Η στιγμή που το γεωτρύπανο τρυπάει τον «Γλαύκο» στην κυπριακή ΑΟΖ (Βίντεο)

Κοίτασμα φυσικού αερίου από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια εντοπίστηκε στον «Γλαύκο-1» της κυπριακή ΑΟΖ, με τον υπουργό Ενέργειας να δημοσιεύει βίντεο από την ανακάλυψη.

Βίντεο από τη στιγμή που το γεωτρύπανο «χτυπά» τον «Γλαύκο-1» του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ όπου εντοπίστηκε φυσικό αέριο, δημοσίευσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η ExxonMobil και η Qatar Petroleum κάνουν μια ανακάλυψη παγκόσμιας κλάσης στα ανοιχτά της Κύπρου στον Γλαύκο. Κοίτασμα υψηλής ποιότητας από 5 έως 8 TCF (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου προστίθεται στα αποθέματα της χώρας και αποδεικνύει την αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ ως μια εναλλακτική εγχώρια πηγή εφοδιασμού της ΕΕ», έγραψε ο κ. Λακκοτρύπης σε μήνυμα που συνοδεύει το βίντεο.

​Ο Κύπριος υπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Τρίσταν Ασπρέι, δήλωσε ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη ανακάλυψη» στην κυπριακή ΑΟΖ και εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση. Χαρακτήρισε «καλή βάση» το αποτέλεσμα για να εξεταστεί το θέμα δημιουργίας τερματικού υγροποίησης. Ωστόσο σημείωσε ότι θα χρειαστούν περισσότερες ποσότητες.

Θαλάσσια γεώτρηση - Sputnik Ελλάδα
Κοίτασμα από πέντε έως οκτώ τρισ. κυβικά πόδια στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ
Η γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας σε γεωτρητικό βάθος 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος 2.063 μέτρων.

Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf), όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.

Της γεώτρησης στο στόχο «Γλαύκος-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Δελφίνι-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала