Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι θα μπλοκάρει παράταση του άρθρου 50 εκτός αν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «ξεκάθαρο στόχο» βασισμένο σε «καινούρια επιλογή».
«Θα υποστηρίζαμε παράταση του αιτήματος μόνο αν ήταν δικαιολογημένο από μία νέα επιλογή των Βρετανών» δήλωσε ο Μακρόν. «Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε μία παράταση χωρίς ξεκάθαρο στόχο».
Πρόσθεσε ότι «όπως είπε ο Μισέλ Μαρνιέ, δεν χρειαζόμαστε χρόνο, χρειαζόμαστε αποφάσεις».
LIVE | Déclaration avec la Chancelière fédérale d'Allemagne, Angela Merkel.https://t.co/hEyAQ8g5Ss
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 27 Φεβρουαρίου 2019
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα «παρατείνει την αβεβαιότητα» με την αναβολή του Brexit χωρίς ρεαλιστικό σχέδιο. «Παρότι η Ισπανία δεν πρόκειται να αντιταχθεί στο δικαίωμα ενδεχόμενης επέκτασης, πρέπει να έχει συγκεκριμένη προοπτική επίλυσης» δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι «η παράταση της αβεβαιότητας με την αναβολή των προθεσμιών δεν είναι ούτε λογική ούτε επιθυμητή εναλλακτική».
Angela Merkel: If Britain needs more time for #Brexit, we won't refuse. pic.twitter.com/WoGXCbgIYJ
— DW Europe (@dw_europe) 27 Φεβρουαρίου 2019
Ωστόσο η Καγκελάριος Μέρκελ χρησιμοποίησε πιο ήπια γλώσσα στην απάντησή της, δηλώνοντας ότι η ΕΕ «δεν θα πει όχι» αν το Ηνωμένο Βασίλειο χρειαζόταν περισσότερο χρόνο. «Αλλά θέλουμε μία κανονική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Λυπούμαστε με την απόφαση αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συνασπισμός 17 κρατών της Ε.Ε. εναντίον γαλλο-γερμανικής πρωτοβουλίας
Μετά τη συνάντηση με τη Μέι, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ επίσης δήλωσε ότι η καθυστέρηση του Brexit δεν ήταν «λογική» επιλογή, αλλά πρόσθεσε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός μπορεί ακόμα να την αποφύγει.
Η Μέι πρότεινε την παράταση του Άρθρου 50 στους βουλευτές προκειμένου να εμποδίσει άλλη μία ήττα στο κοινοβούλιο. Στις 12 Μαρτίου αντιμετωπίζει ακόμα μία «σημαντική ψηφοφορία» και αν απορριφθεί, οι βουλευτές θα ζητήσουν νέα ψηφοφορία στις 13 Μαρτίου για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία. Αν οι βουλευτές απορρίψουν και τις δύο κινήσεις, το κοινοβούλιο θα ψηφίσει στις 14 Μαρτίου για καθυστέρηση του Brexit.