Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Μια μέρα με τους πιστούς του Δωδεκάθεου: Οι σπονδές, οι θυσίες και η καθημερινή ζωή τους

© Sputnik / lambros zaharisΛατρευτική τελετή των «Ελλήνων Εθνικών»
Λατρευτική τελετή των «Ελλήνων Εθνικών» - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik παρακολούθησε μια λατρευτική τελετή των οπαδών του Δωδεκαθέου, της θρησκείας των αρχαίων Ελλήνων, της «Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας», όπως την αποκαλούν και κατέγραψε τις απόψεις τους.

Βράδυ της πρώτης μέρας του Αυγούστου. Κάπου στα Πατήσια, μια ομάδα 20 ατόμων που έχουν ντυθεί στα λευκά με αρχαιοελληνικά ενδύματα γιορτάζουν τα «Ηραία», τη γιορτή της Θεάς Ήρας καθώς και τον νέο σεληνιακό μήνα.

Πρόκειται για τους ιερείς μιας γνωστής και άγνωστης, ταυτόχρονα, θρησκείας, που τελούν ένα αρχαίο λατρευτικό μυστήριο, μαζί με περίπου 80 άλλους ανθρώπους, ντυμένους με πολιτικά ρούχα.

Στον χώρο υπάρχουν διάσπαρτα στοιχεία από την αρχαιότητα.

Αρχαία αγάλματα, ένας βωμός στο κέντρο μιας μεγάλης αίθουσας, φύλλα δάφνης, τρίποδο για σπονδές. Σε συνδυασμό με την έντονη μυρωδιά θυμιάματος, δίνουν την εικόνα ενός τελείως διαφορετικού κόσμου σε κάποιον που δεν ξαναδεί μια τέτοια τελετή.

Ο κόσμος στέκεται σε παράταξη μπροστά από τον βωμό. Οι ιερείς προσέρχονται μέσα από το πλήθος και στέκονται πίσω από τον βωμό.

Τότε, ξεκινούν οι επικλήσεις στα αρχαία Ελληνικά, με τους συγκεντρωμένους να παρακολουθούν με ευλάβεια. Παράλληλα οι ιερείς πραγματοποιούν σπονδές, γεμίζοντας το τρίποδο, με διάφορα υλικά.

Στο τέλος της τελετής, οι ιερείς αγκαλιάζονται με τους πιστούς και εύχονται «χρόνια πολλά».

Είναι οι Έλληνες δωδεκαθεϊστές;

«Θεωρούμε ρηχό το χαρακτηρισμό», επισημαίνει στο Sputnik o Κώστας Κεχαγιάς, μέλος του «Υπάτου Συμβουλίου Ελλήνων Εθνικών», τονίζοντας ότι «η θρησκεία μας είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό».

Πρόκειται για τους «Έλληνες Εθνικούς», όπως αποκαλούνται, που σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, είναι οι θιασώτες της θρησκείας που προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Η οργάνωσή τους δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 από τον Βλάσση Ρασσιά.

«Σήμερα έγινε μια ιεροπραξία προς τιμή της Θεάς Ήρας. Η ιεροπραξία έχει προέλευση από το Άργος, βέβαια εκεί η γιορτή ήταν πάνδημη, όπου εκεί όλη η πόλη γιόρταζε τους θεούς και τις θεές της. Ταυτόχρονα συνέπεσε με τον εορτασμό της νουμηνίας για καλό σεληνιακό μήνα. Ζητάμε με αυτήν την τελετή από τους θεούς και τις θεές να μας δώσουν λίγη από τη σοφία τους, έτσι ώστε να ανεβούμε στα δικά τους επίπεδα. Όχι να γίνουμε θεοί, γιατί οι άνθρωποι είναι θνητοί. Η τελετή προετοιμάζει τους ανθρώπους να δεχθούν το θείο», αναφέρει ο Κ. Κεχαγιάς.

Τα αγάλματα και το σύμβολο της… Τουρκίας

Τους ρωτήσαμε ποια είναι η σημασία των αγαλμάτων στην τελετή.

«Κάθε τελετή έχει και το ανάλογο άγαλμα. Βλέπετε το άγαλμα της Ήρας, καθότι η τιμώμενη θεότητα λόγω της γιορτής των Ηραίων . Υπάρχει η θεά Δήμητρα που είναι η κυρίαρχη θεότητα του μήνα και ο Ποσειδώνας που είναι το πολικό αντίθετο της.  Βλέπουμε επίσης και το άγαλμα του Απόλλων γιατί είναι καλοκαίρι και αυτήν την εποχή κυριαρχεί η συγκεκριμένη θεότητα», δηλώνει στο Sputnik η ’Ελενα Πετρή, ιδιωτική υπάλληλος, που αναγνωρίζει ως θρήσκευμά της, την ελληνική εθνική θρησκεία.

Σύμφωνα με το επίσημο εορτολόγιο της ελληνικής εθνικής θρησκείας, έχουν κάθε μήνα και μια εορτή. Την ίδια στιγμή, τελούν και της νουμηνίες, για τον νέο σεληνιακό μήνα.

«Ο βωμός είναι το πιο σημαντικό κομμάτι γιατί εκεί που είναι οι βωμοί είναι και οι θεοί. Όποιος ακουμπάει το βωμό είναι σαν να κρατάει το χέρι των θεών», προσθέτει η Έλενα Πετρή. «Οι τελετές μας», λέει, «είναι ευχαριστήριες για το δώρο που μας παρέχουν. Το δώρο της ζωής».

Λατρευτική τελετή των οπαδών του Δωδεκαθέου
Μια μέρα με τους πιστούς του Δωδεκάθεου: Οι σπονδές, οι θυσίες και η καθημερινή ζωή τους - Sputnik Ελλάδα
Λατρευτική τελετή των οπαδών του Δωδεκαθέου

Πάνω στον βωμό βλέπουμε και ένα είδος ψωμιού.

«Το ψωμί σε κάθε λειτουργία είναι προσφορά προς την Αρτέμιδα. Φτιάχτηκε από έναν προσευχητή και προσφέρθηκε στη Θεά. Το ψωμί ιστορικά είχε πάνω του μια ημισέληνο και ένα αστέρι, το έμβλημα της Αρτέμιδας. Το γνωστό σύμβολο που έχει δανειστεί η σημαία της Τουρκίας από την αρχαιοελληνική παράδοση», τονίζει ο Κ. Κεχαγιάς.

«Απαιτείται μια θυσία»

Για την προσέγγιση του θείου χρειαζόμαστε μια θυσία, μας αναφέρουν.

«Δεν χρειάζεται να τρομάξει κανείς, δεν μιλάμε για ανθρωποθυσία. Κάποιος μπορεί να θυσιάσει το χρόνο του και να έρθει εδώ στο χώρο μας. Μπορεί να θυσιάσει πολύτιμα πράγματα για αυτόν όπως είναι το κρασί και το θείο από την πλευρά του ανταποδίδει φορτίζοντας τον άνθρωπο με αρετή» αναφέρει ο Κ. Κεχαγιάς.

Όπως εξηγεί, η προσφορά προς την Αφροδίτη είναι άνθη και αρώματα, ενώ προς τον Διόνυσο το κόκκινο κρασί.

Τους ρωτήσαμε πως αντιλαμβάνονται τον όρο «ελληνική εθνική θρησκεία». «Είναι η επιβίωση της θρησκευτικότητας του ελληνικού έθνους η οποία όλους τους προηγούμενους αιώνες από την επικράτηση του χριστιανισμού, έως την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν σε αφανή κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπήρχε», επισημαίνει ο Κ Κεχαγιάς και προσθέτει:

«Η πρώτη δημόσια εμφάνιση έγινε αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας μετά από 16 αιώνες στο σκοτάδι. Υπάρχει μια συνεχής καταγραφή από την εποχή του Θεοδοσίου που απαγόρευσε το θρησκεύεσθαι κατά τα ελληνικά πρότυπα έως τις μέρες μας».

Πόσα άτομα αριθμεί αυτή η θρησκεία;

«Έχουμε πυρήνα εκατοντάδων ανθρώπων που στηρίζουν την όλη προσπάθεια με οικονομική συνδρομή. Πρόκειται για τους πιο ένθερμους οπαδούς με θρησκευτική συνείδηση στα δικά μας πρότυπα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα ευρύτερος κύκλος χιλιάδων ανθρώπων που πιστεύουμε ότι αριθμεί γύρω στα 100 - 150.000 άτομα. Μιλάμε καθαρά για την επιρροή μας, για όσους μας αναγνωρίζουν και για όσους δεν πιστεύουν τη μαύρη προπαγάνδα που έχει διαδοθεί για εμάς», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Μαλλιαρός, ελεύθερος επαγγελματίας που μπήκε σε αυτόν τον κόσμο με προσωπική έρευνα από τη δεκαετία του '80.

Η καθημερινότητά τους

Στην πολιτική του ζωή, ο Κώστας Κεχαγιάς είναι γραφίστας και μελισσοκόμος. «Η καθημερινότητά μας είναι όπως όλων των ανθρώπων, απλώς εμείς τους παροτρύνουμε και τους εκπαιδεύουμε, με τη θρησκευτικότητα, τη φιλοσοφία και την παιδεία. Να μπορέσουμε να ομοιάσουμε στους Έλληνες θεούς, στους θεούς του ελληνικού εθνισμού. Αυτό γίνεται πράξη με τις αρετές που κατακτάμε καθημερινά κάνοντας τις πράξη.  Σήμερα είχαμε τις αρετές της εγκράτειας και της συνέσεως. Όλα αυτά πρέπει να μεταφερθούν σε μια καθημερινότητα που θα τους ξεκολλήσει από τη «ρωμιοσύνη» και θα τους οδηγήσει προς την παιδεία των Ελλήνων», τονίζει.

Ο περίγυρος τους κατακρίνει;

«Υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις ανάλογα με την περίπτωση», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μαλλιαρός

«Δεν έχω βιώσει άμεσο είδος ρατσισμού. Αν κάποιος έχει πρόβλημα με αυτό που είμαι είναι ξεκάθαρα δικό του», τονίζει η Έλενα Πετρή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα ήθελαν να καλέσουν κόσμο προς τη θρησκεία τους τονίζουν ότι δεν κάνουν προσηλυτισμό.

«Δεν προσηλυτίζουμε,  αν οι άνθρωποι προσεγγίζουν τη θρησκεία και γενικότερα τον ελληνισμό μόνο κερδισμένοι μπορούν να βρεθούν» επισημαίνει η Έλενα Πετρή.

Η ιδεολογία

Έχουν σχέση με ολοκληρωτικές ιδεολογίες, που κάποιοι τους καταλογίζουν;

«Εμείς πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι ούτε καλός, ούτε κακός, άρα δεν μπορεί να πειστεί από τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες της νεωτερικότητας όπως είναι ο ναζισμός, ο κομμουνισμός, ο φασισμός και άλλες», επισημαίνει ο Κ. Κεχαγιάς.

«Η στάση μας απέναντι σε αυτές τις ιδεολογίες είναι καταγγελτική. Εμείς θεωρούμε πως, ότι έχει ξεπηδήσει στην εποχή του μονοθεϊσμού, ουσιαστικά φέρει μέσα του και επιβιώνει την εποχή του μονοθεϊσμού. Δηλαδή λέμε ότι οι πολιτικές ιδεολογίες είναι πολιτικοί μονοθεϊσμοί. Θρέφονται από τον μονοθεϊσμό. Δεν μας αφορούν τα προβλήματα του κομμουνισμού και του εθνικοσοσιαλισμού και δεν θα τα λύσουμε εμείς. Το πολιτικό μας πρότυπο είναι αυτό της αρχαιότητας, προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα. Να διαλέγουν οι πολίτες ποιους νόμους θα ψηφίζουν οι ίδιοι. Αυτό βέβαια απαιτεί παιδεία», εξηγεί.

Παράλληλα, αναφέρει τα βασικα σημεία της φιλοσοφίας τους.

«Εμείς λέμε ότι ο άνθρωπος είναι τραγικός. Και αυτό γιατί γνωρίζει ότι θα πεθάνει κάποια στιγμή. Θεωρούμε ότι εδώ που έχει έρθει είναι για να χαρεί τη ζωή και να μοιάσει στους θεούς με τις αρετές. Όλο αυτό δεν εμπεριέχει κανένα τρόμο για τη ζωή μετά το βιολογικό τέλος του σώματος. Ούτε φυσικά και για μεταθανάτιες τιμωρίες. Επίσης, πιστεύουμε ότι η ψυχή είναι αθάνατη και επιστρέφει εκεί όπου προήλθε. Ξεκινάμε και καταλήγουμε στο φως, δεν υπάρχει ούτε παράδεισος και κόλαση. Μέσα σε αυτό το διάστημα, πρέπει να τιμήσουμε το δώρο που μας έδωσαν οι θεοί με την έλλογη σκέψη. Αυτό το επιτυγχάνουμε κάνοντας φιλοσοφία, προσπαθώντας να κάνουμε πράξη τις αρετές που μας δίδαξαν οι προγονοί μας που έφτιαξαν ένα πολιτισμό που ήταν αξεπέραστος».

Η «γενοκτονία της Θρησκείας»

Ο Κωνσταντίνος Μαλλιαρός υποστηρίζει ότι η «ελληνική εθνική θρησκεία» έχει υποστεί διωγμούς:

«Από το 393 με τον Θεοδόσιο μέχρι και το τέλος του 6ου αιώνα έως την εποχή του Ηράκλειου είχε παταχθεί τελείως. Έχουν γίνει σφαγές επί σφαγών. Υπάρχει θέμα γενοκτονίας. Των Ελλήνων που δεν ήθελαν να αλλάξουν τη θρησκεία τους. Οι διώξεις ξεκίνησαν από την εποχή του Κωνσταντίνου, με ένα διάλειμμα την περίοδο του Ιουστινιανού. Θεωρούμε αθέμιτο μια ξένη θρησκεία να επιβάλλεται κατά των αυτόχθονων παραδόσεων των λαών. Κάθε λαός έχει επαφή με το θείο μέσο της παράδοσής του. Υπάρχει ένα παγκόσμιο κίνημα για την αναζήτηση αυτών των αυτόχθονων παραδόσεων των λαών».

«Η ιστορία όπως είναι γραμμένη πρόσφατα επισήμως είναι μονόπλευρη. Την έχει γράψει ο νικητής. Εμείς είμαστε από την πλευρά των ηττημένων. Ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να μάθουν τη ελληνική ιστορία», προσθέτει ο Κ. Μαλλιαρός.

Από την πλευρά του, ο Κ. Κεχαγιάς τονίζει ότι «τα πρώτα στρατόπεδα συγκεντρώσεως δεν τα έκανε ο Χίτλερ, αλλά οι Χριστιανοί, όπου σφαγίαζαν Έλληνες και Ελληνιστές».

«Τα απολυταρχικά καθεστώτα συνταυτίζονται με τις αβραμικές θρησκείες, που αποσκοπούν και αναφέρονται στην απόλυτη εξουσία του ενός θεού. Στον ελληνισμό μιλήσαμε για την πόλη, μιλάμε για το θέμα της δημοκρατίας, τη συμμετοχή των πολιτών στο γίγνεσθαι της πόλης, αυτό είναι εξ ορισμού αντίθετο με τον φασισμό», προσθέτει ο κ Μαλλιαρός.  

Η σχέση τους με το ελληνικό κράτος

«Το κράτος τα προηγούμενα χρόνια έκανε ότι δεν μας ήξερε. Καταφέραμε και πήραμε άδεια λειτουργίας ευκτηρίου οίκου. Μόλις 20 χρόνια πριν, κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο για μια χώρα που μόλις είχε ξεφύγει από το σύνθημα Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών. Προς τιμήν του, το ελληνικό κράτος μας έδωσε άδεια λειτουργίας ευκτηρίου οίκου, ώστε να παντρεύουμε τα μέλη μας και να βαφτίζουμε τα παιδιά μας με βάση το τελετουργικό της ελληνικής εθνικής θρησκείας.

Από τη στιγμή που αποκτήσαμε δικαιοπρακτική ισχύ, μπορούμε να αλλάζουμε το θρήσκευμα στο ληξιαρχείο. Μπορεί το Χριστιανός ορθόδοξος να γίνει Έλλην εθνικός ή να δηλώσει ότι ανήκει στην ελληνική εθνική θρησκεία. Μεγάλη κατάκτηση μετά από 20 χρόνια σκληρού αγώνα» εξηγεί ο Κ. Κεχαγιάς.

Όσο για τα επόμενα βήματά τους, καταλήγει:

«Περιμένουμε και την απόφαση του Αρείου Πάγου μέσα στο καλοκαίρι που θα λύνει το ζήτημα του θρησκευτικού νομικού προσώπου που έχουμε ζητήσει, βασιζόμενοι σε νόμο του 2014. Επειδή το κράτος που έχουμε δεν είναι εναίο, υπάρχουν αντιφάσεις με κινήσεις της ορθόδοξης εκκλησίας, δεν είναι απίθανο να υπάρξουν περιοριστικές πολιτικές. Να μην μας δώσουν δηλαδή όλα αυτά που δικαιούμαστε. Εμείς θα πολεμήσουμε και συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Θα φτάσουμε και  ευρωπαϊκό δικαστήριο».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала