Βαρουφάκης στο Sputnik: Ακροδεξιά και Ευρωσκεπτικιστές οι μόνοι κερδισμένοι των ευρωεκλογών

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou / SOOCΣυνέντευξη Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη μετά τις ευρωεκλογές, Μάιος 2019
Συνέντευξη Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη μετά τις ευρωεκλογές, Μάιος 2019 - Sputnik Ελλάδα
«Το ΜέΡΑ25 έχει αναδειχθεί στον μαγνήτη της ρεαλιστικής ελπίδας που τόσο έλειψε τα τελευταία 4 χρόνια», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζοντας σήμερα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Κάλεσμα «συμπόρευσης σε όλους τους υπεύθυνους δημοκράτες που αρνούνται να είναι πελάτες κομμάτων, τα οποία έχουν υποταχθεί λέγοντας “ναι σε όλα”», απηύθυνε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ΕΣΗΕΑ, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που αφήνει το κόμμα του εκτός Ευρωβουλής για 0,01% (2,99%).

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε κάλεσμα συνεργασίας, ενώ για το αποτέλεσμα της κάλπης σχολίασε: «Πράγματι, αυτό που κατάφερε το ΜέΡΑ25 είναι μια μικρή πολιτική επανάσταση που ανοίγει τον δρόμο για υπεύθυνη, ρεαλιστική, ουσιαστικά προοδευτική ατζέντα».

Σε αποκλειστική του δήλωση στο Sputnik για την κατάσταση που διαμορφώνεται ευρύτερα στην Ευρώπη μετά τις εκλογές, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε:

«Η αποδόμηση της Ευρώπης συνεχίζεται. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι φυγόκεντρες δυνάμεις ενισχύονται. Οι μόνοι κερδισμένοι ήταν η Ακροδεξιά και οι Ευρωσκεπτικιστές — κέρδισαν περίπου 53-54 έδρες. Όλοι οι άλλοι, είτε έμειναν στάσιμοι είτε έχασαν. Οι Πράσινοι ουσιαστικά πήραν ψήφους των "ξαδελφιών" τους, της Σοσιαλδημοκρατίας. Αυτή η διαδικασία αποδόμησης θα συνεχίζεται όσο παραμένουμε στο ίδιο μείγμα πολιτικής».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ελπίδα για την Ευρώπη, απάντησε: «Πάντα υπάρχει ελπίδα, (αλλά) δεν υπάρχουν σημάδια ότι αλλάζει κάτι».

«Δεν θα ζητήσουμε επανακαταμέτρηση»

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει επανακαταμέτρηση ψήφων. Χαρακτηριστικά, στο σχετικό ερώτημα απάντησε με τη φράση: «Όχι, κοιτάμε μπροστά, δεν κοιτάμε πίσω».

«Ένα πράγμα εκτίμησε ο ελληνικός λαός όσον αφορά το ΜέΡΑ25: Δεν κοιτάμε πίσω, δεν προχωράμε με αρνητισμό. Θέλουμε να είμαστε ο πόλος συνένωσης της ελπίδας, το γεγονός ότι επί τρεις μέρες μαγειρευόταν ένα αποτέλεσμα, είναι κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί πολύ όλους. Εμείς το προσπερνάμε, προχωράμε μπροστά», δήλωσε ο κ. Βαουφάκης.

Για την αναφορά σε «μαγείρεμα» του αποτελέσματος», ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε: «Τρεις μέρες είχε κολλήσει η ενσωμάτωση. Δεν υπονοώ τίποτα. Στην εποχή της πληροφορίας, των υπολογιστών, το να είναι κολλημένο το ποσοστό ενσωμάτωσης για 20 ώρες είτε είναι προϊόν πλήρους αποτυχίας του συστήματος είτε πρόκειται για κάτι διαφορετικό…».

Ωστόσο, τόνισε ότι «εμείς δεν κάνουμε καμία καταγγελία, δεν μας ενδιαφέρει, έχουμε γυρίσει σελίδα, αλλά νομίζω ότι όλοι οι πολίτες θα ήθελαν να έχουμε ένα σύστημα που να λειτουργεί» και επιχείρησε να αστειευτεί λέγοντας «σκεφτείτε τον κ. Αμυρά και τον κ. Ζαγοράκη: Γιατί να υποφέρουν οι άνθρωποι;»

«Δεν πολώνουμε, με τη διαφορά στο 10% δεν υπάρχει χαμένη ψήφος»

Σε ερώτηση του Sputnik για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΜέΡΑ25 απέναντι στην πόλωση των εθνικών εκλογών, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως «εμείς δεν πολώνουμε» αλλά τείνουμε «χείρα αλληλεγγύης ακόμη και στους αντιπάλους μας. Θέλουμε συζήτηση μαζί τους, θέλουμε έντονες διαφωνίες, αλλά ποτέ στο επίπεδο των προσωπικών αντιπαραθέσεων και των επιθετικών προσδιορισμών».

«Με τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στο 10% δεν υπάρχει χαμένη ψήφος», απάντησε στο ερώτημα εάν φοβάται συμπίεση των ποσοστών του κόμματός του. Αντίθετα, κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, τόνισε πως «σε αυτές τις εθνικές εκλογές η μόνη χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς εάν το κάλεσμα συμπόρευσης αφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 απάντησε ότι ο ίδιος απευθύνετε προς όλους. «Δεν αποκλείουμε κανέναν, ανοίγουμε την αγκαλιά μας σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για προγραμματική σύγκλιση. Ο κόσμος θέλει συγκεκριμένα πράγματα», εκτίμησε ο κ. Βαρουφάκης.

Για τα κριτήρια συνεργασίας με άλλους πολιτικούς χώρους, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «ξεκινάμε καλή την πίστη με όλους, αλλά ακολουθούμε τη λογική "trust and verify"».

Κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα απέκλειαν νέα μετεκλογική συνεργασία με το ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε να μπει τέλος στην «ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής».

«Εάν θέλουν να βοηθήσουν να σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων σε αρπακτικά funds, εάν συμμετάσχουν στην προσπάθειά να ενώσουμε το ΤΑΙΠΕΔ με το υπερταμείο, να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και να ιδρυθεί μια νέα, αναπτυξιακή τράπεζα, εάν θέλουν να σκίσουν τη συμφωνία με τον κ. Νετανιάχου, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές».

Τι είπε για εξωτερική πολιτική

Ο κ. Βαρουφάκης ανέλυσε εκτενώς το σχέδιο του ΜέΡΑ25 για τα κόκκινα δάνεια, ενώ αναφερθείς στην ελληνική εξωτερική πολιτική, εκτίμησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επηρέασε «οριακά» το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Βαρουφάκης, μετά από 4 χρόνια που υπερψηφίζει νομοσχέδια με τα οποία διαφωνεί, δεν μπορεί να εξαγοράσει με κάποια φιλοδωρήματα τη λιτότητα.

«Επικροτούμε τη Συμφωνία (των Πρεσπών), αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να πείσει τον λαό», διευκρίνισε, εκφράζοντας παράλληλα ένσταση στην απόφαση να αποφασίσουν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών για το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων Ιστορίας.

Αντίθετα, επισήμανε ότι «η μεγάλη απειλή για την Ελλάδα είναι μια εν δυνάμει Μεγάλη Αλβανία που θα αποτελέσει προϊόν συνένωσης του Κοσόβου, της Αλβανίας και του Τετόβου (σ.σ. πόλη της Βόρειας Μακεδονίας) σε περίπτωση που η τέως FYROM διασπαστεί», γεγονός που χαρακτήρισε, εάν συμβεί, «μεγάλο δώρο στον Ερντογάν». Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά της συμφωνίας ΕΕ — Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала