Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Γνωρίστε τις ρωσικές παραδόσεις και τα έθιμα για την Ημέρα της Νίκης

© Sputnik / Host Photo Agency / Vladimir Pesnya /  / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΗμέρας της Νίκης, Μόσχα
Ημέρας της Νίκης, Μόσχα - Sputnik Ελλάδα
Στις 9 Μαΐου γιορτάζεται στη Ρωσία η «Ημέρα της Νίκης». Στη χώρα διεξάγονται στρατιωτικές παρελάσεις προς τιμήν των πεσόντων και των βετεράνων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, ωστόσο αυτή δεν είναι η μόνη παράδοση που συνοδεύει αυτήν την ημέρα.

Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος — όπως είναι γνωστή στη Ρωσία η συμμετοχή της Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο — στοίχισε τη ζωή περίπου 27 εκατομμυρίων πολιτών της Σοβιετικής Ένωσης και επηρέασε άμεσα σχεδόν όλα τα νοικοκυριά της χώρας. Μέχρι σήμερα, είναι δύσκολο να βρεθεί μια οικογένεια στη Ρωσία που δεν έχει χάσει κάποιον πρόγονό της στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Για τον λόγο αυτό, η 9η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η ΕΣΣΔ νίκησε τη ναζιστική Γερμανία, είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τη Ρωσία.

Η στρατιωτική παρέλαση που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 10 το πρωί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας είναι η κύρια εκδήλωση που αφιερώνεται στους πεσόντες και τους βετεράνους, ωστόσο δεν είναι η μοναδική. Το Sputnik μοιράζεται με τους αναγνώστες του ορισμένες άλλες ρωσικές παραδόσεις και έθιμα για την «Ημέρα της Νίκης».

Η Πορεία του Τάγματος των Αθανάτων

Η Πορεία του Τάγματος των Αθανάτων διέσχισε την Κόκκινη Πλατεία για πρώτη φορά στις 9 Μαΐου 2015, κατά την 70ή επέτειο της νίκης επί του ναζισμού, και από τότε έχει γίνει μια από τις κύριες παραδόσεις της Ημέρας της Νίκης.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται μερικές ώρες μετά από την Παρέλαση της Νίκης, ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων, κρατώντας τις φωτογραφίες συγγενών τους που συμμετείχαν στον πόλεμο, τιμά σιωπηλά τους ήρωες που βοήθησαν τη Σοβιετική Ένωση να νικήσει τη ναζιστική Γερμανία.

Το 2018, περισσότεροι από ένα εκατ. άνθρωποι συμμετείχαν στην Πορεία του Τάγματος των Αθανάτων, περιλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος — όπως και σε άλλες εκδηλώσεις — κρατούσε την φωτογραφία του πατέρα του, Βλαντίμιρ Σπιριντόνοβιτς Πούτιν, που πολέμησε στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

© Sputnik / Segrgey Guneev /  / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίας Ρωσικές παραδόσεις και έθιμα της Ημέρας της Νίκης
 Ρωσικές παραδόσεις και έθιμα της Ημέρας της Νίκης - Sputnik Ελλάδα
Ρωσικές παραδόσεις και έθιμα της Ημέρας της Νίκης

Τα κόκκινα γαρίφαλα

Στη Ρωσία, τα κόκκινα γαρίφαλα θεωρούνται σύμβολο της γενναιότητας των στρατιωτών της χώρας. Εκτός από το θάρρος και την τιμή του στρατού, το χρώμα των λουλουδιών αντιπροσωπεύει και το αίμα που έχυσαν οι στρατιώτες στον πόλεμο, υπενθυμίζοντας πόσο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η επανάληψη μιας τέτοιας τραγωδίας.

Για τον λόγο αυτό, κατά την Ημέρα της Νίκης είναι συνηθισμένη η κατάθεση κόκκινων γαρίφαλων σε μνημεία αφιερωμένα σε πεσόντες. Ο κ. Πούτιν καταθέτει κάθε χρόνο ένα στεφάνι με γαρίφαλα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο του Αλεξάνδρου, μετά την Παρέλαση της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα κόκκινα γαρίφαλα δίνονται στους βετεράνους ως εκδήλωση σεβασμού και αναγνώρισης της ανδρείας τους, συνοδεία ευχαριστιών: «Ευχαριστώ για τον καθαρό ουρανό πάνω από τα κεφάλια μας».

© AFP 2023 / Kirill KUDRYAVTSEV / Ημέρα της Νίκης, Μόσχα
Ημέρα της Νίκης, Μόσχα - Sputnik Ελλάδα
Ημέρα της Νίκης, Μόσχα

Οι κορδέλες του Αγίου Γεωργίου

Η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου είναι μια σχετικά πρόσφατη παράδοση στη Ρωσία, αλλά σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, έγινε ένα από τα κύρια σύμβολα της νίκης. Η πρωτοβουλία γεννήθηκε το 2005 στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti που σήμερα, μαζί με το Sputnik, είναι μέρος του ομίλου μέσων ενημέρωσης Rossiya Segodnya.

Η δίχρωμη κορδέλα πρωτοεμφανίστηκε το 1769 σε τελετή τιμητικής διάκρισης από την αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β' σε αξιωματικούς του Ρωσικού Στρατού. Το μετάλλιο, που έλαβε το όνομά του από το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου, ήταν κρεμασμένο από μεταξωτή κορδέλα με τρεις μαύρες και δύο κίτρινες λωρίδες, που αργότερα έγινε γνωστή ως κορδέλα του Αγίου Γεωργίου.

Την εποχή του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, η ταινία χρησιμοποιήθηκε και πάλι για να διακοσμήσει σοβιετικά στρατιωτικά μετάλλια και τα διακριτικά. Ωστόσο, με το πέρασμα των δεκαετιών, το κίτρινο χρώμα έδωσε τη θέση του στο πορτοκάλι.

Από το 2005 μέχρι σήμερα, στα τέλη Απριλίου, οι κορδέλες της Νίκης αρχίζουν να διανέμονται δωρεάν στους κατοίκους της Μόσχας, στην είσοδο του πρακτορείου Rossiya Segodnya. Τις επόμενες ημέρες η εκστρατεία ξεκινά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Μέχρι την Ημέρα της Νίκης περίπου 20 εκατ. από αυτές τις κορδέλες μοιράζονται σε όλη τη Ρωσία.

© Sputnik / Anton Denisov /  / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΗμέρα της Νίκης, Μόσχα
Ημέρα της Νίκης, Μόσχα - Sputnik Ελλάδα
Ημέρα της Νίκης, Μόσχα

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала