκευτική, όπως περιγράφεται στη Συνθήκη της Λωζάνης».

Ο κ. Κατρούγκαλος, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση «να πάψει να επαναλαμβάνει θέσεις που δεν απηχούν ούτε την πραγματικότητα, ούτε τις προβλέψεις της Συμφωνίας, αλλά βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα της πατρίδας μας».

BBC - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Για «αόρατη Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα κάνει λόγο ρεπορτάζ του BBC

Αναφερθείς στο άρθρο του BBC που αποτέλεσε εστία οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι η ΝΔ το χρησιμοποίησε ως αφορμή για μια «επικίνδυνη και ανεύθυνη» πολιτική.

«Η ΝΔ, με αφορμή ένα ανακριβές και διαστρεβλωτικό ρεπορτάζ του BBC, συνεχίζει την αντίθετη, επικίνδυνη και ανεύθυνη τακτική του προέδρου της, ο οποίος μετά την εξωφρενική "ανακάλυψη" στο Politico "αποσχιστικών τάσεων στη Βόρεια Ελλάδα", δήλωσε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι "δεν θα επιτρέψει την καταλανοποίησή της"», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα «χαρακώματα» ΣΥΡΙΖΑ — ΝΔ για το δημοσίευμα περί «αόρατης μακεδονικής μειονότητας»

Για το επίμαχο άρθρο επισημαίνει ότι «αναπαρήγαγε το επιχείρημα της ΝΔ περί τάχα αναγνώρισης μακεδονικής εθνότητας, που έχει καταρριφθεί όχι μόνο από την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά από την ίδια τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα (Τροπολογία XXXIII, που ρητά προβλέπει ότι η ιθαγένεια "δεν προσδιορίζει, ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες")».

Κατά την εκτίμησή του, «απαντήθηκε υπεύθυνα και στο επίπεδο αυτό και σε ό,τι αφορά την ανύπαρκτη "μακεδονική μειονότητα"».

Υπενθυμίζει, μάλιστα, τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, σύμφωνα με την οποία η Συμφωνία των Πρεσπών «πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού».

«Με δεδομένο ότι η Συμφωνία ενταφιάζει απολύτως τον αλυτρωτισμό (βλ. ιδίως το άρθρο 4 παρ. 3 και την τροποποίηση του άρθρου 49 του Συντάγματος της γείτονος), το εθνικά αυτονόητο θα ήταν, ιδίως μετά την κύρωσή της, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναφέρονται σε αυτή για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας εναντίον οποιασδήποτε παρερμηνείας της», καταλήγει ο κ. Κατρούγκαλος.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала