Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Βρέθηκε ναυάγιο που δικαιώνει τις ιστορικές περιγραφές του Ηροδότου

© AP Photo / Amr NabilΟ Νέιλος
Ο Νέιλος - Sputnik Ελλάδα
Ο ιστορικός της αρχαιότητας επισκέφθηκε πιθανότατα ένα ναυπηγείο όπου είχαν φτιαχτεί μοναδικά εμπορικά σκάφη, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν στοιχεία από την εποχή εκείνη.

Επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα ναυάγιο στο βυθό του ποταμού Νείλου, που κείτονταν εκεί για πάνω από 2.500 χρόνια, αποκάλυψε τώρα μια αρχιτεκτονική πλοίων της οποίας η ύπαρξη αποτελούσε μυστήριο για αιώνες.

Τον πέμπτο αιώνα π.Χ., ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος επισκέφθηκε την Αίγυπτο και έγραψε για έναν ασυνήθιστο τύπο σκάφους στον Νείλο, που αποκαλούνταν «baris».

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρχε μια τέτοια δομή.

Τώρα όμως το ναυάγιο , που φαίνεται να έχει διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι ο ιστορικός ήταν απόλυτα ακριβής στις περιγραφές του.

«Τη στιγμή που ανακαλύψαμε το ναυάγιο συνειδητοποιήσαμε ότι ο Ηρόδοτος είχε δίκιο», δήλωσε στον Guardian ο Δρ Ντέμιαν Ρόμπινσον, διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος δημοσίευσε τα ευρήματα.

«Αυτό που περιέγραψε ο Ηρόδοτος ήταν αυτό που είδαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Μπέλοβ του Κέντρου Αιγυπτολογικών Μελετών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, το ναυάγιο αντικατοπτρίζει σε τέτοιο βαθμό τη λεπτομερή περιγραφή του Ηρόδοτου ώστε το πλοίο θα μπορούσε να έχει συναρμολογηθεί στο ίδιο το ναυπηγείο που είχε επισκεφθεί.

Το 450 π.Χ., ο ιστορικός βρέθηκε σε ναυπηγείο τη περιοχής και περιέγραψε την κατασκευή ενός σκάφους κατά τη διάρκεια της οποίας οι τεχνίτες «κόβουν σανίδες μήκους δύο πήχεων (περίπου 100 εκατοστών) και τις τοποθετούν σαν τούβλα». 

Mε μήκος μέχρι και 28 μέτρα, είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα αιγυπτιακά εμπορικά σκάφη που έχουν φτιαχτεί ποτέ.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала