Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας απειλεί την παραγωγή των F-35

Ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας μπορεί να πάρει δραματικές διαστάσεις για το Πεντάγωνο αν το Πεκίνο, κορυφαίος προμηθευτής σπάνιων γαιών, επιλέξει να επιβάλει απαγόρευση πώλησης σε ορυκτά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας ενδέχεται να πέσει το πέμπτης γενιάς αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35, καθώς τα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες περί πιθανής απαγόρευσης πώλησης σπάνιων γαιών, απαραίτητων για την παραγωγή όπλων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, σε αντίποινα για τους δασμούς της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι κινεζικές αρχές δεν ανακοίνωσαν επίσημα ότι θα περιορίσουν τις πωλήσεις σπάνιων γαιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μέσα ενημέρωσης, όπως η Daily People, ανέφεραν πως η Ουάσιγκτον έχει μια ασταθή εξάρτηση στα σπάνιες γαίες από την Κίνα, που αντιπροσωπεύουν το 95% της παγκόσμιας παραγωγής κατά το Bloomberg.

Οπλικό σύστημα - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Ορυκτά Μέταλλα: Μείωση της εξάρτησης από την Κίνα επιθυμεί η Ουάσιγκτον

«Θα γίνουν οι σπάνιες γαίες όπλο αντεπίθεσης για να πλήξει η Κίνα τις Ηνωμένες Πολιτείες; Η απάντηση δεν είναι μυστήριο. Αναμφισβήτητα, η αμερικανική πλευρά θέλει να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα που κατασκευάζονται από τις εξαγόμενες σπάνιες γαίες της Κίνας για να αντιμετωπίσει και να καταστείλει την ανάπτυξη της Κίνας. Ο κινέζος λαός δεν θα το δεχτεί ποτέ αυτό, συμβουλεύουμε την αμερικανική πλευρά να μην υποτιμήσει την ικανότητα της κινεζικής πλευράς να διαφυλάξει τα αναπτυξιακά της δικαιώματα και συμφέροντα», σημείωσε σε σχόλιό της η Daily People, σύμφωνα με το Reuters.

Ο αρχισυντάκτης του Global Times Χου Τσιχίν πιστεύει επίσης ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θέση της ως βασικού προμηθευτή σπάνιων γαιών αν ο εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί περαιτέρω.

​Το Πεκίνο δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις προαναφερθείσες πληροφορίες.

Νωρίτερα, σχέδιο στο Κογκρέσο για την αξιοποίηση των σπάνιων ορυκτών μετάλλων, σε μία προσπάθεια περιορισμού της εξάρτησης από την Κίνα, παρουσίασε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα, βρίσκονται σε εμπορική διαμάχη από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επικαλούμενος ανησυχίες ότι οι κινεζικές εμπορικές πρακτικές πλήττουν τις αμερικανικές εταιρείες.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала