Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Νέο νομοσχέδιο των ΗΠΑ για περιορισμούς στις εκδόσεις ρωσικών ομολόγων

© Sputnik / Alexandr Demyanchuk / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΑμερικανικά δολάρια και ρωσικά ρούβλια
Αμερικανικά δολάρια και ρωσικά ρούβλια - Sputnik Ελλάδα
Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ, τότε προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός των επόμενων 90 ημερών. Ποια μέτρα αναμένεται να επιβληθούν.

Νομοσχέδιο, το οποίο στοχεύει μία σειρά τομέων της ρωσικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων και τις εκδόσεις ομολόγων, εισήχθη στις 13 Φεβρουαρίου στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση των Αμερικανών να συμμετέχουν στις συναλλαγές που σχετίζονται με ρωσικά ομόλογα, τα οποία εκδίδονται από την κεντρική τράπεζα, το εθνικό ταμείο πλούτου, το υπουργείο Οικονομικών, όπως και τους βραχίονες αυτών των οργανισμών.

Η απαγόρευση, σύμφωνα με τις διατάξεις, αφορούν τις εκδόσεις ομολόγων, ωρίμανσης άνω των 14 ημερών (σ.σ. δύο εβδομάδων), τόσο σε ρούβλι όσο και σε ξένο νόμισμα.

Εφόσον το νομοσχέδιο λάβει το πράσινο «φως» της Γερουσίας, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή εντός των επόμενων 90 ημερών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Λαβρόφ: Αποτέλεσμα αμερικανικών πιέσεων οι αντι-ρωσικές κυρώσεις

Η είδηση αποτελεί πλήγμα για τους επενδυτές, οι οποίοι αποτιμούσαν τα ρωσικά κρατικά ομόλογα ως σταθερή πηγή εισοδήματος για τα επόμενα χρόνια.

Πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα του ρωσικού ιδρύματος Analytical Credit Rating Agency, περίπου το 8% των συνολικών ρωσικών εκδόσεων κατέληξε σε αμερικανικά «χέρια», κατέχοντας ομόλογα συνολικής αξίας 10,7 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, τον προηγούμενο μήνα, ο οίκος Moody's αναβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ρωσίας σε «Ba1» από «Baa3» προηγουμένως, ενώ Fitch και Standard & Poor's είχαν ήδη αναθεωρήσει σε «θετικό» το outlook της ρωσικής αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημόσιο χρέος της Ρωσίας ανέρχεται μόλις στο 33% του ΑΕΠ, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο έναντι των υπόλοιπων βιομηχανοποιημένων περιοχών.

Μάλιστα, το χρέος έχει διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, παρά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων το 2014 και τη δέσμευση για αποπληρωμή χρέους 104,5 δισ. δολαρίων, το οποίο κληρονομήθηκε από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала