Η Μόσχα παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε Ιντλίμπ, Χαλέπι, Λαττάκεια και Χάμα αφότου έλαβε πληροφορίες ότι τρομοκράτες από την αποκαλούμενη «Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ» (ήτοι Μέτωπο Αλ Νούσρα, δηλαδή την Αλ Κάιντα στη Συρία) σχεδιάζουν να σκηνοθετήσουν χημικές επιθέσεις στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στη ζώνη αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ», δήλωσε η Ζαχάροβα, μιλώντας την Παρασκευή σε δημοσιογράφους.
«Οι τρομοκράτες που δραστηριοποιούνται εκεί από τη συμμαχία Νούσρα δεν σταματούν τις προκλητικές επιθέσεις εξαπάτησης εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων. Από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί πάνω από 460 τέτοια περιστατικά. Πάνω από 30 άτομα σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, η Μόσχα «ανησυχεί σοβαρά» από πρόσφατες αναφορές ότι «οι μαχητές από τη Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, με τη βοήθεια των διαβόητων από τα Λευκά Κράνη, κάνουν προετοιμασίες για μια ακόμη σκηνοθετημένη επίθεση με τη χρήση τοξικών ουσιών με την ακόλουθη απόδοσης της ευθύνης για τη χρήση χημικών όπλων στις κυβερνητικές δυνάμεις. «Οι τρομοκράτες διασπείρουν τις ανάλογες κεφαλές και αποθήκες οπλισμού στις επαρχίες Χαλέπι, Ιντλίμπ, Λαττάκεια και Χάμα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.
Η περιοχή της Ιντλίμπ, όπου έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες ισλαμιστές μαχητές και οι οικογένειές τους, παραμένει εστία τρομοκρατικής δραστηριότητας, παρά τις κοινές προσπάθειες της Ρωσίας και της Τουρκίας να εφαρμόσουν εκεχειρία σε ολόκληρη την περιοχή. Την Τετάρτη, ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον μιας αποθήκης οπλισμού που ελεγχόταν από το Μέτωπο Νούσρα, απ' όπου οι τρομοκράτες λέγεται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις στη ρωσική αεροπορική βάση στο Χμέιμ χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια drones.