Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Deutsche Welle: Η δικαστική διαμάχη στις Σέρρες για τη «σλαβομακεδονική» γλώσσα

© AP Photo / Boris Grdanoski / Ελληνικά σύνορα
Ελληνικά σύνορα - Sputnik Ελλάδα
Η γερμανική Deutsche Welle αναφέρεται σε «σλαβομακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα», με αφορμή μία δικαστική διαμάχη για τη χρήση της «ντόπιας» γλώσσας που διεξάγεται στο Πρωτοδικείο Σερρών.

Με αφορμή την εκδίκαση — στο Πρωτοδικείο Σερρών — υπόθεσης, η οποία αφορά «περίπτωση πολιτιστικού συλλόγου», η γερμανική Deutsche Welle φιλοξενεί δηλώσεις της Ευαγγελίας Αψή, μέλους του κόμματος «Ουράνιο Τόξο».

«Όταν συζητάμε το θέμα, γίνεται λόγος για 6.000 ψηφοφόρους, αλλά υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι στη Βόρεια Ελλάδα που προσπαθούν να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα» δηλώνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο.

Η DW φιλοξενεί επίσης, δηλώσεις του Νίκο Σακελλάριου, ο οποίος καταγγέλλει ότι «το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν δημόσια για τις ρίζες τους».

«Και το θέμα είναι να διατηρήσουμε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής» σπεύδει να προσθέσει. «Είμαστε Έλληνες πολίτες. Πληρώνουμε φόρους και σεβόμαστε το κράτος. Θέλουμε απλά να συντηρήσουμε τα έθιμά μας και να τραγουδήσουμε τα τραγούδια μας».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Τι απάντησε ο Ζάεφ όταν ρωτήθηκε εάν πολίτες στην Ελλάδα μιλούν τη «μακεδονική γλώσσα»

Στο πλαίσιο αυτό, η Deutsche Welle παραπέμπει στην εν εξέλιξει εκδίκαση της προσφυγής εναντίον του συλλόγου «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων ΚΥΡΙΛΛΟΣ & ΜΕΘΟΔΙΟΣ», ο οποίος στο καταστατικό του αναγράφει ότι μεταξύ των στόχων του συγκαταλέγεται «η διατήρηση και η διάδοση της "ντόπιας" γλώσσας».

«Όταν ακούει κανείς στα χωριά της Βόρειας Ελλάδας τη λέξη "ντόπια" γνωρίζει πως πρόκειται για τη σλαβομακεδονική γλώσσα» δηλώνει ο Κώστας Δεμελής, συνήγορος υπεράσπισης της «Αδελφότητας».

Τέλος, αφού κάνει μία ιστορική αναδρομή στο ζήτημα, το γερμανικό πρακτορείο επισημαίνει τα εξής: «Το ζήτημα της ύπαρξης ή όχι μιας σλαβομακεδονικής μειονότητας συναντά έντονες αντιστάσεις στην ελληνική κοινωνία». «Η δίκη στις Σέρρες επαναφέρει στο προσκήνιο ένα θέμα που προκαλεί εντάσεις».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала