Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Το σχέδιο «διαφυγής» των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στις ΗΠΑ και γιατί άλλαξαν τα πλάνα

© REUTERS / Alkis Konstantinidis / Οι τούρκοι αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία
Οι τούρκοι αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία - Sputnik Ελλάδα
Η απόφαση του Ερντογάν να επικηρύξει τους «8» άλλαξε άρδην τα σχέδια των ελληνικών αρχών, οι οποίες προωθούσαν τη μετεγκατάσταση των Τούρκων αξιωματικών στις ΗΠΑ ή στον Καναδά.

Σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει από το πρωινό της 16ης Ιουλίου του 2016, όταν οκτώ αξιωματικοί της τουρκικής αεροπορίας — την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος — κατέφυγαν στην Ελλάδα, ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Κατόπιν μίας μαραθώνιας δικαστικής διαδικασίας, η οποία προσέλαβε πολιτικές και γεωπολιτικές διαστάσεις, ο Άρειος Πάγος απεφάνθη υπέρ του αιτήματος των Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι στη γειτονική χώρα κατηγορούνται ως τρομοκράτες και μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Παρά το αίσιο τέλος της υπόθεσης — και σε αντίθεση με τις προσδοκίες των ίδιων — η «περιπέτεια» αυτή δεν έχει τελειώσει ακόμη. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τους επικηρύξει με το ποσό των σχεδόν 700.000 ευρώ (4 εκατ. τουρκικές λίρες) —εξέλιξη, η οποία επέφερε τα πάνω — κάτω.

Σε καθεστώς  «φρουρούμενης ελευθερίας»

Σύμφωνα με νομική πηγή, η οποία μίλησε στο Sputnik, οι Τούρκοι στρατιωτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς «φρουρούμενης ελευθερίας», σε σπίτι εντός του ελλαδικού χώρου.

«Αν και τυπικά είναι ελεύθεροι να πάνε όπου θέλουν, ουσιαστικά δεν βγαίνουν από το σπίτι και είναι συνεχώς υπό αστυνομική προστασία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Και τι κρύβεται από πίσω; Μα φυσικά, ο φόβος της… επικήρυξης, καθώς τόσο οι ίδιοι, όσο και οι ελληνικές αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξει διαρροή πληροφοριών, με απώτερο στόχο την είσπραξη των 700.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Δώστε μας τους 8 στρατιωτικούς

Εν ολίγοις, οι οκτώ Τούρκοι παραμένουν σ' ένα καθεστώς εν είδει κατ' οίκον περιορισμού, φοβούμενοι τον κίνδυνο εκδήλωσης περιστατικών… «καρφώματος», ως αντάλλαγμα για το — ουκ ευκαταφρόνητο — ποσό της επικήρυξης.

Οι φόβοι για… εσωτερική διαρροή

Παρότι η ακριβής τοποθεσία, όπου διαμένουν, παραμένει άγνωστη — σύμφωνα με την ίδια πηγή — οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε δημόσια πληροφόρηση σχετικά με τους «8».

Γι' αυτό τον λόγο, μάλιστα, υιοθετούνται μέτρα προστασίας, τα οποία αφορούν ακόμη και τους ίδιους αστυνομικούς, προκειμένου να αποφευχθεί μία «εσωτερική διαρροή».

Όσον αφορά τα έξοδα διαβίωσης των «8», αυτά εξακολουθούν να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το ελληνικό δημόσιο, δεδομένης της αδυναμίας των Τούρκων να εργαστούν και να βγάλουν τα προς το ζην.

Το σχέδιο διαφυγής σε ΗΠΑ ή Καναδά

Η πρόσφατη απόφαση του Άρειου Πάγου για την οριστική χορήγηση πολιτικού ασύλου, σκόρπισε — μία κατ' αρχήν αισιοδοξία — στους αξιωματικούς της τουρκικής αεροπορίας, κάτι το οποίο εντέλει, δεν επιβεβαιώθηκε από τις μετέπειτα εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι ακριβώς συμβαίνει στα σύνορα Ελλάδας — Τουρκίας και τους Τούρκους αιτούντες άσυλο

Αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση, στόχο των ίδιων αλλά και των ελληνικών αρχών αποτελούσε η μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ ή στον Καναδά, προκειμένου οι «8» να κάνουν μία νέα αρχή.

Ωστόσο, η αιφνιδιαστική κίνηση του Ερντογάν ανέστειλε επ' αόριστον το σχέδιο «διαφυγής» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους «8» να παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα.

«Όσο είναι ο Ερντογάν στα πράγματα, δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο» σπεύδει να συμπληρώσει η ανώνυμη πηγή.

Μάλιστα, η διέξοδος στις ΗΠΑ ή τον Καναδά φέρεται να είχε εξεταστεί από τις ελληνικές αρχές, από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από το 2016 —επιθυμώντας να «ξεφορτωθούν» το βάρος της ευθύνης αλλά και να αποφύγουν νέες ατραπούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αγκάθι για τις σχέσεις Ελλάδας — Τουρκίας το ζήτημα των «8»

Στην απόπειρα απεμπολής της όποιας ευθύνης εκ μέρους της Ελλάδας, εστιάζει και ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο οποίος παραδέχεται ότι θα ήταν καλύτερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να μην είχε προκύψει το… αγκάθι των «8».

«Σίγουρα η υπόθεση δημιούργησε προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι σαφές αυτό. Επρόκειτο για ένα αγκάθι στις σχέσεις Τσίπρα — Ερντογάν» τονίζει, μιλώντας στο Sputnik.

Κατά τον ίδιο, άλλωστε, η «καυτή πατάτα» των Τούρκων αξιωματικών θα ήταν καλύτερο για τις σχέσεις Αθήνας — Άγκυρας, να μην είχε «πέσει» ποτέ στις πλάτες της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερντογάν: Να μην βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα οι φυγάδες — Η απάντηση Τσίπρα

Δεν παραλείπει να υπενθυμίσει, μάλιστα, ότι «ο Ερντογάν προσδοκούσε ότι ο κ. Τσίπρας θα παρέδιδε στην Τουρκία» τους αιτούντες πολιτικό άσυλο —μία προσδοκία η οποία τελικώς δεν επιβεβαιώθηκε από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα την όξυνση των διμερών σχέσεων.

Αποκομμένοι από τις οικογένειές τους

Σε κάθε περίπτωση και πέραν του «εγκλωβισμού» στην Ελλάδα, οι «8» καλούνται να αντιμετωπίσουν και την απομόνωση από την ίδια τους την οικογένεια. Η επικοινωνία με τους συγγενείς είναι «ελεγχόμενη» και πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, για λόγους ασφαλείας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την παραπάνω νομική πηγή, τα μέλη της οικογένειας των αξιωματικών υφίστανται μία σειρά διώξεων, καθώς έχουν απολυθεί από τις θέσεις εργασίας που διατηρούσαν — είτε δημοσίου, είτε ιδιωτικού τομέα — ενώ τους έχουν αφαιρεθεί και τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένως ζητήσει την έκδοση των συγκεκριμένων αξιωματικών, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή τόσο στην τρομοκρατική — κατά την Τουρκία — οργάνωση FETO, όσο και στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Μάλιστα, στις 5 Φεβρουαρίου του 2019, το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας ανακοίνωσε την υπαγωγή των «8» στη λίστα των καταζητούμενων τρομοκρατών, επικηρύσσοντάς τους με το ποσό των 4 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (670.000 ευρώ).

Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί κατέφυγαν στην Ελλάδα το πρωί της 16η Ιουλίου του 2016, καταθέτοντας αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο και έλαβαν έπειτα από μία μακρά δικαστική διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γρίβας στο Sputnik: Προσπάθεια νομιμοποίησης του «υβριδικού πολέμου» η επικήρυξη των «8»

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала