Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Η WhatsApp ανέφερε την επίθεση μέσω spyware στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

CC0 / / Η εφαρμογή WhatsApp
Η εφαρμογή WhatsApp - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Η WhatsApp ανάφερε στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την επίθεση μέσω λογισμικού κατασκοπείας spyware που αποκαλύφθηκε σήμερα. Ενημέρωσε και την αρμόδια ρυθμιστική αρχή στην Ε.Ε.

Η εταιρεία WhatsApp ανέφερε την Τρίτη ότι μια παραβίαση ασφάλειας στη δημοφιλή εφαρμογή επικοινωνίας και ανταλλαγής μηνυμάτων έχει σημάδια που δείχνουν ότι προήλθε από ιδιωτική εταιρεία στον τομέα των παρακολουθήσεων και πως το περιστατικό έχει αναφερθεί στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εκπρόσωπος της WhatsApp σημείωσε ότι η επίθεση ήταν εξαιρετικά σύνθετη και είχε όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας «ιδιωτικής εταιρείας που συνεργάζεται με κυβερνήσεις για παρακολούθηση».

«Η WhatsApp ενθαρρύνει τους χρήστες να αναβαθμιστούν στην πιο πρόσφατη έκδοση της εφαρμογής μας, καθώς και να διατηρούν ενημερωμένο το λειτουργικό τους σύστημα στο κινητό για να προστατευτούν από ενδεχόμενες στοχευμένες παραβιάσεις που έχουν σκοπό να θέσουν σε κίνδυνο τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε κινητές συσκευές», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε, ότι η εταιρεία έχει επίσης ενημερώσει την αρμόδια ρυθμιστική αρχή στην Ε.Ε., την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων στην Ιρλανδία (DPC) για την επίθεση λογισμικού spyware.

Ο εκπρόσωπος της WhatsApp επανέλαβε ότι η εταιρεία είχε ειδοποιήσει και διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο για την επίθεση μέσω της εφαρμογής. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μόνο ένας «επιλεγμένος αριθμός χρηστών ήταν στόχοι» της επίθεσης.

Το λογότυπο της εφαρμογής WhatsApp - Sputnik Ελλάδα
Κενό ασφαλείας στο WhatsApp επέτρεπε εγκατάσταση ισραηλινού λογισμικού κατασκοπείας

Νωρίτερα, δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι μια ευπάθεια στο WhatsApp επέτρεπε στους επιτιθέμενους να εισάγουν το λογισμικό κατασκοπείας spyware στις συσκευές των χρηστών — στόχων, με μια απλή κλήση. Ακόμη κι αν ο χρήστης — στόχος δεν απαντούσε, το κακόβουλο λογισμικό μπορούσε να «τρυπώσει» και να εγκατασταθεί στη συσκευή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εφαρμογή spyware χρησιμοποιήθηκε εναντίον ενός δημοσιογράφου που συνδεόταν με μια προσπάθεια Μεξικανών δημοσιογράφων και επικριτών της κυβέρνησης του Ισραήλ να μηνύσουν την εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO Group. Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί για την παροχή spyware σε μυστικές υπηρεσίες που αργότερα χρησιμοποιήθηκε εναντίον ακτιβιστών, ωστόσο η ίδια το αρνείται. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η NSO Group βρισκόταν επίσης πίσω από τη δημιουργία του νέου spyware που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις μέσω του WhatsApp.

Ο Όμιλος NSO σχολίασε το δημοσίευμα, δηλώνοντας ότι παρέχει το λογισμικό μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες «με μοναδικό σκοπό την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας» και δεν χρησιμοποιεί από μόνος του τέτοιο λογισμικό.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала