Ένα μυστηριώδες θαλάσσιο πλάσμα που ζούσε στη Γη πριν από τουλάχιστον 518 εκατομμύρια χρόνια, ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην νότια Κίνα.
Το απολίθωμα του αρχαίου ζώου, έχει διάμετρο περίπου 4 εκατοστά και διαθέτει συνολικά 18 πλοκάμια τα οποία μάλιστα είναι καλυμμένα με λεπτό τρίχωμα, και δεν μοιάζει ιδιαίτερα με τις σύγχρονες μέδουσες.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι το αρχαίο πλάσμα χρησιμοποιούσε τα τριχωτά πλοκάμια του για να πιάσει την λεία του.
Meet Daihua — new #fossil from the #Cambrian of Chengjiang & relative of the mysterious #ctenophores, which may have evolved from sessile ancestors. New paper by @macroevolut @cambriannelids & colleagues https://t.co/V0pyeR9JVv #evolution #paleontology #fossilfriday pic.twitter.com/eMM3IPMEgI
— Current Biology (@CurrentBiology) March 21, 2019
Το πλάσμα ονομάστηκε Daihua, παίρνοντας το όνομά του από τη φυλή Dai που ζει κοντά στην περιοχή της ανασκαφής και hua που σημαίνει λουλούδι στην Μανδαρινική.
«Όταν είδα για πρώτη φορά το απολίθωμα, αμέσως παρατήρησα κάποιες ομοιότητες με τις μέδουσες», δήλωσε ο Τζέικομπ Βίνθερ μοριακός παλαιοβιολόγος του Πανεπιστημίου του Bristol.
Σε μελέτη που δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα, αναπτύσσουν τη θεωρία με την οποία εξηγούν πως οι μοντέρνες μέδουσες εξελίχθηκαν στη σύγχρονη ιριδίζουσα και διάφανη εμφάνισή τους ενώ αρχικά είχαν οργανικούς σκελετούς.
«Με τόσους μετασχηματισμούς στο σώμα τους, νομίζω ότι βρήκαμε κάποιες από τις απαντήσεις που θα μας κάνουν να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο δύσκολο να διακρίνεις τις μέδουσες», τονίζει ο Λουκ Πάρι, μέλος της συντακτικής ομάδας της έρευνας.