Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πώς θα λυθεί το δημογραφικό, το παρελθόν «λύση» για το μέλλον;

© SputnikΟικονομικό Φόρουμ Δελφών
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - Sputnik Ελλάδα
Ποιοι είναι οι εθνικοί στόχοι της επόμενης περιόδου; Ποια είναι τα εθνικά οράματα και οι εθνικοί προβληματισμοί; Μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας;

Σ' αυτά και πολλά άλλα μείζονα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν όσοι παρακάθισαν στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εναρκτήριων εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Να πάμε "πίσω" για να δούμε "μπροστά"»

«Αν δεν πάμε πίσω και δεν σταματήσουμε να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, δεν θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος έδωσε το στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε δε, την ανάγκη να πάμε πίσω, στην περίοδο του ξεσπάσματος της οικονομικής κρίσης, και κάλεσε το ακροατήριο να διερωτηθεί τα εξής;

«Το πολιτικό σύστημα υιοθέτησε τα μνημόνια; Τα εφάρμοσε; Τα πίστεψε; Οι δύο πρωθυπουργοί της μνημονιακής περιόδου (σ.σ. Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας) έγιναν πρωθυπουργοί, κραδαίνοντας την αντιμνημονιακή σημαία».

Και κατέληξε: «Πρώτα πρέπει να χτίσουμε την εμπιστοσύνη και τη συναίνεση, και μετά να προχωρήσουμε. Και η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται, όταν άλλα λέμε και άλλα πράττουμε»

Το δίλημμα στασιμο-χρεωκοπία ή έξοδος από το ευρώ

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ακαδημαϊκός, Ευάγγελος Βενιζέλος, επέλεξε να περιγράψει τους στόχους της επόμενης περιόδου, μην παραλείποντας ωστόσο, να κρούσει και τον κώδωνα του κινδύνου.

«Ο πρώτος στόχος αφορά, όχι μόνο τη βιολογική επιβίωση, δηλαδή τα δημογραφικά, αλλά και τα νέα μοντέλα οικογένειας, όπως επίσης και τις σχέσεις των νεών ζευγαριών» υποστήριξε, στην αρχή της παρέμβασής του.

Η επιβίωση, συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο, αφορά τη γλώσσα — την οποία χαρακτήρισε ως παρακαταθήκη της συλλογικής μνήμης — τα δίκτυα του απόδημου ελληνισμού, αλλά και την ανάγκη υπέρβασης των συμπλεγμάτων του παρόντος και του παρελθόντος.

Κάνοντας ειδική μνεία στην ανάγκη απόκτησης «νέας ταυτότητας», απηύθυνε έκκληση για έναν νέο «πατριωτισμό», ο οποίο θα άπτεται τόσο της εξωτερικής πολιτικής, όσο και της πολιτικής της ασφάλειας.

Αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο επικοινωνιακής αξιοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκ μέρους της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για δόγματα αμυντικής ασφάλειας παραπέμποντας στη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν στα Βαλκάνια όλα αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη».

Όσον αφορά την τεχνολογική πρόοδο, επεσήμανε με νόημα ότι «προκειμένου η Ελλάδα να αντέξει τον ανταγωνισμό, πρέπει να κερδίσει το στοίχημα του χρόνου». «Χρειάζονται συντελεστές άλματος, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε γραμμική εξέλιξη». 

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο κ. Βενιζέλος κλήθηκε να σχολιάσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, και εκπέμποντας ένα απαισιόδοξο μήνυμα, αποσαφήνισε ότι πλέον, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαφανεί «οι ανισότητες, η σύγκρουση μεταξύ των εθνικών στρατηγικών, η κρίση ταυτότητας και η φθορά στην κυβερνησιμότητα».

Τέλος, απορρίπτοντας το δόγμα του εθνολαϊκισμού, επίστησε την προσοχή, καθώς «κινδυνεύουμε να βρεθούμε ξανά απέναντι σε διλήμματα μεταξύ της στασιμο-χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ». «Τα διλήμματα είναι τόσα απλά και έχουμε ξαναβρεθεί μπροστά σ' αυτά».

«Έξυπνος και "καταφερτζίδικος" λαός»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θεόδωρος Φέσσας, εξέπεμψε ένα… μικτό μήνυμα. «Μεταξύ 2020 και 2030 τα πράγματα δεν είναι τελείως απαισιόδοξα, καθώς θα σερνόμαστε μεν, αλλά τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα».

Κάνοντας ειδική μνεία στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, παρατήρησε ότι «ο ελληνικός λαός, αν και έξυπνος και "καταφερτζίδικος", θέλει να ζει με δυτικές ευκολίες, έχοντας ανατολίτικες συνήθειες», ενώ υπενθύμισε ότι «οι εθνικές ανατάσεις έρχονται, όταν είμαστε πολύ στριμωγμένοι».

Ταυτόχρονα, έθεσε το δημογραφικό και τη μόρφωση ως κορυφαίες προτεραιότητες του ελληνικού κράτους για τα επόμενα χρόνια, ενώ περιέγραψε τις άμεσες ξένες επενδύσεις ως μοχλό προσέλκυσης όχι χρήματος, αλλά σκέψεων και καινοτομίας.

«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια χώρα που θέλει κάποιος να επισκεφτεί, να ζήσει και να επενδύσεις» υποστήριξε, στη συνέχεια, εκφράζοντας το μήνυμα ότι «η χώρα μπορεί να πάει μπροστά, εφόσον δώσει έμφαση στα ανοιχτά μυαλά, στην ανοιχτή οικονομία και στην ανοιχτή αγορά».

«Όχι στο δίλημμα υποταγή ή συντριβή»

Στο μεταξύ, η πρώην επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου, έκανε λόγο για «κενοτοπία» στην πολιτική, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι «έχουμε μια ιερή υποχρέωση, να βγούμε μπροστά μέσα από την αλήθεια και όχι το ψέμα».

«Δεν πιστεύω ότι θα καταστραφούμε. Αλλά θα επιβιώσουμε, σερνόμενοι και τρώγοντας τη σάρκα ο ένας του άλλου; Αυτό δεν είναι όραμα. Αν η Ελλάδα δεν μπει στη νέα εποχή, έχει δύο επιλογές ή υποταγή ή συντριβή. Ας μη δεχτούμε αυτό το δίλημμα» παρατήρησε, μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό και το πώς μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, εξήγησε ότι «η ενσωμάτωση των μεταναστών είναι ζήτημα οικονομικής δύναμης και όχι πολιτικής βούλησης» και παρέπεμψε στο παράδειγμα της Γερμανίας.

Και διερωτήθηκε: «Δεν κάνουμε παιδιά γιατί δεν έχουμε λεφτά; Είναι μόνο οικονομικό;, Όχι, είναι ζήτημα και κουλτούρας, είναι και θέμα οικονομικής ισχύος και εθνικής αυτοπεποίθησης».

«Πώς θα φύγουμε προς τα πάνω»

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, ανέφερε ότι «φθάσαμε στην καταστροφή, και πλέον πρέπει να σκεφτόμαστε το πώς θα φύγουμε, το πώς θα πάμε προς τα πάνω». Και συμπλήρωσε: «Το μοντέλο που είχαμε και καταστράφηκε το 2012, είναι τελειωμένο. Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό κράτος, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Χρειαζόμαστε έναν νέο τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και των εταιρειών».

«Δεν πιστεύω ότι θα τη γλιτώσουμε»

Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Κωστής, εστίασε στην έλλειψη εξωστρέφειας, παραδεχόμενος ότι «είμαστε μια χώρα εσωστρεφής, η οποία αγνοεί τι συμβαίνει έξω από αυτήν».

«Το βασικότερο είναι το πώς θα ανοιχτούμε προς τα έξω. Δεν θέλουμε απλά επενδύσεις, θέλουμε επενδύσεις υψηλά προστιθέμενης αξίας. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε οικονομίες χαμηλότερο κόστους παραγωγής» εξήγησε, επιπλέον.

Ειδική αναφορά πραγματοποίησε και στο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε παρωχημένο, καθώς «δεν προσφέρει πλέον». «Δεν έχουμε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να περάσουμε στην επόμενη εποχή».

Και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό κράτος και ένα κράτος δικαίου που θα αποκαταστήσει το αίσθημα της δικαιοσύνης, χωρίς όμως να επιβαρύνουμε την οικονομία, γιατί αν δεν πάει η οικονομία μπροστά, δεν θα τα καταφέρουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι «κάποιοι πρέπει να αναλάβουν το κόστος και να συγκρουστούν με τις επαγγελματικές δυνάμεις που νέμουν τον δημόσιο χώρο», κάτι το οποίο δεν έχει πράξει καμία κυβέρνηση.

Όσον αφορά το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε ως μη αναστρέψιμο, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. «Αυτούς τους ανθρώπους τους χρειαζόμαστε. Εμείς όμως, δεν έχουμε κανέναν μηχανισμό αφομοίωσης. Αντίθετα, έχουμε αποτρεπτικούς μηχανισμούς».

Κλείνοντας, ολοκλήρωσε την παρέμβασή του, με ένα απαισιόδοξο μήνυμα: «Σε βάθος χρόνου, δεν πιστεύω ότι θα τη γλιτώσουμε. Ιστορικά, κάθε φορά που υπήρχε κάποιο πρόβλημα, επήλθε κάποια εθνική καταστροφή. Η κατάσταση είναι τέτοια που ωθούμαστε προς τα εκεί».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала