Επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, την Πέμπτη και την Παρασκευή, 11 και 12 Απριλίου, ύστερα από πρόσκληση του Λιβανέζου ομολόγου του, Μισέλ Αούν.
Το πρωί της Πέμπτης, στις 11:50, ο κ. Παυλόπουλος θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Λιβάνου και στη συνέχεια θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ. Στη συνέχεια, στις 12:50, θα παρακαθήσει σε επίσημο γεύμα, που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος του Λιβάνου.
Στις 15:15, ο κ. Παυλόπουλος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, ενώ στις 16:05 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Μαρτύρων. Στη συνέχεια, στις 18:25 θα επισκεφθεί την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Balamand όπου στις 10:05 θα συναντηθεί με τον πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη Ι, ο οποίος και θα τον παρασημοφορήσει με το «Παράσημο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου».
Την ευκαιρία να επιβεβαιώσει τη «στέρεη και εποικοδομητική διαχρονία της φιλίας μεταξύ των λαών» και των δύο χωρών με την επίσκεψή του στο Λίβανο, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, σε δήλωσή του στο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Η επίσημη επίσκεψή μου στον Λίβανο, για την οποία ευχαριστώ θερμώς τον πρόεδρο του Λιβάνου Στρατηγό Αούν, μας παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο να επιβεβαιώσουμε, στο πιο υψηλό επίπεδο, την στέρεη και εποικοδομητική διαχρονία της φιλίας μεταξύ των λαών μας και των χωρών μας αλλά και, ακόμη περισσότερο, να προσδώσουμε σε αυτή την φιλία —και, κατά συνέπεια, στην αντίστοιχη συνεργασία μας- μιαν ακόμη πιο πολλά υποσχόμενη προοπτική», δήλωσε ο κ. Παύλοπουλος.
Συμπλήρωσε ότι το γεγονός αυτό επιβάλλεται από τη συγκυρία «λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και την ιστορική αποστολή της Ελλάδας και του Λιβάνου». «Άλλωστε, ο αρμονικός και αδιάλειπτος διάλογος μεταξύ των δύο εμβληματικών πολιτισμών μας μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ευόδωση αυτού του σκοπού», πρόσθεσε.
Στο μήνυμά του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρεται στους πρόσφυγες και παραδέχεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένοι εταίροι «δεν εκπλήρωσαν στο ακέραιο, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή, το χρέος τους απέναντι στον άνθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου».
Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το δικαίωμα του λαού του Λιβάνου να ζήσει στο κράτος του «υπό συνθήκες που εγγυώνται πλήρως τα σύνορά του, την εδαφική του ακεραιότητα και την εθνική του κυριαρχία».
«Καταλήγω, διευκρινίζοντας ευθέως ότι η Ελλάδα, αποδεικνύοντας έτσι για μιαν ακόμη φορά τον σεβασμό της προς το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του, είναι έτοιμη και αποφασισμένη να υπερασπισθεί το αναφαίρετο δικαίωμα του Λιβάνου και του λαού του Λιβάνου να ζήσει στο κράτος του υπό συνθήκες που εγγυώνται πλήρως τα σύνορά του, την εδαφική του ακεραιότητα και την εθνική του κυριαρχία. Αλλά, όπως βεβαίως είναι φυσικό και αυτονόητο, οφείλω να καταστήσω σαφές, πάντοτε στην βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του, ότι αυτή η στήριξη προς τον Λίβανο και τον λαό του Λιβάνου προϋποθέτει τις ίδιες, ακριβώς, εγγυήσεις, υπέρ όλων των κρατών και των λαών στην ευρύτερη περιοχή, δίχως καμία, απολύτως, εξαίρεση», τόνισε ο κ. Παύλοπουλος.