Όπως δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις με αφορμή και την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, για να χτίσεις πάνω στη βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών είναι σημαντικό να στείλεις τα σωστά μηνύματα στις αγορές και να μην χάσεις την κατεύθυνση για τον στόχο.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προστατέψει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά πρέπει να «επιλυθούν» κάποιες «λεπτομέρειες» έτσι ώστε να μην ευνοούνται «οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», και το πλαίσιο υπό συζήτηση να εξυπηρετεί τους στόχους του που είναι: ο προσωρινός χαρακτήρας, η στοχευμένη δράση και η λειτουργικότητα.
The liquidity situation of Greek banks has improved and the reduction of non-performing loans has continued. To build on this, it is important that right signals are sent to the markets and the direction of travel is not lost. #Greece
— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) 27 Φεβρουαρίου 2019
Από την πλευρά του ο επίτροπος για θέματα οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, εξήγησε ότι οι υπερβολικές ανισορροπίες που παρατηρούνται, είναι αντίστοιχες με αυτές που αντιμετώπισαν άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία και δείχνουν το ύψος των προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υψηλή ανεργία και το υψηλό χρέος, λέγοντας πως αυτό «δεν πρέπει να μας εκπλήσσει».
Ωστόσο, αναφέρθηκε σε δύο «βασικές εκκρεμότητες», την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Τόνισε, καταλήγοντας, ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να τις ολοκληρώσει πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, ένα μήνυμα που θα μεταφέρει στις αρχές κατά την επίσκεψή του αύριο στην Αθήνα.
Νωρίτερα η Κομισιόν είχε κάνει λόγο για «εκτεταμένες ανισορροπίες» στην ελληνική οικονομία επισημαίνοντας ότι «παρά την πρόοδο, η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις ως προς το χρέος, τις τράπεζες, το εξωτερικό ισοζύγιο, τη χαμηλή ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία».
Στην εξαμηνιαία έκθεσή της τόνισε ότι ο ρυθμός προόδου σε συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά πεδία είναι «αργός», γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει σε «καθυστερήσεις που σχετίζονται με μεταρρυθμίσεις-κλειδιά».
Ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης, στο πλαίσιο του β' μεταμνημονιακού ελέγχου, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους άπτεται του Eurogroup.