Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

ΓΣΕΒΕΕ: Τα μισά νοικοκυριά δεν «βγάζουν» τον μήνα, αδύνατη η αποταμίευση για 9 στους 10

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΗ καθημερινότητα στην Ελλάδα της κρίσης
Η καθημερινότητα στην Ελλάδα της κρίσης - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Για 1 στα 2 νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο τον μήνα, την ώρα που 6 στους 10 πρέπει να κάνουν περικοπές για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως δείχνουν στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ. Η σύνταξη παραμένει η κυριότερη πηγή εισοδήματος για τα μισά περίπου νοικοκυριά, την ώρα που 9 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να αποταμιεύσουν.

Τις επιπτώσεις της δεκαετούς οικονομικής κρίσης καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

Η φετινή έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, η 7η κατά σειρά, αποτελεί την 1η που διεξάγεται ύστερα από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Οικονομική κρίση - Sputnik Ελλάδα
ΣΕΒ: Πόσα χρωστάει κάθε Έλληνας στους δανειστές από το εξωτερικό

Παρά τη βελτίωση που παρατηρείται στους περισσότερους από τους δείκτες προσδιορισμού της κατάστασης των νοικοκυριών, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εστιάζει στα εξής συμπεράσματα, τα οποία όπως επισημαίνει, «θα πρέπει τουλάχιστον να προβληματίσουν την ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα»:

Σύμφωνα με την έρευνα, 3 στα 10 νοικοκυριά διαβιούν με ετήσιο εισόδημα λιγότερο από 10.000 ευρώ. 

Περισσότερο από 1 στα 2 νοικοκυριά δηλώνει ότι το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο τον μήνα. Για αυτά τα νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί κατά μέσο όρο για 19 ημέρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στα πολυμελή νοικοκυριά όπου το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο το μήνα σε ποσοστό 62,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυξάνονται οι Έλληνες που «μόλις τα βγάζουν πέρα», απίθανη η αποταμίευση για 8 στους 10

Σημειωτέον ότι αύξηση του εισοδήματος δήλωσε μόλις το 7,1% των νοικοκυριών έναντι 2% της περσινής έρευνας εισοδήματος. 

Την ίδια ώρα, ένα σταθερά υψηλό ποσοστό της τάξης του 61,1% δήλωσε ότι χρειάζεται να κάνει περικοπές για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.

Επιπλέον, το 12,7% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, εύρημα που σχετίζεται με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που σημειώνεται στη χώρα μας.

Το φαινόμενο της εισοδηματικής επισφάλειας εμφανίζεται σταθερά υψηλό, καθώς στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής ύψους 500 ευρώ, το 18,7% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 45% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία.

Ευρω-κρίση - Sputnik Ελλάδα
Πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία

Σημειώνεται ότι περισσότερα από 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή τις τράπεζες.

Άλλωστε, 9 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να αποταμιεύσουν.

Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα, 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον 1 άνεργο μέλος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για 1 στα 2 νοικοκυριά η κύρια πηγή εισοδήματος είναι η σύνταξη. Αποτελεί μάλιστα και τη δεύτερη κυριότερη πηγή εισοδήματος για το 15,5% των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, με βάση τα ευρήματα της έρευνας για 1 στα 10 (10,3%) νοικοκυριά η σύνταξη αποτελεί την κυριότερη και τη δεύτερη κυριότερη πηγή εισοδήματος, ενώ για περίπου 2 στα 10 νοικοκυριά (21,5%) η σύνταξη αποτελεί τη μόνη πηγή εισοδήματος. Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται, όπως σχολιάζει η έρευαν, ότι μια ενδεχόμενη μείωση των συντάξεων πιθανότατα θα έχει δυο αρνητικές συνέπειες: α) θα αυξήσει το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των νοικοκυριών και β) θα περιορίσει την κατανάλωση δημιουργώντας προϋποθέσεις ύφεσης της οικονομίας.

Οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το νέο έτος παραμένουν αρνητικές, καθώς το 52% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το 2019.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала