Οι ρωσικές επενδύσεις στο επίκεντρο των επαφών του Μητσοτάκη στη Μόσχα

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε στους συνομιλητές του ότι στόχος του κόμματος είναι εφόσον γίνει κυβέρνηση να προσελκύσει επενδύσεις 150 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Τη σημασία που έχουν οι επενδύσεις ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις επαφές που είχε στη Μόσχα, ενώ συζητήθηκε επίσης η Συμφωνία των Πρεσπών και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας οι σχέσεις Ελλάδας — Ρωσίας θα βασίζονται στους άξονες της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας και της ειλικρίνειας.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μόσχα - Sputnik Ελλάδα
Μητσοτάκης: Ξεχωριστή η σημασία των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, στόχος η ενίσχυσή τους
Χαρακτήρισε θεμέλιο των ελληνορωσικών σχέσεων τον αμοιβαίο σεβασμό και τη μη παρέμβαση στα εσωτερικά των δύο χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. «Αυτή είναι και η βάση πάνω στην οποία συζητήθηκαν και περιφερειακά ζητήματα όπως οι σχέσεις με την Τουρκία, στα Βαλκάνια και σε ανατολική Μεσόγειο» όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την κατηγορηματική διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας με το γεγονός ότι αναγνωρίζεται «μακεδονική» ταυτότητα και «μακεδονική» γλώσσα στη γειτονική μας χώρα. Στις συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους διαπιστώθηκε συμφωνία στην ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, στις συζητήσεις αναδείχθηκαν οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό κλάδο και φυσικά τον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Tουρκία δέχεται ετησίως 6 εκατ. Ρώσους τουρίστες ενώ στη χώρα μας ο αριθμός δεν υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο.

O κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στους συνομιλητές του, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υποδεχθεί με διαφάνεια, ίσους όρους και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια τις υγιείς ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. «Φιλοδοξία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι να καταστεί τα επόμενα χρόνια η επενδυτική έκπληξη της Ευρώπης αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της».

«Στόχος μας» πρόσθεσε «είναι να προσελκύσουμε 150 δισ. ευρώ επενδύσεων τα επόμενα χρόνια» καθώς «η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με πολιτική σταθερότητα, που θα διευκολύνει αντί να δυσχεραίνει την επιχειρηματικότητα μέσω της μείωσης των φόρων σε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον».

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμα Βιατσεσλάβ Βoλοντίν, το μεσημέρι είχε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ στη διάρκεια της ημέρας είχε συνάντηση με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω χώρα, στην οποία διερεύνησε τις δυνατότητες στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν εξωστρεφείς δραστηριότητες στη μεγάλη αυτή χώρα.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала