Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Νομοσχέδιο που καθορίζει τους κανόνες για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας δημοσίευσε η Σκωτία

© AP Photo / Jane BarlowΗ πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον - Sputnik Ελλάδα
Η κυβέρνηση της Σκωτίας δημοσίευσε την Τετάρτη το νομικό πλαίσιο για μελλοντικά δημοψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, δήλωσε η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον.

«Μόλις δημοσιεύθηκε ένα νομοσχέδιο που ορίζει τους κανόνες για ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας - για να επιτρέψουμε στον λαό της Σκωτίας να επιλέξει το δικό μας μέλλον, αντί να μας επιβληθεί ένα μέλλον που περιλαμβάνει το Brexit», ανέφερε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον σε ανάρτησή της στο Twitter.

​Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σκωτίας, το νομοσχέδιο «θα παράσχει ένα νομικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων επί κάθε θέματος εντός του ελέγχου της Σκωτίας».

«Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, προτείνεται να γίνει μετά από μεταβίβαση εξουσίας, διασφαλίζοντας ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί νομικά», πρόσθεσε η κυβέρνηση.

Μεγάλη Βρετανία - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Η Σκωτία εξετάζει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ως το 2021

Στα τέλη Απριλίου, η κ. Στέρτζον είχε δηλώσει ότι η Σκωτία πρέπει να διεξαγάγει την ψηφοφορία πριν το τέλος της θητείας του κοινοβουλίου, η οποία λήγει το 2021.

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας περιέγραψε το πιθανό δημοψήφισμα ως «επιλογή μεταξύ του Brexit και ενός μέλλοντος της Σκωτίας ως ανεξάρτητου ευρωπαϊκού έθνους».

Το 2016 στο δημοψήφισμα για το Brexit, η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, επικράτησε η ψήφος υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το Brexit, καθώς το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία απόσυρσης που είχε διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εγκατέλειψε την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, όπως αναμενόταν αρχικά, και έλαβε νέα προθεσμία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала