Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κοινός στόχος ΕΕ - Βόρειας Μακεδονίας η έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο

© Φωτογραφία : TwitterΖόραν Ζάεφ και Φεντερίκα Μογκερίνι
Ζόραν Ζάεφ και Φεντερίκα Μογκερίνι - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Στην αρχική της τοποθέτηση η Μογκερίνι συνεχάρη τον πρωθυπουργό Ζάεφ για την αποφασιστικότητά του, ενώ αναφέρθηκε και στην «ηγετική ικανότητα» του πρωθυπουργού Τσίπρα.

Στον κοινό στόχο της ΕΕ και της Βόρειας Μακεδονίας να αποφασιστεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο αναφέρθηκαν η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Βασίλης Κικίλιας - Sputnik Ελλάδα
Κικίλιας: Στην παρέλαση θα τραγουδάμε όλοι το «Μακεδονία ξακουστή»
Μετά το πέρας του 15ου Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της χώρας Ζόραν Ζάεφ, η Μογκερίνι χαρακτήρισε «πολύ θετική» τη σημερινή συνάντηση και έκανε λόγο για «πολυάριθμες επιτυχίες» της κυβέρνησης τόσο σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις με γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της «ιστορικής» Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και σχετικά με την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα κάποιες χώρες όπως η Γαλλία να μπλοκάρουν την απόφαση έναρξης των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο, η Μογκερίνι σημείωσε ότι ο στόχος παραμένει το «πράσινο φως» και ότι πρόκειται για μια απόφαση που θα πρέπει να πάρει όλο το Συμβούλιο και όχι μεμονωμένες χώρες.

​«Μέχρι στιγμής έχουμε δουλέψει καλά με τα κράτη-μέλη, μετά και τις ενδείξεις που είχαμε τον περασμένο Ιούνιο. Πρόοδος έχει σημειωθεί όχι μόνο στη Συμφωνία των Πρεσπών που ήδη έχουν χαιρετίσει τα κράτη-μέλη αλλά θα υπάρχει θετικό υλικό και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε.

Κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας» να «κάνουν ακόμα περισσότερα» αναφορικά με την πλήρη συμμετοχή τους στις δημοκρατικές και θεσμικές διαδικασίες, γιατί αυτό θα ληφθεί ως σημάδι «ομαλότητας» και «σταθεροποίησης».

Στην αρχική της τοποθέτηση η Μογκερίνι συνεχάρη τον πρωθυπουργό Ζάεφ για την αποφασιστικότητά του, ενώ αναφέρθηκε και στην «ηγετική ικανότητα» του πρωθυπουργού Τσίπρα.

«Μας υπενθυμίσατε ότι είναι εφικτό να πετυχαίνετε ιστορικά αποτελέσματα και να παραμένετε προσηλωμένοι στη μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της χώρας», επισήμανε, δηλώντας πως η «μεταρρυθμιστική δυναμική» στη Βόρεια Μακεδονία είναι «εντυπωσιακή».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Χαν δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία προχώρησε από ένα κράτος σε «κρίση» στην «κορυφή της ελπίδας και της σταθερότητας», χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ένα «άνευ προηγουμένου, αποφασιστικό βήμα εμπρός» που «επιβραβεύεται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλλά και από τη διεθνή κοινότητα».

Προανήγγειλε ότι η έκθεση της Επιτροπής για την προενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας θα δημοσιευτεί στα τέλη Μαΐου, στη βάση της οποίας θα αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έναρξη ή όχι των διαπραγματεύσεων.

«Κοινός στόχος μας είναι να πάρουμε το πράσινο φως τον Ιούνιο», επισήμανε και κάλεσε την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση της βόρειας γείτονος να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο, αποδεικνύοντας τη «δημοκρατική τους ωριμότητα».

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στην «ορατή πρόοδο» που σημείωσε η χώρα του την περασμένη χρονιά, με αποτέλεσμα η ένταξη της στο ΝΑΤΟ να θωρείται «σίγουρη» και επομένως να υπάρχει και η προσδοκία της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ τον ερχόμενο Ιούνιο.

Έκανε λόγο για προσήλωση της κυβέρνησης να επιλύσει τα διμερή της θέματα με Ελλάδα και Βουλγαρία, κάτι που αποτελεί «παράδειγμα» και για άλλες χώρες, αλλά και να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά το δικαστικό σύστημα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δημόσια διοίκηση.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα που θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ να λάβουν την απόφαση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο στη βάση της θετικής σύστασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», υπογράμμισε ο Ζ. Ζάεφ δηλώντας επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να «ενταντικοποιήσει» περαιτέρω τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες.

Εξέφρασε την «ικανοποίησή» του για το γεγονός ότι η ΕΕ διατηρεί το ενδιαφέρον της για τη χώρα και την ευρωπαϊκή της πορεία, καλώντας τα κράτη-μέλη να λάβουν υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες και τη σημασία της συνέχισης των εργασιών στη Βόρεια Μακεδονία με ενταξιακή προοπτική, «αξιολογώντας σωστά» τα μέχρι τώρα βήματα.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала