Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Το επικίνδυνο φλερτ Ελλάδας - ΗΠΑ: Πώς οι αμερικανικές βάσεις απειλούν την εθνική ασφάλεια

© Φωτογραφία : Frangiskos Samsas / SOOCΣτιγμιότυπο από την άσκηση «Πυρπολητής»
Στιγμιότυπο από την άσκηση «Πυρπολητής» - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε «μάρτυρες» ενός κλιμακούμενου φλερτ μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, το οποίο αντικατοπτρίζεται και στις διαρκείς δηλώσεις αξιωματούχων της Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στον ελλαδικό χώρο.

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, αναμφίβολα, διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις εν εξελίξει συζητήσεις, καθώς μία ενδεχόμενη ολική ρήξη των δύο πάλαι ποτέ συμμάχων θα συνεπάγεται μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, βρέθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα, κλείνοντας εκ νέου το μάτι στους Έλληνες κυβερνώντες. Το ίδιο είχε πράξει και πριν από μερικές ημέρες, όταν συνυπέγραψε προτεινόμενο νομοσχέδιο υπέρ της αναβάθμισης του ελληνικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν περιμένουμε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει έναν ανώμαλο δρόμο. Αν όμως το διαπράξει, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των συμμάχων μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανόμενης και της μετακίνησης βάσεων και δυνάμεων, όπου χρειάζεται και όπου μας προσφέρεται η ευκαιρία από φίλιες χώρες» δήλωσε πρόσφατα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», δίνοντας εκ νέου το στίγμα της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή.

Η αμερικανική σημαία στη Μόσχα - Sputnik Ελλάδα
Γιατί ο εναγκαλισμός με τις ΗΠΑ στερεί από την Ελλάδα το μεγαλύτερο «όπλο» της

«Μεγάλη επικινδυνότητα για την Ελλάδα»

«Εκτιμώ ότι οι κυβερνήσεις μεσοπρόθεσμα θα δεχθούν αμερικανική πίεση, προκειμένου να δεχθούν τις αμερικανικές βάσεις και να παρέχουν διευκολύνσεις στις ΗΠΑ» επισημαίνει στο Sputnik ο γενικός γραμματέας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, Παύλος Χρήστου.

Μάλιστα, δεν παραλείπει να προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο σενάριο «θα δώσει μεγάλη επικινδυνότητα στον ελληνικό χώρο». Και τι εννοεί μ' αυτό;

«Το να έρθουν και να δημιουργηθούν νέες αμερικανικές βάσεις, σίγουρα δημιουργεί μία κατάσταση που μειώνει την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Άλλωστε, σπεύδει να σημειώσει ότι «κανείς δεν ξέρει πώς και με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι βάσεις».

Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκαθαρίζει ότι «καμία χώρα δεν πρέπει να παραχωρεί βάσεις σε "τρίτη" χώρα». «Δεν γίνεται να υπάρχει απόλυτη στρατιωτική ταύτιση μεταξύ δύο χωρών, ώστε να παραχωρούνται εδάφη σε "τρίτη" χώρα».

Σχολιάζοντας τις ευρύτερες επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης εγκατάστασης νέων αμερικανικών και νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ο κ. Χρήστου εφιστά την προσοχή:

F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας - Sputnik Ελλάδα
Πόσο «αγνή» και «αθώα» είναι η επίθεση φιλίας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα;

«Θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και οποιαδήποτε αλλαγή δυνάμεων θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και όχι μόνο».

Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο επικεφαλής του Ελληνορωσικού Συνδέσμου υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα, ιστορικά, είναι μία δύναμη ειρήνης, ευστάθειας και ασφάλειας».

Εκφράζει δε, την πεποίθηση ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί ενεργά σε κάποια αντιπαλότητα, δηλαδή δεν πρόκειται να συνταχθεί πλήρως με τα αμερικανικά στρατεύματα». «Και αυτό γίνεται γιατί ο ελληνικός λαός θέλει να δημιουργεί γέφυρες ειρήνης και όχι αντιπαλότητες».

Πώς αποτιμά το ΚΚΕ τη σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ — Ελλάδας

Ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής, εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με δήλωσή του στο Sputnik, προειδοποιεί ότι η πρόσδεση της ελληνικής κυβέρνησης με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, όχι μόνο δεν θα «κόψει το βήχα» της αστικής τάξης της Τουρκίας αλλά το αντίθετο. Καλεί επίσης το λαό να μην παραπλανηθεί από τους πανηγυρισμούς και τις κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η εμπλοκή των ΗΠΑ σε Αιγαίο και Κύπρο, η επιχειρούμενη εδραίωση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στα Βαλκάνια και η επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών σε ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα όχι μόνο δεν διασφαλίζουν ειρήνη και σταθερότητα «αλλά επιδρούν ακριβώς σε αντίθετη κατεύθυνση, εμπλέκοντας τους λαούς σε μεγάλες περιπέτειες».

Αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Παπαδάκη στο Sputnik:

«H επίσκεψη Μενέντεζ στην Ελλάδα, η ομολογία του ότι "πότε δεν ήταν στενότερες οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας", τα συγχαρητήρια στον πρέσβη Πάιατ για τα "έργα και ημέρες" του σε Ουκρανία και Ελλάδα προσφέρονται για συμπεράσματα. Δεν μπορούν να παραπλανήσουν το λαό μας οι πανηγυρισμοί, ο εφησυχασμός κι οι κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργούν, τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για την εμπλοκή των ΗΠΑ σε Αιγαίο και Κύπρο, την επιχειρούμενη εδραίωση ΗΠΑ,ΝΑΤΟ, ΕΕ στα Βαλκάνια και με την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών, σε ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα. Γιατί αυτά όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εξάλειψη των εθνικισμών αλλά επιδρούν ακριβώς σε αντίθετη κατεύθυνση, εμπλέκοντας τους λαούς σε μεγάλες περιπέτειες. Όπως έχει δείξει η ίδια η πείρα των λαών η παραπέρα πρόσδεση με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, με τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ, η ίδια η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το ότι τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι όπως λένε "σύνορα της ΕΕ" κάθε άλλο παρά έκοψαν το βήχα στην αστική τάξη της Τουρκίας, το αντίθετο μάλιστα. Απέναντι σε όλα αυτά ο λαός μας πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς, να ενισχύσει την πάλη του για καμιά αλλαγή συνόρων και των διεθνών συνθηκών που τα κατοχυρώνουν».

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά