«Μέχρι τώρα η Ιταλία έχει αφεθεί μόνη της και έχει σώσει την τιμή της Ευρώπης. Αλλά αν συνεχίσουμε να προχωρούμε με κοντόφθαλμα ενδιαφέροντα, η Ευρώπη θα συνεχίσει στο σπιράλ της κρίσης από το οποίο δεν θα βγούμε. Είναι πρόβλημα όλων» δήλωσε ο Κόντε στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για το δίκτυο πληροφοριών της Ιταλίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο ANSA.
Τον Δεκέμβριο το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να επιμηκύνει την Επιχείρηση Σοφία, επίσημη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο, με στόχο τη διάσωση των μεταναστών καθώς και την αντιμετώπιση του εμπορίου ανθρώπων, έως τον Μάρτιο.
Η αποστολή παρατάθηκε παρά τις αντιδράσεις της Ιταλίας που είχε υποστηρίξει ότι δεν θεωρούσε πιθανό να συνεχιστεί η Επιχείρηση Σοφία εκτός αν οι κανόνες της τροποποιούνταν.