Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

ΕΟΚΕ προς Κομισιόν: Καθιερώστε επαρκές ελάχιστο εισόδημα σε όλη την Ευρώπη

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΚομισιόν
Κομισιόν - Sputnik Ελλάδα
Την καθιέρωση επαρκούς ελάχιστου εισοδήματος σε όλη την Ευρώπη, προσαρμοσμένου στο βιοτικό επίπεδο κάθε κράτους μέλους, ζητάει με γνωμοδότησή της, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ).

Η ΕΟΚΕ, που αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θεσμική έκφραση της Κοινωνίας των Πολιτών της Ένωσης, αναφέρει ότι δεδομένου πως οι δεσμεύσεις της ΕΕ για τη μείωση κατά 20 εκατ. του αριθμού των πολιτών στην Ευρώπη που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας απέτυχαν, είναι αναγκαίο ένα δεσμευτικό ενωσιακό πλαίσιο υπό μορφή οδηγίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας στην Ευρώπη, καθώς και για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ένωσης.

Με εισηγητή τον Γιώργο Ντάση, μέλος της Ομάδας Εργαζομένων και πρώην Πρόεδρο της ΕΟΚΕ, η γνωμοδότηση πρωτοβουλίας εγκρίθηκε στη σύνοδο ολομέλειας της τον Φεβρουάριο με 158 ψήφους υπέρ, 81 ψήφους κατά και 12 αποχές, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι είναι εδώ για όλους τους πολίτες της», διαφορετικά ο ίδιος ο λόγος ύπαρξής της θα μπορούσε να τεθεί εν αμφιβόλω», δήλωσε ο κ. Ντάσης τονίζοντας ότι «ένα αξιοπρεπές ελάχιστο εισόδημα αποτελεί μέτρο αλληλεγγύης που συνάδει με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τέσσερις ελληνικές περιφέρειες στις είκοσι φτωχότερες της ΕΕ

«Η Επιτροπή», πρόσθεσε, «δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την αρχή της επικουρικότητας —που χρησιμοποιείται λανθασμένα στην προκειμένη περίπτωση — για να αποφασίζει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Προειδοποίησε ότι η Ένωση πρέπει να κάνει κάτι χειροπιαστό γι' αυτούς που στερούνται τα πάντα. «Αν αδιαφορήσουμε τώρα για τη δυστυχία τους, αύριο ίσως να είναι πολύ αργά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η γνωμοδότηση, ωστόσο, συνάντησε αντίσταση από μια άλλη ομάδα της ΕΟΚΕ, που εκπροσωπεί τους εργοδότες της Ευρώπης, και η οποία κατέθεσε αντιγνωμοδότηση.

Οι 26 πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερα λεφτά από τον μισό πλανήτη - Sputnik Ελλάδα
Οι 26 πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερα λεφτά από τον μισό πλανήτη
Η Ομάδα Εργοδοτών εναντιώθηκε «στην προτεινόμενη χρήση οδηγίας της ΕΕ ή άλλου δεσμευτικού μέσου για την καθιέρωση συστημάτων αξιοπρεπούς ή επαρκούς ελάχιστου εισοδήματος στα κράτη μέλη», υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει η αρχή της επικουρικότητας. Αμφισβήτησε επίσης κατά πόσον οι Συνθήκες και τα νομικά κείμενα της ΕΕ παρέχουν νομική βάση προς τον σκοπό αυτό.

«Η αντιμετώπιση του ελάχιστου εισοδήματος σε εθνικό επίπεδο είναι όχι μόνο ενδεδειγμένη αλλά και πιο αποτελεσματική διότι έτσι τα συστήματα ελάχιστου εισοδήματος θα προσαρμόζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κράτους μέλους», τόνισε ο Γιάσεκ Κράουσζικ, Πρόεδρος της Ομάδας Εργοδοτών.

Η αντιγνωμοδότηση της Ομάδας Εργοδοτών απορρίφθηκε από 142 μέλη και υποστηρίχθηκε από 92, ενώ εννέα μέλη απείχαν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το 22,5% του πληθυσμού απειλείται με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Παρότι το ποσοστό είναι μειωμένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2016, σημαίνει ότι 112,9 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι φτωχοί, εκ των οποίων 26 εκατομμύρια είναι παιδιά.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала