Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Εύσημα και καμπανάκια από Μοσκοβισί: Μένουν εκκρεμότητες, ορόσημο για τη δόση το Eurogroup

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOCΠιέρ Μοσκοβισί και Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πιέρ Μοσκοβισί και Ευκλείδης Τσακαλώτος. - Sputnik Ελλάδα
Τη διαπίστωση της έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Τα εύσημα της Κομισιόν για την πρόοδο που έχιε επιτευχθεί στην Ελλάδα, αλλά και το ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, μετέφερε ο Επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, καθώς ο ίδιος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί - Sputnik Ελλάδα
Στενεύουν τα περιθώρια για τη δόση, «καμπανάκι» Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, πρέπει να υλοποιηθούν, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις. Έθεσε, μάλιστα, ως χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, κάνοντας μνεία στη δόση του 1 δισ. ευρώ. Μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν, ο Μοσκοβισί εστίασε στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ αναφέρθηκε και στα «κόκκινα δάνεια». 

Το μήνυμα που μετέφερε ερχόμενος στην Ελλάδα ήταν, άλλωστε, σαφές ήδη από χθες, οπότε και ήλθε στη δημοσιότητα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να σημειώσει ότι τα πράγματα δεν είναι ανησυχητικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι το εμπόδιο του θέματος του «νόμου Κατσέλη» δεν είναι ανυπέρβλητο και επομένως Αθήνα και Βρυξέλλες μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup. Παράλληλα, ο Επίτροπος επεσήμανε ότι η προεκλογική περιόδος, την οποία διανύει η Ευρώπη, δεν θα πρέπει να αποτελέσει αιτία για να χαθούν οι στόχοι, παραπέμποντας στις μεταρρυθμίσεις. 

Πρόοδος με «αστερίσκους»

Ειδικότερα, ο Πιέρ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι η Ελλάδα οδεύει πλέον στον δρόμο της δημοσιονομικής κανονικότητας, κάνοντας αναφορά μάλιστα και στο θέμα των συντάξεων. Δεν θα έπρεπε να υπάρξει νέα περικοπή συντάξεων, θα ήταν απαράδεκτο οι συνταξιούχοι να δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται περαιτέρω, είπε συγκεκριμένα ο ίδιος. 

Ο Επίτροπος αναγνώρισε την πρόοδο, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν και θέματα που πρέπει να λυθούν άμεσα. Αν και η κατάσταση, αντικειμενικά όπως παρατήρησε, δεν είναι ανησυχητική, μίλησε για ανισορροπίες, παραπέμποντας στην υψηλή ανεργία και στα «κόκκινα δάνεια».

Ελλάδα και ευρώ. - Sputnik Ελλάδα
FAZ: Δόση για την Ελλάδα μόνο αν οι πιστωτές μείνουν ικανοποιημένοι από τις μεταρρυθμίσεις

Όσον αφορά στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, ο Μοσκοβισί αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που εντοπίζονται σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και όσα έχουν συμφωνηθεί. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν εγκαίρως μέχρι το επόμενο Eurogroup, τόνισε.

Το Eurogroup και η α' κατοικία

Στο Eurogroup, όπως είπε, θα τεθεί επί τάπητος και η συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στόχος μας είναι μια θετική εξέλιξη, δηλαδή η χορήγηση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, διεμήνυσε, συμπληρώνοντας ότι το εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο και ότι η λύση είναι εφικτή. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί, υπογράμμισε, είναι τα κριτήρια για το ποιοι θα δικαιούνται να εντάσσονται σε αυτόν τον μηχανισμό για την πρώτη κατοικία και να διασφαλιστεί ότι θα είναι εκείνοι που το έχουν πραγματικά ανάγκη. 

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 11 Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι η δόση του 1 δισ. είναι από μόνη της σημαντική, όπως και το συμπληρωματικό μήυνυμα που θα σταλεί στις αγορές «ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, είναι μία χώρα που οι επενδυτές μπορούν να εμπιστευτούν».

«Η Κομισιόν έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, και η Ελλάδα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην Κομισιόν»

Μέσα σε λίγους μήνες η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα, ολοκλήρωσε μεταρρυθμίσεις μεγάλης εμβέλειας, όμως χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες, επανέλαβε, διαμηνύοντας πως η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι είτε συλλογική, είτε δεν θα υπάρξει. 

Η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Ελλάδα, είπε, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα έκανε σημαντικές προσπάθειες για να βγει από τα μνημόνια, ενώ ως αξιοσημείωτο ανέφερε το γεγονός ότι οι Έλληνες συνέχισαν να πιστεύουν στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι και θα γίνει ξανά πυλώνας της ΕΕ, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», επεσήμανε και συνέχισε: Η Κομισιόν έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, και η Ελλάδα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην Κομισιόν.

Άλλωστε, ο Επίτροπος κατά την ομιλία του στη Βουλή δεν παρέλειψε να πει «ευχαριστώ» στην ελληνική κυβέρνηση και στους πολίτες για όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει.

«Τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά, θα πρέπει να μειωθούν»

«Τα πλεονάσματα πράγματι δεν είναι ρεαλιστικά και κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν», ανέφερε, εν τω μεταξύ, στη δευτερολογία του ο Μοσκοβισί, τονίζοντας όμως ότι «αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν», ενώ επισήμανε ότι «το πλεόνασμα αυτό δεν το πρότεινε η Κομισιόν», «άλλοι τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά».

«Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, έχω πει πράγματι ότι οι συμφωνίες είναι για να γίνονται σεβαστές. Όμως, να σας πω ότι το πλεόνασμα αυτό δεν το πρότεινε η Κομισιόν. Η Κομισιόν πάντα πίστευε ότι τα πλεονάσματα μπορούσαν να είναι πιο χαμηλά. Άλλοι όμως τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου. Πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν αναληφθεί γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο σεβαστή, εάν σέβεται αυτές τις συμφωνίες. Ούτως ή άλλως κάποια στιγμή — διότι αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά — θα πρέπει να μειωθούν. Αυτό όμως πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν», ανέφερε ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Μοσκοβισί απαντώντας σε παρεμβάσεις βουλευτών κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Η συνάντηση με τον Τσίπρα

Για εξαιρετική πρόοδο της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις που αποτυπώνεται και στην έκθεση της Κομισιόν, έκανε λόγο ο Πιερ Μοσκοβισί και μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μοσκοβισί: Σε κοινή γραμμή με τον Τσίπρα για τον νόμο Κατσέλη

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και πως συζήτησε με τον πρωθυπουργό για τα δυο εναπομείναντα ζητήματα, την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι έχει κοινή άποψη με τον πρωθυπουργό για τον νόμο Κατσέλη και τα κριτήριά του, που θα πρέπει να «διασφαλίζουν εκείνους που έχουν ανάγκη και όχι στρατηγικούς κακοπληρωτές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρέπει να «δουλέψουμε σκληρά για να καθορίσουμε αυτά τα κριτήρια» τα οποία θα προστατεύσουν τον τραπεζικό τομέα και θα εξομαλύνουν την κατάσταση των κόκκινων δανείων.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала