Μείωση καταθέσεων κατά 1,5 δισ. τον Ιανουάριο

© Φωτογραφία : SOOC / Konstantinos Tsakalidis Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος - Sputnik Ελλάδα
Μείωση καταθέσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στα 132,9 δισ. ευρώ από 134,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο καταγράφηκε τον Ιανουάριο σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση των καταθέσεων κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ αντανακλά την μείωση των καταθέσεων των επιχειρήσεων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ (έναντι αύξησης κατά 862 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,4% από 9,3% τον προηγούμενο μήνα), επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 530,9 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 2.288 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,2% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος - Sputnik Ελλάδα
ΤτΕ: Περιορίστηκε στα 785 εκατ. το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο
Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε σε —1,4% από —1,3% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 1,530 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,743 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το συνολικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκε τον Ιανουάριο στα 169,4 δισ. ευρώ από 170,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

Τον Ιανουάριο του 2019, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε —1,1%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 705 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 868 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2019, ήταν αρνητική κατά 408 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.064 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 0,2% από μηδενικός τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 0,5% από 0,2% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 216 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,042 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 258 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιανουάριο του 2019, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 184 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε —2,2%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала