Προειδοποιήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα: «Εκτεταμένες ανισορροπίες» στην οικονομία

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΚομισιόν
Κομισιόν - Sputnik Ελλάδα
Αρνητική είναι η έκθεση της Κομισιόν, ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τι διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του χειμερινού εξαμήνου του 2019.

«Εκτεταμένες ανισορροπίες» στην ελληνική οικονομία διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επισημαίνει ότι «παρά την πρόοδο, η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις ως προς το χρέος, τις τράπεζες, το εξωτερικό ισοζύγιο, τη χαμηλή ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία». 

Τονίζει δε, ότι ο ρυθμός προόδου σε συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά πεδία είναι «αργός», γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει σε «καθυστερήσεις που σχετίζονται με μεταρρυθμίσεις-κλειδιά». 

Ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης, στο πλαίσιο του β' μεταμνημονιακού ελέγχου, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους άπτεται του Eurogroup.

Πιο αναλυτικά, στην εξαμηνιαία έκθεση, η Επιτροπή θεωρεί ότι το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, σε συνδυασμό με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού συστήματος, καθιστά την Ελλάδα ευάλωτη σε εξωτερικούς κινδύνους, οι οποίοι δύνανται να πλήξουν την οικονομία.

Στο αρνητικό κλίμα προστίθενται τόσο οι αργοί ρυθμοί ανάπτυξης, όσο και το αρνητικό εξωτερικό ισοζύγιο.

Κάνοντας ειδική αναφορά στον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει ότι το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία των τραπεζών, επιδρώντας δυσμενώς στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Όσον αφορά τη δυναμική της ανάπτυξης, διαπιστώνει σημαντικές προκλήσεις, λόγω της υπεργήρανσης του πληθωρισμού, της μετανάστευσης και της εξάντλησης των διαθέσιμων κεφαλαίων.

«Η παρατεταμένη κρίση έχει επιβαρύνει σημαντικά την προοπτική της ανάπτυξης, στην οποία αντανακλάται και η μειωμένη παραγωγικότητα».

Σχετικά με τον κλάδο της εργασίας, η Κομισιόν κάνει λόγο για επιδόσεις καλύτερες του αναμενόμενου, παρά τη διατήρηση των αποκλίσεων σε σχέση με την προ-κρίσης περίοδο και τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

​«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αρκετές πηγές μακροοικονομικών ανισορροπιών» σπεύδει να επαναλάβει, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι η προσαρμογή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε μία σειρά τομέων, όπως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η αγορά εργασίας και η ανταγωνιστικότητα.

Εκτιμάει δε, ότι το χρέος θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια, χάρη στις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και τις προβλεπόμενες εξελίξεις στο πρωτογενές δημοσιονομικό πεδίο.

«Οι ανισορροπίες είναι ακόμη υψηλές, παρά τις θετικές εξελίξεις. Οι κυριότερες αφορούν το υψηλό χρέος, τις εξωτερικές προκλήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την ανεργία» συνεχίζει.

Και καταλήγει: «Η αποτελεσματική εφαρμογή και εμβάθυνση των νομισματικών μέτρων που λαμβάνονται, είναι απαραίτητη για την περαιτέρω μείωση των προκλήσεων, σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη πρόοδο στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τη διοικητική μηχανή».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала