Μήνυμα ότι η Ορθόδοξη θεολογία και πράξη προβάλλει ως απαραίτητο μέσο διπλωματίας τον διάλογο έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα στη Διημερίδα «Αποτύπωση Αρχών Πολιτικής και προτάσεις χάραξης Στρατηγικής για την άσκηση Θρησκευτικής και Εκκλησιαστικής Διπλωματίας», που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών.
Σημείωσε πως «είναι όντως καίριας σημασίας τα πλαίσια μέσα από τα οποία περιγράφεται και ασκείται η λεγόμενη εκκλησιαστική διπλωματία, όρος που δεν αποδίδει στο μέγιστο την παραπάνω λειτουργία, αφού η καλύτερη περιγραφή ακούει στο όνομα διεκκλησιαστικές σχέσεις και συνεργασία μετά των λοιπών χριστιανικών εκκλησιών — ομολογιών και θρησκειών ανά τον κόσμο».
Χαρακτήρισε απαραίτητο και χρήσιμο τον ρόλο της Πολιτείας αρκεί όμως «να κινείται στα όρια των διακριτών σχέσεων και να μην επεμβαίνει στην ελεύθερη άσκηση των πνευματικών σκοπών εκάστης Εκκλησίας και θρησκείας, γεγονός το οποίο μόνο θλιβερά παραδείγματα μας έχει αφήσει τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν».
Ανέφερε ότι «είναι ζωτική λειτουργία της Εκκλησίας ο διάλογος και κάτω από τον συντονισμό του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα, χωρίς εκπτώσεις στην πίστη και στα δόγματα της Ορθοδόξου παραδόσεώς μας, ως άλλωστε διετρανώθη και κατά το κοινό ανακοινωθέν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης το έτος 2016».
Και πρόσθεσε: «Στην πράξη της Εκκλησίας δεν μιλάμε για διπλωματία, αλλά για διάλογο και συνεργασία. Προς πάντας. Με μόνες προϋποθέσεις τον Ευαγγελικό Λόγο και την πατερική παράδοση της Ορθοδόξου ζωής, σεβόμενοι το δικαίωμα της συνύπαρξης μεταξύ θρησκειών και διαφόρων πολιτισμών. Και στόχο, την επικράτηση της ειρήνης ως υψίστου αγαθού για την πρόοδο και την ανάπτυξη κάθε κοινωνίας σε κάθε εποχή».