Τις περασμένες μέρες, αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος έκανε αυξημένο αριθμό πτήσεων σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από την ακτή της Βενεζουέλας σε μία προσπάθεια να αποκτήσουν απόρρητες πληροφορίες, ανώνυμες πηγές δήλωσαν στο CNN.
Το αεροσκάφος φέρεται να πέταξε πάνω από τις ακτές της Βενεζουέλας για έξι ώρες προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για το αμυντικό πυραυλικό σύστημα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των εξελιγμένων ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων S-300.
USAF RC-135V Rivet joint 63-9792 tracking off the coast of #Venezuela pic.twitter.com/ze2fqVAIac
— Manu Gómez (@GDarkconrad) 25 Φεβρουαρίου 2019
Οι υποτιθέμενες υπερπτήσεις έρχονται μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατά των ΗΠΑ ότι προσπαθούν «να δημιουργήσουν κρίση για να δικαιολογήσουν την πολιτική κλιμάκωση και τη στρατιωτική παρέμβαση στη Βενεζουέλα για να προκαλέσουν πόλεμο στη Νότια Αμερική».
#BREAKING: After a 6 hours flight from Offutt AFB, Omaha, a #USAF RC-135V collected radio & electronic signals to detect latest positions of various units of #Venezuela Army & Air Force tonight that includes SAM systems. This helps #USAF to carry-out precise air strikes.#25feb pic.twitter.com/Nrr0sW9V21
— Babak Taghvaee (@BabakTaghvaee) 25 Φεβρουαρίου 2019
Μιλώντας στο ABC, ο Μαδούρο επίσης δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χρειάζεται να φτιάξει την πολιτική του απέναντι στη Βενεζουέλα, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος για απευθείας διάλογο με την Ουάσιγκτον και ότι «ο Ψυχρός Πόλεμος πρέπει να μείνει πίσω».
Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ υπογράμμισε ότι «όλες οι εναλλακτικές είναι στο τραπέζι» στο ζήτημα της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης στη Βενεζουέλα που κλιμακώθηκε στις 23 Ιανουαρίου, όταν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος.
Αμέσως μετά οι ΗΠΑ και αρκετοί σύμμαχοί τους αναγνώρισαν τον Γκουάιδο, ενώ ο Μαδούρο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι προσπάθησε να ενορχηστρώσει πραξικόπημα στη χώρα του. Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και αριθμός κρατών επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στον συνταγματικά εκλεγμένο Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.