Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: «Παρόμοια η ποινή του Κορκονέα με της καθαρίστριας», λέει η Κωνσταντοπούλου

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΗ Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Η συνήγορος πολιτικής αγωγής στην υπόθεση Γρηγορόπουλου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ακτινογραφεί στο Sputnik, τη δικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας.

Μια σειρά μεγάλων αντιδράσεων και συζητήσεων ξεσήκωσε η δικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας. Με τον τρόπο αυτό, αναγνωρίστηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα που δικαζόταν σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε με ευθεία βολή τον 15χρονο Γρηγορόπουλο και είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για το λόγο αυτό, σε ισόβια κάθειρξη.

Χθες, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Κορκονέα, ωστόσο με την αναγνώριση του ελαφρυντικού, η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν κάθειρξη 13 ετών.

Με τον τρόπο αυτό «έσπασαν» τα ισόβια, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποφυλάκισή του.

Ταυτόχρονα, το ίδιο δικαστήριο έκρινε αθώο τον δεύτερο ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη, καθώς όπως απεφάνθη υπήρχαν αμφιβολίες. Υπενθυμίζεται ότι είχε καταδικαστεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε 10ετή κάθειρξη, αλλά αποφυλακίστηκε το 2012 με περιοριστικούς όρους.

«Η αθώωση Σαραλιώτη, με την αιτιολογία των αμφιβολιών ως προς το διπλό δόλο και η ποινή - χάδι στον Κορκονέα, ποινή αποφυλάκισης είναι απολύτως αποδεικτικές ότι υπήρχε η σκοπιμότητα που εμείς καταγγείλαμε εγκαίρως: Η ευνοϊκή και μάλιστα διακριτική μεταχείριση για αυτούς τους δύο κατηγορουμένους παρά το γεγονός ότι ενέχονται σε δολοφονία παιδιού. Ήταν αστυνομικοί, φορούσαν τη στολή του αστυνομικού, το εθνόσημο, εκπροσωπούσαν το ελληνικό κράτος και παρ’ όλα αυτά έδρασαν με τρόπο ο οποίος ήταν όχι απλώς απεχθής αλλά αντιπροσωπεύει στο ποινικό μας σύστημα, το βαρύτερο αδίκημα που επισύρει τη βαρύτερη ποινή», επισημαίνει στο Sputnik, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγορος πολιτικής αγωγής στην υπόθεση Γρηγορόπουλου.

Την ίδια στιγμή, εκφράζει την άποψη ότι η ποινή είναι παρόμοια με της καθαρίστριας που καταδικάστηκε για πλαστά πιστοποιητικά και ότι υπάρχει ο φόβος να επαναληφθεί το φαινόμενο της αστυνομικής βίας λόγω της δικαστικής απόφασης.

«Δεν μπορεί αστυνομικοί του ελληνικού κράτους να συμπεριφέρονται έτσι, να βγάζει ο ένας όπλο, ή και οι δύο σύμφωνα με μαρτυρίες και ο ένας να πυροβολεί στην ευθεία δύο φορές απέναντι σε μικρά παιδιά, να σκοτώνει παιδί, χτυπώντας το κατάκαρδα και στο τέλος να παίρνει μια ποινή 13 ετών. Δηλαδή τρία χρόνια παραπάνω από όσα έδωσε το δικαστήριο στην καθαρίστρια που καταδίκασε, γιατί προ ετών είχε προσληφθεί με παραποιημένα χαρτιά. Αν το μήνυμα της δικαιοσύνης είναι ότι μπορούν δύο αστυνομικοί να το κάνουν αυτό και με μία ποινή 13 ετών στη συνέχεια να είναι έξω, τότε θα το κάνουν και άλλοι», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη δικαστική απόφαση αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Υπήρξε η συγκεκριμένη στόχευση να εισέλθει η υπόθεση σε συγκεκριμένο νομικό καθεστώς. Δύο παράγοντες έδρασαν επίσης. Ο ένας παράγοντας είναι ο νέος ποινικός κώδικας και ο άλλος ήταν η βούληση του δικαστηρίου να ρίξει τους κατηγορουμένους στα μαλακά», προσθέτει η δικηγόρος.

Αναφορικά με το ζήτημα του νέου ποινικού κώδικα έκανε λόγο για αδικαιολόγητη ταχύτητα και προχειρότητα στον τρόπο ψήφισής του.

«Υπήρξε η σαφής επιδίωξη από πλευράς τόσο της υπεράσπισης του Κορκονέα, όσο και του δικαστηρίου να υπαχθεί η υπόθεση στις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις του νέου ποινικού κώδικα. Ενός νομοθετήματος που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ψηφίστηκε άρον άρον χωρίς συζήτηση λίγες μέρες πριν από τη διάλυση της βουλής. Το ίδιο νομοθέτημα επιφέρει πολύ σοβαρές τροποποιήσεις με πολύ σημαντικές συνέπειες. Δεν θα μιλήσω συλλήβδην, αλλά με αυτόν τον τρόπο ψήφισης εξυπηρέτησε σκοπιμότητα και βεβαίως ότι πάρα πολλές φορές σε διατάξεις που μπορεί να είναι θετικές κρύβονται και διατάξεις που μπορεί να είναι άκρως αρνητικές».

Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε αναλυτικότερα για τις στοχευμένες όπως τις χαρακτήρισε καθυστερήσεις από την πλευρά υπεράσπισης του Κορκονέα, κάνοντας λόγο για πρωτοφανείς ενέργειες.

«Στη συγκεκριμένη δίκη, Κορκονέα – Σαραλιώτη, η απόφαση επρόκειτο να εκδοθεί στις 19 Ιουνίου. Εκείνη την ημέρα λοιπόν που πήγαμε όλοι στη Λαμία για έκδοση αποφάσεως εμφανίστηκε από την πλευρά του Κορκονέα ένας δικηγόρος ο οποίος είπε ότι ο συνήγορος του Κορκονέα είναι ασθενής και δεν μπορεί να προσέλθει. Εξ αυτού του λόγου ζήτησε να διακοπεί η δίκη για άλλη ημερομηνία. Ήταν ένα πολύ σοβαρό – ακραίο γεγονός. Δεν συνηθίζεται την ημερομηνία μάλιστα, απαγγελίας της απόφασης σε μια τόσο σοβαρή δίκη η οποία δικαζόταν επί 2,5 χρόνια μα ζητείται αναβολή. Εμείς είπαμε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε η δίκη να διακοπεί εντός του μηνός Ιουνίου, προκειμένου η απόφαση αν απαγγελθεί με το ίδιο καθεστώς με το οποίο επρόκειτο να απαγγελθεί.  Η πλευρά της υπεράσπισης δεν είπε ποτέ καθαρά, ρητά και ευθέως ότι εμείς επιδιώκουμε να πάμε στο ευνοϊκό καθεστώς του νέου ποινικού κώδικα. Αντίθετα με το πρόσχημα της ασθένειας του συνηγόρου, επιδιώχθηκε αυτό» τονίζει.

Και προσθέτει:

«Δυστυχώς το δικαστήριο, παρά την αντίδρασή μας, επί τούτου, αποφάσισε την αναβολή εκδίκασής της υπόθεσης για τον Ιούλιο. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός ιδίως δεδομένου ότι με αυτήν την  διακοπή της δίκης για τον Ιούλιο άλλαξε και η σύνθεση του δικαστηρίου. Αντικαταστάθηκε ο αρχαιότερος εφέτης που συνταξιοδοτούνταν στις 30 Ιουνίου(κάτι το οποίο γνώριζε), από τον αναπληρωματικό. Έτσι η απόφαση εκφωνήθηκε από άλλη σύνθεση από εκείνη την οποία αναμενόταν να εκφωνηθεί».

Τα επόμενα βήματα

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισημαίνει ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει και ο αγώνας θα συνεχιστεί.

«Εμείς από την πλευρά της πολιτικής αγωγής δηλώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για το δίκαιο και για την αλήθεια. Στο πλαίσιο αυτό θα καταθέσουμε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αίτημα για την αναίρεση της απόφασης αυτής που τη θεωρούμε σκανδαλώδη, προκλητική, προσβλητική για τη μνήμη του νεκρού Αλέξανδρου, προσβλητική για τη νοημοσύνη των πολιτών και της κοινωνίας και προσβλητική σε σχέση με τα κραυγαλέα περιστατικά που στοιχειοθετήθηκαν και τα βοόντα γεγονότα που αποδείχθηκαν», υπογραμμίζει.

«Η περίπτωση Κορκονέα και Σαραλιώτη, η δολοφονία ενός 15χρονου παιδιού, δεν μπορεί να καταλήξει σε μια ποινή ουσιαστικά αποφυλάκισης, σε μια αθώωση προσχηματική. Το ηθικό δίδαγμα που απορρέει από αυτήν την απόφαση είναι ότι μπορούν δύο αστυνομικοί, παραβιάζοντας τις εντολές του κέντρου, το καθήκον, το νόμο, το Σύνταγμα, να κατεβαίνουν ως μπράβοι απέναντι σε μικρά παιδιά, να τα καθυβρίζουν χυδαία όπως αποδείχθηκε, να τα προκαλούν, να τους πετούν κρότου λάμψης απρόκλητα εντελώς, γιατί όπως γνωρίζετε, έχουν καταρριφθεί οι αφηγήσεις περί δήθεν επίθεσης και μολότοφ. Απέναντι στους ευσυνείδητους αστυνομικούς, απέναντι σε όσους σοκαρίστηκαν αντέδρασαν σε αυτήν τη συμπεριφορά, αυτή η απόφαση στέλνει ένα μήνυμα που δημιουργεί μόνο ερωτηματικά».

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει και ένα «δικαστικό πραξικόπημα».

«Όταν ζόρισαν τα πράγματα και ετέθη το ζήτημα να ξαναπροβληθεί το βίντεο της δολοφονίας, σοκαριστικό και ταυτόχρονα απολύτως αποκαλυπτικό ντοκουμέντο, οι δικαστές αποφάσισαν ότι δεν δικαιούνται οι ένορκοι να αποφασίσουν. Έκαναν ένα μικρό δικαστικό πραξικόπημα. Αποφάσισαν χωρίς τους ενόρκους, να μην ξαναδούν οι ένορκοι το βίντεο», επισήμανε.  

Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την άποψή της για τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης.

Δικαστική αίθουσα - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Μετανιωμένος εμφανίζεται ο Κορκονέας για την υπόθεση Γρηγορόπουλου

«Δυστυχώς εδώ και 9,5 χρόνια που ισχύουν τα μνημόνια στη χώρα, έχει καταργηθεί και η κοινοβουλευτική λειτουργία με την εξαίρεση αυτού του διαστήματος των πρώτων μηνών του 2015. Η συζήτηση επί νομοθετημάτων που έχουν να κάνουν με την ποινική δικαιοσύνη και συνολικά με τη δικαιοσύνη δεν έχει κανένα ίχνος σοβαρότητας. Η δική μου άποψη για την ποινική δικαιοσύνη είναι ότι οι ποινές και οι ποινικές διαδικασίες πρέπει να είναι δίκαιες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακούγονται οι ενδιαφερόμενοι, είτε αυτό σημαίνει να ακούγονται οι κατηγορούμενοι, είτε είναι πολιτικώς ενάγοντες, να εξετάζουν σωστά τα στοιχεία και όχι απλά να διεκπεραιώνονται. Να είναι ανεξάρτητο το δικαστήριο και να μην είναι επηρεαζόμενο και οι αποφάσεις να μην αντιστοιχούν πραγματικά στη διαδικασία και τη δικαιοσύνη».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου καταλήγει στο ότι χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος:

«Η πεποίθησή μου είναι ότι αυτή η ανεξαρτησία, δεν μπορεί να επιτευχθεί με το υπάρχον σύστημα. Για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει άρδην, ο τρόπος απονομής της δικαιοσύνης και ένα πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να εγκαθιδρυθούν παντού μικτές ορκωτές συνθέσεις όπως και να εγκαθιδρυθεί η συμμετοχή των πολιτών ως εγγυητών της σύνδεσης με την κοινωνία, όχι ως διακοσμητικών στοιχείων. Πολίτες - δικαστές με αντίληψη, αίσθημα δικαίου, που θα εγγυόνται ότι δεν θα αδικηθεί κανείς, καταδικαζόμενος για κάτι που δεν έκανε και ότι δεν θα επωφεληθεί ενός σάπιου δικαστικού συστήματος κάποιος ο οποίος θα πρέπει να τιμωρηθεί».

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά