Ντομπρόβσκις: Προκαλεί ανησυχία η ελληνική πρόταση προστασίας της α' κατοικίας

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΟ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις - Sputnik Ελλάδα
Η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζεται αναγνώρισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι «προκαλεί ανησυχία» η πρόταση για την προστασία α' κατοικίας.

Όπως δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις με αφορμή και την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, για να χτίσεις πάνω στη βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών είναι σημαντικό να στείλεις τα σωστά μηνύματα στις αγορές και να μην χάσεις την κατεύθυνση για τον στόχο.

Κομισιόν - Sputnik Ελλάδα
Προειδοποιήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα: «Εκτεταμένες ανισορροπίες» στην οικονομία
«Μοιραζόμαστε πλήρως τον στόχο των ελληνικών αρχών για προστασία των πιο ευαίσθητων νοικοκυριών. Ωστόσο, για την ώρα η πρόταση των ελληνικών αρχών για το νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας προκαλεί ανησυχία» αναφέρει.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προστατέψει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά πρέπει να «επιλυθούν» κάποιες «λεπτομέρειες» έτσι ώστε να μην ευνοούνται «οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», και το πλαίσιο υπό συζήτηση να εξυπηρετεί τους στόχους του που είναι: ο προσωρινός χαρακτήρας, η στοχευμένη δράση και η λειτουργικότητα.

Από την πλευρά του ο επίτροπος για θέματα οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, εξήγησε ότι οι υπερβολικές ανισορροπίες που παρατηρούνται, είναι αντίστοιχες με αυτές που αντιμετώπισαν άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία και δείχνουν το ύψος των προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υψηλή ανεργία και το υψηλό χρέος, λέγοντας πως αυτό «δεν πρέπει να μας εκπλήσσει».

Χαρτονομίσματα του ευρώ - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Τι θα προβλέπει η ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη προς τους δήμους
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας επισήμανε ότι έχουν εκπληρωθεί οι «περισσότερες δεσμεύσεις» που είχε λάβει η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων του προϋπολογισμού για το 2019 που προβλέπει την εκπλήρωση του στόχου για πλεόνασμα 3,5%, την ολοκλήρωση των μεγάλων διαγωνισμών στον τομέα του φυσικού αερίου, της περίθαλψης και του Διεθνούς Αεροδρομίου, των μεταρρυθμίσεων στις επενδύσεις και των αλλαγών στο δικαστικό σύστημα.

Ωστόσο, αναφέρθηκε σε δύο «βασικές εκκρεμότητες», την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Τόνισε, καταλήγοντας, ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να τις ολοκληρώσει πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, ένα μήνυμα που θα μεταφέρει στις αρχές κατά την επίσκεψή του αύριο στην Αθήνα.

Νωρίτερα η Κομισιόν είχε κάνει λόγο για «εκτεταμένες ανισορροπίες» στην ελληνική οικονομία επισημαίνοντας ότι «παρά την πρόοδο, η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις ως προς το χρέος, τις τράπεζες, το εξωτερικό ισοζύγιο, τη χαμηλή ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία».

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της τόνισε ότι ο ρυθμός προόδου σε συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά πεδία είναι «αργός», γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει σε «καθυστερήσεις που σχετίζονται με μεταρρυθμίσεις-κλειδιά».

Ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης, στο πλαίσιο του β' μεταμνημονιακού ελέγχου, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους άπτεται του Eurogroup.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала