Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Χιονοκάλυψη - ρεκόρ έφερε η «Ωκεανίς»

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOCΧιονόπτωση στα ορεινά προάστια της Θεσσαλονίκης.
Χιονόπτωση στα ορεινά προάστια της Θεσσαλονίκης. - Sputnik Ελλάδα
Στο 38% έφτασε η χιονοκάλυψη από την «Ωκεανίδα», καταγράφοντας ένα ακόμη ρεκόρ, μετά από πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης σε κατοικημένη περιοχή που σημείωσε μαζί με τη «Χιόνη».

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2004 διαμορφώθηκε η χιονοκάλυψη από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας «Ωκεανίς».

Η έκταση χιονοκάλυψης, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, έφτασε σε υψηλό για το τελευταίο 10ημερο Φεβρουαρίου, τουλάχιστον από το 2004 που διαθέτει δεδομένα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με το χιόνι να καλύπτει το 35% της χερσαίας έκτασης της χώρας ή περίπου 45.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ την ίδια ημέρα πέρυσι το 2018 (κακοκαιρία «Λητώ»), η χιονοκάλυψη είχε έκταση περίπου 40.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για σύγκριση, η μέση έκταση της περιόδου 2004 — 2018 αντιστοιχεί σε μόλις 13.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η «Ωκεανίς» άφησε πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές και προκάλεσε την απώλεια μιας ζωής. Εκτός από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν το Σάββατο 23/02 ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, αυξάνοντας απότομα την έκταση χιονοκάλυψης που μέχρι τότε η πορεία της κινούνταν λίγο κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 16 ετών για τον μήνα Φεβρουάριο. Το ύψος του χιονιού σε ορισμένες ορεινές περιοχές ξεπέρασε το 1,5 μέτρο, στα ορεινά της Κρήτης πιθανόν το ύψος του φρέσκου χιονιού να ξεπέρασε τα 2 μέτρα.

Σημειωτέον, εν τω μεταξύ, η «Ωκεανίς»μαζί με τη «Χιόνη» ξεπέρασαν το πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης σε κατοικημένη περιοχή.

Ο αθροιστικός υετός που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων από την 01/02 έως και το πρωί της Δευτέρας 26/02 έφτασε στα 1.202 χιλιοστά. Το προηγούμενοι ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή άνηκε στο Grøndalen της Νορβηγίας με 1.190 χιλιοστά, ρεκόρ που κρατούσε από το 1989.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала