Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Πώς οι γυναίκες μπορούν να «οδηγήσουν» τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας;

CC0 / / Γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας
Γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Η κ. Άννα Πάσιου, μία εκ των ομιλητών στο πρώτο συνέδριο «Οπe\n», εξηγεί τα προβλήματα που υπάρχουν στην γυναικεία εκπροσώπηση στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς και πώς οι γυναίκες μπορούν να «οδηγήσουν» τις εξελίξεις στον κλάδο.

Οι γυναίκες έχουν πολλά να προσφέρουν στη βιομηχανία της τεχνολογίας και ειδικά στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα. Παρόλα αυτά, το γυναικείο φύλο υποεκπροσωπείται σε τεράστιο βαθμό, με μόλις το 20% των εργαζομένων στην τεχνολογία να είναι γυναίκες!

Την ίδια στιγμή, το τεχνολογικό πεδίο συνιστά στοίχημα για την Ελλάδα που θέλει να αντιστρέψει την τάση του brain drain, της φυγής δηλαδή κατηρτισμένων ανθρώπων στο εξωτερικό.

Τα θέματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στο πρώτο συνέδριο «Οπe\n» που διοργανώνεται στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με την υποστήριξη της Nokia Ελλάδας και με media partner το Sputnik. Βασικές θεματικές θα είναι οι εξελίξεις στο Cloud Computing και στη γλώσσα προγραμματισμού Python.

1ο συνέδριο «Oπe\n» - Sputnik Ελλάδα
Οι κορυφαίοι των τεχνολογιών Cloud Computing και Python μιλούν στο 1ο συνέδριο «Oπe\n»
Μεταξύ των κορυφαίων ομιλητών που θα δώσουν το «παρών» είναι και η Άννα Πάσιου. Θα μιλήσει για τη θέση των γυναικών στην εποχή του Cloud, «υπολογιστικού νέφους» στα ελληνικά. «The Cloud Era Needs More Women», είναι ο τίτλος της εισήγησης που θα κάνει την Παρασκευή.

Μιλώντας στο Sputnik, η κ. Πάσιου δίνει τον «πλήρη» τίτλο της ομιλίας της: «"Η εποχή του Cloud χρειάζεται περισσότερες γυναίκες"… εξαιτίας του γεγονότος ότι σήμερα οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 20% των εργαζομένων στον τομέα».

Η ίδια εργάζεται στη Microsoft στην Ελλάδα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και παρότι θα μπορούσε εύκολα να μετακομίσει στο εξωτερικό, διατηρώντας τη θέση της, επέλεξε όχι μόνο να μείνει εδώ, αλλά να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους. Γι' αυτό και συμμετέχει στο συνέδριο «Οπe\n».

Αναφερθείσα στην εκπροσώπηση των γυναικών στον τεχνολογικό τομέα, εξηγεί ότι παρότι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν, τελικά μετά από κάποια χρόνια «τις χάνουμε εξαιτίας μη συνειδητών προκαταλήψεων και στερεοτύπων». Παρότι και οι ίδιες οι γυναίκες δεν το συνειδητοποιούν, όπως λέει, εντούτοις «πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλές, ότι δεν είμαστε αρκετά ισχυρές για να κυνηγήσουμε την καριέρα μας… και αποφασίζουμε να αλλάξουμε δουλειά».

Δεδομένου του συνολικά χαμηλού ποσοστού εκπροσώπησης γυναικών, τα πράγματα χειροτερεύουν στις ηγετικές βαθμίδες. Εκεί, μόλις το 5% με 7% των θέσεων καταλαμβάνονται από γυναίκες!

«Την προηγούμενη εποχή, είχαμε γυναίκες που ενεπλάκησαν ενεργά και επηρέασαν τη βιομηχανία των υπολογιστών. Είχαμε πολλές σπουδαίες γυναίκες που δημιούργησαν αλγόριθμους ή ασχολήθηκαν με τον προγραμματισμό», παρατηρεί η κ. Πάσιου, εξηγώντας γιατί θα αναφερθεί ειδικά στην εποχή του Cloud.

Ζούμε την 4η βιομηχανική επανάσταση, όπως λέει, που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του Cloud, την Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things. «Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες», υποστηρίζει, καθώς η βιομηχανία θα επωφεληθεί από «την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα» που οι γυναίκες μπορούν να κομίσουν, χάρη σε ορισμένα χαρακτηριστικά των γυναικών, όπως την «πιο ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση και συνειδητότητα».

Εξηγεί ότι η εποχή του Cloud δεν περιορίζεται στους υπολογιστές. «Οι νέες γυναίκες που έρχονται θα πρέπει να θεωρούνται "Τεχνολόγοι"», διότι οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να ενισχύσουν και άλλους τομείς, όπως αυτόν της υγείας ή της βιομηχανίας.

Ερωτηθείσα για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει μια νέα γυναίκα στον συγκεκριμένο κλάδο, η κ. Πάσιου στέκεται στις προκαταλήψεις, όπως ότι οι γυναίκες «δεν μπορούν να ηγούνται». Όλο αυτό, δημιουργεί «έλλειψη αυτοπεποίθησης στις γυναίκες», παραδέχεται.

Πέραν της υποεκπροσώπησης, δεν παραγνωρίζει και τις ανισότητες μεταξύ γυναικών και αντρών. Εκτιμά, ωστόσο, ότι η κατάσταση βελτιώνεται διότι «οι εταιρείες αναγνωρίζουν την ανάγκη αλλαγής».

Ευτυχώς, τα ακαδημαϊκά προσόντα, δεν αποτελούν πεδίο διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, κατά την εκτίμησή της. «Σίγουρα εάν έχεις μεγαλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις μια θέση», εξηγεί. Η ίδια, άλλωστε, εξελίχθηκε χάρη στις επιτυχίες της και όσα κατάφερε, ενώ και το εργασιακό της περιβάλλον δεν είχε τέτοιες προκαταλήψεις. «Κοιτούσαν τι μπορούσες να καταφέρεις και πώς θα υποστηρίξεις την εταιρεία».

Αντίθετα, εφιστά την προσοχή στην εμμονή με τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα καθώς ενισχύσουν «τις ασυνείδητες προκαταλήψεις».

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι χρειάζεται να έχουν περισσότερα (σ.σ. ακαδημαϊκά) προσόντα για να πάρουν μια θέση! Δεν ισχύει! Εξαρτάται από το τι μπορείς να φέρεις στον ρόλο ή στη θέση εργασίας», υπογραμμίζει.

Για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην τεχνολογική βιομηχανία, δύο είναι οι λύσεις που προτείνει: Καθοδήγηση και ενίσχυση των προτύπων εκπροσώπησης των γυναικών.

Η ίδια ήταν «αρκετά τυχερή», όπως αφηγείται, διότι μεγάλωσε στην Αυστραλία και ασχολήθηκε με τους υπολογιστές από μικρή ηλικία. «Η θετική αναγνώριση από τον καθηγητή μου, η ισχυρή ώθηση από τους γονείς μου (…) με βοήθησε να συνεχίσω και να κυνηγήσω τη θέση μου».

«Όλοι, αλλά και οι γυναίκες, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι καριέρες του μέλλοντος δεν αφορούν μόνο τους υπολογιστές», επισημαίνει. «Οι γυναίκες στην τεχνολογία μπορούν να ασχοληθούν με ρομποτική, gaming… Ακόμη και το διαδικτυακό μάρκετινγκ έχει τμήμα τεχνολογίας».

Όσο για την καθοδήγηση, η ίδια είναι υπέρμαχος της αναζήτησης ενός μέντορα που θα σου δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου.

«Μέσω της καθοδήγησης μπορούμε να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες στον τρόπο που σκέφτονται και στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Οι νέες γυναίκες, όταν ξεκινούμε την καριέρα μας, βρίσκουμε πολλά εμπόδια. Εάν δεν υπάρχει κανείς εκεί να μας συμβουλεύσει ή να μας καθοδηγήσει, οδηγούμαστε σε έλλειψη αυτοπεποίθησης».

Όσο για το πού μπορείς να βρεις έναν μέντορα/καθοδηγητή, εξηγεί ότι μπορεί να προέρχεται είτε από το εργασιακό περιβάλλον είτε από τεχνολογικές ομάδες και κοινότητες που έχουν δημιουργηθεί. «Προσωπικά προσπαθώ να βρω άντρες ή γυναίκες που βρίσκονται σε υψηλότερη θέση από μένα γιατί αυτό μου επιτρέπει να διαπιστώσω ποιες ικανότητες έχουν και πώς θα φτάσω εκεί». Συμβουλεύει, μάλιστα, όταν βρεις έναν μέντορα, να παίξεις κι εσύ αυτόν τον ρόλο για κάποιον άλλο — φίλο ή συνάδελφο.

Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που θα έδινε σε μια νεοεισερχόμενη στον χώρο της τεχνολογία;

«Να έχετε αυτοπεποίθηση. Να έχετε αυτοπεποίθηση γι' αυτό που θέλετε να κάνετε!».

Επικαλείται και πάλι την προσωπική της εμπειρία, καθώς στην πανεπιστημιακή της τάξη υπήρχαν μόλις δύο γυναίκες και 25 άντρες, ενώ στην πρώτη της δουλειά βρέθηκε να εργάζεται σε ένα project όπου ήταν η μοναδική γυναίκα. «Η αυτοπεποίθησή μου και η αφοσίωσή μου στην ιδέα πως κάνω ό,τι κάνω και το κάνω καλά, μου επέτρεψε να συνεχίσω».

«Αυτό που πρεσβεύω και το μήνυμά μου στις γυναίκες είναι ότι και εμείς οι γυναίκες πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας: Δε χρειάζεται να αποδεικνύουμε συνεχώς ποιες είμαστε. Έχουμε τα ίδια δικαιώματα για το ίδιο επίπεδο. Πρέπει να προσέχουμε στις διαπραγματεύσεις για τον μισθό, τις παροχές».

Η αντιμετώπιση του brain drain

Καθώς οι διοργανωτές του 1ου συνεδρίου «Οπe\n» φιλοδοξούν να συμβάλουν στον περιορισμό του brain drain, ρωτήσαμε την άποψη της κ. Άννας Πάσιου για το θέμα.

Αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα η ανάπτυξη της τεχνολογίας προχώρησε αργά, αλλά πλέον «βλέπουμε νέες startups να αναπτύσσονται σε καθημερινή βάση κάτι που είναι θετικό» καθώς και επενδυτικά funds να υποστηρίζουν τέτοιες ιδέες.

Την ίδια στιγμή, πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να σκέφτονται «έξω από το κουτί», όπως σημειώνει. Δίνει ως παράδειγμα το Cloud που παλιά το έβλεπαν ως απειλή, αλλά πλέον προχωρούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Επιπλέον, εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα δημιουργούνται ολοένα και περισσότερες θέσεις σαν τη δική της, καθώς ζει στην Ελλάδα, αλλά η θέση της αφορά την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. «Καθώς εξελισσόμαστε θα υπάρξουν περισσότερες περιφερειακές θέσεις σε εταιρείες, που θα βοηθήσουν τους Έλληνες να μείνουν στην Ελλάδα».

Όσο για την προσέλκυση πολυεθνικών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τονίζει ότι «δε χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό» και δείχνεις προς την Ιρλανδία και όσα έκανε προκειμένου να πετύχει «οικονομική και φορολογική σταθερότητα».

Πρωτοβουλίες σαν το συνέδριο «Οπe\n» μπορούν, άραγε, να έχουν θετική επίδραση στην ελληνική τεχνολογική κοινότητα;

«Όλες οι πρωτοβουλίες όπως το "Οπe\n", είναι θετικές διότι υποστηρίζουν την πληροφόρηση σε θέματα τεχνολογίας και βοηθούν τους ανθρώπους να καταλάβουν» την εξέλιξη των τεχνολογιών, υποστηρίζει. «Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που οι εξελίξεις προχωρούν ταχύτατα και σε αυτά τα συνέδρια, οι άνθρωποι κατανοούν τι έρχεται και προετοιμάζονται».

Το σημαντικό, για την ίδια, είναι οι ομιλητές και το κοινό. «Πρέπει να βάλουμε τους νέους ανθρώπους σε κίνηση και να καταλάβουν ότι υπάρχει μια θέση γι' αυτούς, ανεξαρτήτως φύλου. Η τεχνολογία είναι εκεί, οι θέσεις είναι εκεί. Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους στη βιομηχανία», τονίζει.

Πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, ρωτάμε την κ. Πάσιου εάν πιστεύει ότι η ίδια και οι υπόλοιποι ομιλητές στο «Οπe\n» να εμπνεύσουν νέους να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα.

«Πρέπει και θα το πετύχουμε», απαντά εμφατικά.

«Γι' αυτό συμμετέχω και εγώ σε αυτό το συνέδριο επειδή αυτό θέλω να κάνω. Για μένα είναι πολύ εύκολο να φύγω σε άλλη χώρα. Αλλά αποφάσισα ότι θέλω να υποστηρίξω την Ελλάδα, να μείνω εδώ και να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να εμπνεύσω τους ανθρώπους να μείνουν!»

*Η Άννα Πάσιου θα μιλήσει στο 1ο συνέδριο «Oπe\n», στις 29 Μαρτίου, στις 16:20. Περισσότερες πληροφορίες για το «Oπe\n», το πρόγραμμα και τη λίστα των ομιλητών, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα open-conf.gr

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά