Συμφωνία Τσίπρα με Έλληνες εφοπλιστές για καταβολή «75 εκατ. ευρώ ετησίως»

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOCΣυνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών - Sputnik Ελλάδα
Νέο Συνυποσχετικό υπεγράφη για την εθελοντική καταβολή 10% των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας.

Με το νέο Συνυποσχετικό θα εισρέουν στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, καθώς «πλέον καθίσταται μόνιμη η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών».

«Με βάση το ύψος των δηλωθέντων μερισμάτων των τελευταίων ετών, το ποσό που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ' ελάχιστο 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως», τονίζεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται ότι «η υπογραφή του Συνυποσχετικού, ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για το δημόσιο συμφέρον».

Κατά την τοποθέτησή του μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το 10% είναι μια σημαντική συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε» και πρόσθεσε ότι σηματοδοτεί πως «όλοι αντιλαμβάνονται την αίσθηση της συλλογικής ευθύνης απέναντι στην προσπάθεια μας να βγούμε από την κρίση».

«Το γεγονός ότι αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση συνεπώς της δημοσιονομικής μας ικανότητας, σηματοδοτεί την εθνική ευθύνη που συμμερίζεστε να βγούμε από την κρίση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να συμβάλλουν με επενδύσεις στην ενίσχυση των αναπτυξιακών της ελληνικής οικονομίας, «η οποία μετά από χρόνια κρίσης βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάκαμψης».

Κατά την υποδοχή του προεδρείου της Ένωσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του για «την ανταπόκριση σας στο αίτημα της κυβέρνησης να θεσπίσουμε μια μόνιμη συμφωνία εθελοντικού χαρακτήρα» καθώς, όπως επισήμανε, με βάση το Σύνταγμα και τη νομοθεσία «θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει και οποιαδήποτε συνεισφορά».

Ωστόσο, «το γεγονός ότι αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση συνεπώς της δημοσιονομικής μας ικανότητας, σηματοδοτεί την εθνική ευθύνη που συμμερίζεστε να βγούμε από την κρίση», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τους εφοπλιστές, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές δέχτηκαν να μπουν σε διάλογο για ένα σταθερό ποσοστό που θα καταβάλλεται «επί των ετήσιων κερδών από τα μερίσματα των επιχειρήσεων σε ελληνόκτητα πλοία».

«Αυτό το σταθερό ποσοστό θα μας δίνει τη δυνατότητα στους προϋπολογισμούς μας να υπολογίζουμε κάποια σταθερά έσοδα τα οποία αποτελούν κάτι σημαντικό στις μέρες που διάγουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала