Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Παύλος Χρήστου για Κριμαία: Όταν πηγαίνω εκεί αναπνέω πάλι τον αέρα της Ελλάδας

Βρείτε μας
Tο γεωπολιτικό παιχνίδι που εξυφαίνεται γύρω από την Κριμαία εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ελληνορωσικού συνδέσμου και αντιπτέραρχος ε.α. Παύλος Χρήστου μιλώντας στο Sputnik. Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των κυρώσεων.

Στις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας-Κριμαίας αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ελληνορωσικού συνδέσμου και αντιπτέραρχος ε.α. Παύλος Χρήστου, μιλώντας στο Sputnik, με αφορμή την πέμπτη επέτειο της επανένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία. Περιέγραψε επίσης την κατάσταση που ο ίδιος είδε στην Κριμαία, εν όψει του 5ου Φόρουμ της Γιάλτας στις 17-21 Απριλίου, του οποίου είναι διοργανωτής.

«Η Κριμαία, μετά την επανένωσή της με τη Ρωσία, έχει αλματώδη ανάπτυξη τόσο στα έργα υποδομής αλλά περισσότερο είναι ότι ο λαός της Κριμαίας ζει με μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια και οι εθνότητες μεταξύ τους συνεργάζονται και ζουν αρμονικά», δήλωσε ο κ. Χρήστου.

Η φωτογραφική έκθεση Η Κριμαία σήμερα - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση φωτογραφίας «Η Κριμαία σήμερα»: Τι θα δουν οι επισκέπτες

Όπως εξήγησε επισκέπτεται την Κριμαία από το 2014 γιατί ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη, που μαζί με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Κριμαίας τον Γκιόργκι Μουράντοφ οργάνωσε το Γιάλτα Φόρουμ.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να δω τόσο τα πολιτικά στελέχη της Βουλής στην Κριμαία, τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο κλπ, αλλά και να δω την καθημερινότητα των απλών πολιτών της Κριμαίας που εκεί πιστεύω ότι είναι ίσως το μεγαλύτερο θαύμα. Η Κριμαία είναι μια περιοχή όπου, μετά από πολλά χρόνια ζώντας στο δυτικό κόσμο και ταξιδεύοντας και στην Ευρώπη και στην Αμερική και παντού, είδα πρόσωπα χαμογελαστά ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να ζήσουν, θέλουν να δημιουργήσουν και θέλουν να αναπτυχθούν», επισήμανε, μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί την περιοχή δεύτερη πατρίδα του.

Εορτασμοί για την πέμπτη επέτειο από την επανένωση με τη Ρωσία, στη Συμφερόπολη της Κριμαίας - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Η Κριμαία γιορτάζει τα πέντε χρόνια από την επανένωση με τη Ρωσία

«Αγαπάω ιδιαίτερα τη Γιάλτα, όπου εκεί έχουμε μεγάλη ελληνική εθνότητα, έχουμε παλιές πόλεις όπως είναι η Λιβαδειά, Μοσάντρα και όλα αυτά που ξέρετε, που είναι παλιές ελληνικές αποικίες και εκεί υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες. Την αγαπώ αυτήν την περιοχή ακόμα για ένα λόγο: επειδή εγώ κατάγομαι από τη Βόρεια Εύβοια και είναι ακριβώς το ίδιο το περιβάλλον όπως είναι στην Αιδηψό, μια πόλη στη Βόρεια Εύβοια, με αμπέλια, με θάλασσα και με ελιές», ανέφερε.

«Έτσι, η Γιάλτα για εμένα είναι η δεύτερη πατρίδα μου και εκεί όταν πηγαίνω αναπνέω πάλι τον αέρα της Ελλάδας, αναπνέω έναν πιο ελεύθερο αέρα γιατί ξέρετε η Ελλάδα βρίσκεται στο δυτικό σύστημα αναφοράς, τόσο στο οικονομικό σύστημα αναφοράς της Δύσης όσο και στο σύστημα άμυνας και ασφάλεια της Δύσης, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχουμε αμερικανικές βάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε, «η Κριμαία είναι μια ελεύθερη περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας που επανενώθηκε με αυτήν και που εκεί πέρα πραγματικά παρά τις προβοκάτσιες υπάρχει ειρήνη, ευημερία, αλλά πάνω από όλα υπάρχει κοινωνική αλληλεγγύη». 

Κριμαία - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Παραμένει η δέσμευση της ΕΕ στην πολιτική μη αναγνώρισης του δημοψηφίσματος στην Κριμαία

Παράλληλα, ανέφερε ότι επισκέφθηκε πολλές φορές, τα πανεπιστήμια διεθνών σχέσεων και της Σεβαστούπολης και της Συμφερούπολης. «Πραγματικά είδα μια επιστημονική ανάπτυξη και μια επιστημονική κουλτούρα η οποία στη Δύση είναι ανύπαρκτη», σημείωσε.

«Αγαπάω την Κριμαία, προσπαθώ καθημερινά να κάνω ότι είναι δυνατόν για αυτήν την περιοχή, γιατί πραγματικά είναι μέσα στην ψυχή μου», πρόσθεσε.

Οι κυρώσεις

«Το πρόβλημα των μέτρων τα οποία είναι άδικα και παράνομα που έχουν επιβληθεί αυτή τη στιγμή στην Κριμαία είναι πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα», επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Κριμαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Πώς η Ελλάδα κρατά μακριά τους Έλληνες της Κριμαίας, το «αποκούμπι» της ελληνικής γλώσσας

«Στο περασμένο Γιάλτα φόρουμ έκανα μια πολύ συγκεκριμένη εισήγηση και την παρουσίασα στο Γιάλτα Φόρουμ αλλά δόθηκε και στην άνω Βουλή στη Μόσχα, ώστε όλες οι εμπορικές συναλλαγές των σημαντικών μεταλλευμάτων που υπάρχουν στη Ρωσική Ομοσπονδία: Όποιοι θέλουν να αγοράσουν οτιδήποτε, η εξαγωγή να γίνεται αποκλειστικά από την Κριμαία ως ένα αντίμετρο προς τη Δύση, γιατί ξέρετε αυτά τα μεταλλεύματα είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη βιομηχανία της Δύσης. Αυτό έγινε αποδεκτό και πιστεύω ότι στο επόμενο Γιάλτα Φόρουμ που θα γίνει σε λίγες μέρες 17-21 Απριλίου, θα δούμε με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Κριμαίας τι αποτελέσματα υπάρχουν και πως είναι δυνατό αυτό να υιοθετηθεί ώστε να αρθούν αυτά τα άδικα μέτρα», τόνισε.

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Παράλληλα, υπογράμμισε «ενα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο δεν βοηθάει στη ειρήνευση της περιοχής και δεν βοηθάει τους λαούς να ζουν με ελευθερία και αρμονικά».

«Αυτό είναι ότι το ΝΑΤΟ, που θεωρούσε από το 2013-2014 την Κριμαία από risk, τη Ρωσική Ομοσπονδία από risk, την αναβάθμισε σε threat, σε απειλή, παρά το ότι τα προηγούμενα χρόνια όπως ξέρετε, το ΝΑΤΟ είχε μια μορφή σύνδεσης. Και είχα και την τύχη από την Ελλάδα να είμαι και εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, για πολλά σημαντικά ζητήματα και κοινά projects που είχε η ρωσική ομοσπονδία σε σχέση με το ΝΑΤΟ όπως ήταν η ανταλλαγή αεροπορικής εικόνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστου.

Όπως εξήγησε, «η Ρωσία ήταν ήδη μια χώρα που είχε μια μορφή σύνδεσης με το ΝΑΤΟ».

«Αυτό σήμερα δεν υπάρχει μετά τα μέτρα που επιβλήθηκαν και από τη μορφή σύνδεσης και την ανάπτυξη διαφορετικών δεσμών έστω και μεταξύ διαφορετικών συνασπισμών, έστω και διαφορετικών κόσμων για να το πούμε έτσι σχηματικά και να γίνει κατανοητό, φτάσαμε η Δύση και το ΝΑΤΟ να θεωρεί τη Ρωσία ότι είναι απειλή. Αυτό ουσιαστικά είναι ένα ψέμα, μια πολιτική και στρατηγική απάτη, γιατί η Ρωσία είναι μια δύναμη ειρήνης, δεν απειλεί πλέον κανέναν και δεν απειλούσε ποτέ κατά τη διάρκεια κανέναν, αλλά πλέον σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Ρωσίας δεν είναι πλέον μια δύναμη καπιταλιστική, δεν είναι πλέον μια δύναμη ιμπεριαλιστική», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

© Sputnik / Alexey Malgavko / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΕορτασμοί για την πέμπτη επέτειο από την επανένωση με τη Ρωσία, στη Συμφερόπολη της Κριμαίας
Εορτασμοί για την πέμπτη επέτειο από την επανένωση με τη Ρωσία, στη Συμφερόπολη της Κριμαίας - Sputnik Ελλάδα
Εορτασμοί για την πέμπτη επέτειο από την επανένωση με τη Ρωσία, στη Συμφερόπολη της Κριμαίας

«Η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία είναι ο λαός της Ρωσικής Ομοσπονδίας και όλες οι εθνότητες, να μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά και όχι εις βάρος κάποιας άλλης κοινότητας, κάποιας άλλης περιοχής. Όμως η Δύση έχει εστιάσει στην περιοχή, γιατί γνωρίζει ότι τις επόμενες δεκαετίες, το βασικό ζήτημα δεν θα είναι ούτε η Μέση Ανατολή όπου βεβαίως εκεί η Αμερική και η Δύση έχασε παταγωδώς στη Συρία υπέστη μια μεγάλη στρατηγική ήττα. Το πρόβλημα θα είναι η Ευρασία όπου λόγω και της γειτνίασής και των δεσμών που έχει η Ρωσία με όλες τις χώρες της περιοχής έχει τον πρώτο λόγο. Αυτό δεν γίνεται από ότι φαίνεται αποδεκτό από τη Δύση, το δυτικό κόσμο, τόσο τον ευρωπαϊκό όσο και τον αμερικανικό γιατί έχουν αυξημένα θέματα, αυξημένα ζητούμενα στην Ευρασία. Και έτσι όλη η στρατηγική τους είναι σήμερα να περικυκλώσουν την Κριμαία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστου.

Η έκθεση φωτογραφίας «Η Κριμαία σήμερα»

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στη φωτογραφική έκθεση «Η Κριμαία σήμερα» που πραγματοποιείται στο Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στην Αθήνα. 

© Sputnik / Gennady MelnikΗ φωτογραφική έκθεση "Η Κριμαία σήμερα"
Η φωτογραφική έκθεση Η Κριμαία σήμερα - Sputnik Ελλάδα
Η φωτογραφική έκθεση "Η Κριμαία σήμερα"

«Η έκθεση "Η Κριμαία σήμερα", που παρουσιάζεται η κουλτούρα της Κριμαίας με τη μορφή της έκθεσης φωτογραφίας που γίνεται σήμερα,που είναι μια πάρα πολύ ωραία έκθεση, γιατί δείχνει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Και εγώ, πηγαίνοντας στην Κριμαία, έχω τραβήξει πάρα πολλές φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή οι οποίες για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικές γιατί μας δείχνουν αυτό το θαύμα της ζωής, που βέβαια υπάρχει σε όλο τον κόσμο, αλλά επειδή μιλάμε για την Κριμαία, αυτό το θαύμα της ζωής που υπάρχει στην Κριμαία και κυρίως μετά το 2014 που ο κόσμος αναπνέει ελεύθερα κινείται ελεύθερα εργάζεται και υπάρχει», τόνισε ο γεν. γραμματέας του ελληνορωσικού συνδέσμου.

© Sputnik / Gennady MelnikΗ φωτογραφική έκθεση "Η Κριμαία σήμερα"
Η φωτογραφική έκθεση Η Κριμαία σήμερα - Sputnik Ελλάδα
Η φωτογραφική έκθεση "Η Κριμαία σήμερα"

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα 5 χρόνια από την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Πώς μπορεί να συνεργαστεί η Ελλάδα με την Κριμαία;

«Αυτή τη στιγμή ξέρετε καλά ότι υπάρχουν αυτά τα μέτρα εναντίον της Ρωσίας λόγω της Κριμαίας. Ούτε καν αεροπορική σύνδεση δεν έχουμε, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη με τη Συμφερούπολη είναι μισή ώρα πτήση και αναγκαζόμαστε από την Αθήνα να πηγαίνουμε Μόσχα και να ξαναφεύγουμε στην Κριμαία», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

«Το να επενδύσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι κάτι καλό, αλλά ακόμα υπάρχουν δυσκολίες γιατί όπως ξέρετε δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα πλήρως ένα τραπεζικό σύστημα στην Κριμαία και άρα πάλι πρέπει να γίνουν όλα μέσω Μόσχας. Δηλαδή διαδικαστικά δεν λέω ότι είναι δύσκολο αλλά εμφανίζει κάποιες δυσχέρειες. Μέσα στις προσπάθειές μου, είναι και αυτό, να προσπαθήσουν ελληνικές επιχειρήσεις, ελληνικά κεφάλαια να πάνε στην περιοχή, γιατί αυτή η περιοχή είναι πραγματικά ένας πλούτος. Και θα είναι καλό και για την περιοχή να δεχθεί ελληνικές επενδύσεις αλλά και για την ελληνική κοινωνία να αποκομίσει και οικονομικά οφέλη», τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Χρήστου.

«Βεβαίως το πιο σημαντικό όπως ξέρετε και στις οικονομικές συμφωνίες και σε όλα αυτά είναι οι διμερείς σχέσεις αλλά είναι και το διεθνές περιβάλλον. Οι επισκέψεις που έγιναν από τον Πρόεδρο Πούτιν στην Ελλάδα και από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, βεβαίως και βοηθούν το κλίμα όμως ουσιαστικά δεν έχουμε μέχρι στιγμής πρακτικά αποτελέσματα. Γιατί βλέπετε ότι στην Ελλάδα η Δύση δημιουργεί προβοκάτσιες, θυμάστε τι έγινε με την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα. Ενώ στην αρχή δεν ακολούθησε η Αθήνα αυτό που έγινε στη Βρετανία το φέρανε με κάποια καθυστέρηση στην Ελλάδα, με κάποιο άλλο πρόσχημα», επισήμανε παράλληλα.

«Άρα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες πολιτικές συνεργασίες με τη Ρωσία προκειμένου να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και δεσμούς με τη Ρωσία αλλά και με την Κριμαία όπου εκεί έχουμε ελληνικές κοινότητες. Το πιο σημαντικό λοιπόν είναι να προσπαθήσουμε όλοι για μια μεγάλη πολιτική συνεργασία και το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια στρατηγική συμμαχία που αυτό είναι μέσα στους αντικειμενικούς μου σκοπούς μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τοι σύστημα αναφοράς της Ελλάδος απευθύνεται μόνο στο δυτικό σύστημα ενώ υπάρχουν και άλλα συστήματα αναφοράς, όπως είναι της Ρωσίας της Ιαπωνίας, πάρα πολλά. Και αυτοί ζουν, μεγαλώνουν παιδιά, έχουν οικογένειες, σπουδάζουν, δημιουργούν. Αυτό λοιπόν το σύστημα πλεύσης της Ελλάδας να απευθύνεται σε ένα πλαίσιο αναφοράς έχει κοντά ποδάρια και περιορισμένα όρια. Πρέπει να βρούμε ένα σύστημα πολιτικής στρατηγικής και οικονομίας το οποίο να μην έχει ως σύστημα αναφοράς αποκλειστικά και μόνο το δυτικό κόσμο. Διότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε εμείς να βγούμε μπροστά και να δημιουργήσουμε δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τους λαούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά