Σφοδρή επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση με καταγγελίες για «απαράδεκτες μεθοδεύσεις» στις εκλογές

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOCΤο λογότυπο της ΝΔ
Το λογότυπο της ΝΔ - Sputnik Ελλάδα
Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατίας καταγγέλλοντας «απαράδεκτες μεθοδεύσεις» για να «περιορίσει την ήττα της» στις επερχόμενες εκλογές.

«Απαράδεκτες μεθοδεύσεις» της κυβέρνησης ώστε να «περιορίσει την ήττα της» στις εκλογές, καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η κυβέρνηση τρέμοντας τις εκλογές που έρχονται σε 86 ημέρες, απεργάζεται απαράδεκτες μεθοδεύσεις σε μια απέλπιδα προσπάθειά της να περιορίσει την ήττα της», τονίζει η γαλάζια παράταξη, δίνοντας τρία παραδείγματα που θεωρεί ενδεικτικά.

Το πρώτο είναι ότι το Μαξίμου «αποφεύγει ακόμη και σήμερα να καθορίσει τους κανόνες διεξαγωγής των εκλογών», όπως εάν οι ευρωεκλογές θα γίνουν με λίστα ή με σταυρό, ποιο θα είναι το υποχρεωτικό ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές και ποιο για τις αυτοδιοικητικές.

Το δεύτερο αφορά στους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα δώσει δυνατότητα ψήφου στον τόπο κατοικίας τους, «ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον κωλυσιεργεί, αλλά υπονομεύει συνειδητά το αναφαίρετο αυτό δικαίωμά τους, καθώς προτείνει η ψήφος τους να μην προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας, παρά μόνον για την εκλογή τριών βουλευτών». Η ΝΔ χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή «προδήλως αντισυνταγματική».

Το τρίτο αφορά στους Έλληνες που ζουν στη Βρετανία, με τη ΝΔ να χαρακτηρίζει «ανήκουστο» το γεγονός ότι το Μαξίμου «με πρόσχημα το Brexit εμποδίζει παράνομα την συμμετοχή των 70.000 Ελλήνων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, καθώς αποφάσισε να μην στήσει εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ειδικότερα για την περίπτωση των Ελλήνων της Βρετανίας, η Πειραιώς κάνει λόγο για «πρωτοφανή μεθόδευση που επιβεβαιώνει περίτρανα τον πανικό της κυβέρνησης» και δημοσιεύει ενημερωτικό σημείωμα για το ζήτημα.

Η ΝΔ, στο σημείωμα, αναφέρει ότι «όλα τα κράτη μέλη της E.E. υποχρεούνται, βάσει των κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου, να παρέχουν σε όλους τους πολίτες τους που κατοικούν σε άλλα κράτη μέλη της Ένωσης τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, και μάλιστα —εφόσον το επιλέξουν- τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κράτους μέλους καταγωγής τους. Η Ελλάδα, ωστόσο, έσπευσε, με πρόσχημα την επικείμενη (;) αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, —η μοναδική χώρα μεταξύ όλων των υπολοίπων κρατών μελών- να ανακοινώσει ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές, δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στη Βρετανία».

Όπως τονίζεται, εάν η απόφαση δεν ανακληθεί άμεσα, «τότε οι περισσότεροι από 70.000 Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου το Σάββατο 25 Μαΐου θα είναι οι μοναδικοί ευρωπαίοι κάτοικοι της Μεγάλη Βρετανίας που θα στερηθούν τη δυνατότητά τους να ψηφίσουν το ευρωψηφοδέλτιο της χώρας καταγωγής τους».

Η ΝΔ υπενθυμίζει ότι «όλα ανεξαιρέτως τα υπόλοιπα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν παρέχουν δυνατότητα ψήφου στους πολίτες τους που είναι κάτοικοι εξωτερικού κατά τις εθνικές εκλογές, θα συστήσουν κανονικά εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις ευρωεκλογές. Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε καμία άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που να επικαλέστηκε το Brexit για να στερήσει τη δυνατότητα ψήφου στους κατοίκους της που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλες πλην της ελληνικής κυβέρνησης θα τηρήσουν πιστά την υποχρέωση τους αυτή, την οποία επιτάσσει το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Η γαλάζια παράταξη βλέπει μάλιστα «πολιτική διάσταση» πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση καθώς η κυβέρνηση «προδίδει τον φόβο της να τεθεί στην κρίση των Ελλήνων που έφυγαν για το εξωτερικό, ιδίως τα χρόνια της κρίσης».

«Ωστόσο ενέχει και μια πολύ σοβαρότερη καθαρά νομική διάσταση: Εάν, για οποιοδήποτε λόγο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις Ευρωεκλογές —εκδοχή που όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά είναι πλέον πολύ πιθανή- τότε η στέρηση της δυνατότητας ψήφου των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου στον τόπο κατοικίας τους θα είναι αναμφισβήτητα παράνομη ως αντίθετη στο δίκαιο της ΕΕ. Και, βεβαίως, μια τέτοιας έκτασης παράνομη πράξη της ελληνικής κυβέρνησης δεν αποκλείεται καθόλου να θέσει εν αμφιβόλω ακόμη και την εγκυρότητα των Ευρωεκλογών και να οδηγήσει μέχρι και σε επανάληψή τους», προστίθεται.

Καταλήγοντας, η ΝΔ τονίζει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διακινδυνεύει μέχρι και την εγκυρότητα των Ευρωεκλογών απλώς και μόνο επειδή κρίνει ότι έτσι τη συμφέρει. Η μεθόδευση της κυβέρνησης είναι προφανής για έναν πολύ απλό λόγο: Ακόμη και στην περίπτωση που τελικά το Brexit πραγματοποιηθεί κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία, αυτό σε τίποτα δεν την εμποδίζει να προχωρήσει κανονικά στη σύσταση εκλογικών τμημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως άλλωστε ήδη κάνουν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала